Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Προσέγγιση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού με …προξενητή τον Μάρτιν Σούλτς

proseggisi-pasok---potamiou-me-prokseniti-ton-martin-soults 

Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς έχει «ανάψει» τις συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου, αυτήν την φορά με πρωτοβουλία των …
Βρυξελλών.
Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές με την εκλογική δύναμη που κατέγραψαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αλλά και τα άλλα κόμματα του χώρου που δεν κατάφεραν να μπουν στην βουλή όπως το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, έχουν ανάψει τις συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου, αυτήν την φορά με πρωτοβουλία των …Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ. Σούλτς ζήτησε από τους ηγέτες των δύο κομμάτων να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους και να βρουν κοινό βηματισμό.

Η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στην πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα σε δημόσιες δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη τόνισε ότι θα προτιμούσε να ήταν κυβερνητικός εταίρος το Ποτάμι αντί των ΑΝΕΛ, αφήνοντας να εννοηθεί η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρτιν Σούλτς στις συνομιλίες που είχε τόσο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον Σταύρο Θεοδωράκη ζήτησε από τους ηγέτες των δύο κομμάτων να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους και να βρουν κοινό βηματισμό προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ισχυρός τρίτος πόλος στο ελληνικό πολιτικό σύστημα που θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστήριξε την υποψηφιότητα και των δύο κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών επικεντρώνεται κυρίως στην προοπτική συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον καθώς εκτιμούν ότι δεν θα ευδοκιμήσει επί μακρόν η συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με τον Πάνο Καμμένο. Από την άλλη επιθυμούν ως κυβερνητικό εταίρο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς με τα οποία διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, από τους ΑΝΕΛ.

Στο εσωτερικό πεδίο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι επιδίδονται σε ασκήσεις ισορροπίας σε σχέση με την νέα κυβέρνηση διεκδικώντας τον ρόλο μιας φιλοευρωπαϊκής δύναμης που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν …λογικό συνομιλητή με το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Και τα δύο κόμματα διαμορφώνουν προφίλ μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρέτισε την επιλογή της εταιρείας Lazard ως συμβούλου του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη καθώς ήταν αυτή που πραγματοποίησε το PSI επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου ενώ στο Ποτάμι… αποπέμφθηκε μέσω παραιτήσεως ο Γ. Λιαρόπουλος που ήταν υποψήφιος στην Β Αθήνας, λόγω των αναρτήσεων του στο διαδίκτυο υπέρ του Γ. Ντάινσεμπλουμ μετά την περιπετειώδη συνέντευξη τύπου με τον Γ. Βαρουφάκη.

Και τα δύο κόμματα διαμορφώνουν προφίλ μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δείχνουν ότι είναι διατεθειμένα να δίνουν την συγκατάθεσή τους σε πρωτοβουλίες που είναι θετικές για την χώρα.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται οι φωνές που με δημόσιο τρόπο ζητούν τον συντονισμό των δύο κομμάτων. Ο Νίκος Μπίστης σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ως μονόδρομο την συνεργασία και τον κοινό βηματισμό μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο και της Π.Γ του κόμματος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ελλάδα ζητώντας ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ενώ σε αναρτήσεις του αναφέρει: «Επειδή έρχονται μέρες πολύ δύσκολες, μήπως είναι καιρός Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να αρχίσουν στοιχειωδώς να συντονίζονται;»

http://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: