Ο καυγάς για την Ελλάδα έχει φουντώσει ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα. Οι απειλές από κύκλους του Βερολίνου είναι πλέον καθημερινές και κανείς δεν από αυτές αποτελούν μπλόφα και ποιες πραγματικό ...
κίνδυνο.Όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα του «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι πλέον αντιμετωπίσιμη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και έκανε λόγο για ριζική αλλαγή πορείας του Βερολίνου στο θέμα.
«Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», αναφέρει το περιοδικό σε δημοσίευμα που αναρτάται στην ηλεκτρονική του έκδοση υπό τον τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη».
«Αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούν μια έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο λόγος για αυτό είναι η πρόοδος την οποία πέτυχε η Ευρωζώνη από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης για άλλες χώρες είναι περιορισμένος, διότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται εξυγιανθείσες. Επιπλέον, υπάρχει με τον ΕΜΣ διαθέσιμος ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης, ενώ για την ασφάλεια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων φροντίζει η Τραπεζική Ένωση», υποστήριζε το δημοσίευμα.\
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε: «Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».
Ο Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), χαιρέτισε την «αργοπορημένη αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης» και βλέπει την ευρωσκεπτικιστική του θέση να αναγνωρίζεται πλέον και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καλοσώρισε την αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει πια να αποκλείσει κατηγορηματικά μια έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Ήταν ξεκάθαρο για κάθε ειδικό ότι υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ασφάλειας, ώστε να οδηγήσεις μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έξω από το ευρώ. Αντιθέτως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανούσε τους ψηφοφόρους επί χρόνια και ζωγράφιζε σενάρια καταστροφής για την περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δηλώνει ο κ. Λούκε.
Σε διαφορετική «γραμμή» ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «κάνει δραματικό λάθος αν συμβιβαστεί με την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ» είπε. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε θέση να κατευνάσει τις αγορές. Κατά τα άλλα, σε περίπτωση έξωσης θα πήγαιναν χαμένες οι τεράστιες γερμανικές πιστώσεις για την Ελλάδα και θα έπρεπε να αντισταθμιστούν με κονδύλια του προϋπολογισμού.
Εναντίον της εξόδου τάχθηκε και ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. «Είναι λάθος να υποκινούμε συζήτηση για πράγματα, τα οποία δεν είναι έξυπνα πολιτικά και οικονομικά» είπε.
Ακόμα οξύτερη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Linke (Αριστερά). Τέτοιες ειδήσεις, σαν αυτές του Spiegel, που «προέρχονται από την καρδιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι σε θέση να προκαλέσουν τη μαζική απόσυρση των καταθέσεων στην Ελλάδα. Πρόκειται για οργανωμένη ανευθυνότητα» τόνισε.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου ( Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δήλωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί» και προσθέτει ότι η Ελλάδα «απέχει πολλά μίλια» από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. «Η απαίτηση για ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια», τονίζει.
Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποίησε από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας. «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί», δηλώνει.
Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».
http://www.sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου