Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Δεν έχει διατυπωθεί ελληνικό αίτημα για επανορθώσεις»

 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ το κεφάλαιο των επανορθώσεων, αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.. έχει κλείσει. Και εκτός αυτού η Αθήνα δεν έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο, συμπεραίνει ο κ. Γιέγκερ, μια τέτοια συζήτηση στερείται κάθε βάσης. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών έγιναν σήμερα στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στη γερμανική πρωτεύουσα. Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σχετικά με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για οφειλές 11 δις ευρώ της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό δάνειο της Κατοχής.
Το θέμα έχει λήξει με τη «ΧάρτατωνΠαρισίων»


Για να τεκμηριώσει την άποψη ότι το θέμα έχει λήξει ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι ήδη στο τέλος της δεκαετίας του ´50 η Γερμανία είχε υπογράψει με 12 δυτικά κράτη, με την Ελλάδα δε το 1960, συμφωνία για την αποζημίωση θυμάτων της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας (εδώ προφανώς εννοούνται εβραίοι, ρομά και ομοφυλόφιλοι). Στο άρθρο 3 της σχετικής συμφωνίας αναφέρεται ότι κατά αυτόν τον τρόπο το θέμα του «εθνικοσοσιαλιστικού αδίκου» έχει «οριστικά ρυθμιστεί». Σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις για καταστροφές που προκάλεσαν οι δυνάμεις κατοχής, η άποψη του Βερολίνου είναι ότι σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει “απολέσει το νομικό του έρεισμα”.

Ο Μάρτιν Γιέγκερ υπενθύμισε ότι στη «Συμφωνία 2+4» με την οποία επισφραγίσθηκε το 1990 η γερμανική ενοποίηση, δεν γίνεται αναφορά σε επανορθώσεις. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα την ίδια χρονιά στο πλαίσιο της «Χάρτας των Παρισίων». (Ο κ. Γιέγκερ αναφέρεται εδώ στην τελική συμφωνία του ΟΑΣΕ, της τότε ΔΑΣΕ, την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες όλων των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τότε ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.)

Σύμφωνα με τον κ. Γιέγκερ, το γεγονός ότι και η Ελλάδα υπέγραψε αυτή τη Χάρτα σημαίνει ότι την αναγνωρίζει ως νομικά δεσμευτική στη βάση του διεθνούς δικαίου. Εξ ου και ο λόγος για τον οποίο το Βερολίνο δεν βλέπει κάποια βάση για ελληνικά αιτήματα επανορθώσεων. Η ίδια θεώρηση ισχύει και για το κατοχικό δάνειο: «Πρόκειται για μια θεμελιωμένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών» συμπλήρωσε ο κ. Γιέγκερ, «η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει και τη νομική πτυχή.»

Pacta sunt servanta

Τέλος, αναφορικά με δημοσιεύματα για την περικοπή του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Αρκέστηκε απλώς να υπενθυμίσει ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν σε τίποτα τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, ότι κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες της προκατόχου της και ότι η επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος με την τρόικα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

© Provided by Deutsche Welle/Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: