Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τέλος στην κινδυνολογία και τα σενάρια φόβου έβαλε η ΕΚΤ

ekt5
 

Εγκρίθηκε, το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για την ένταξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ..
ρευστότητας (ELA).  Τέλος στην κινδυνολογία και τα σενάρια φόβου έβαλε η ΕΚΤ, αφού η πλήρης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος,  τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, σε όσους στήριξαν την πολιτική τους στο φάντασμα του «bank run» του 2012. 
Ορισμένοι κύκλοι, που χρησιμοποιούν τον φόβο για να στηρίξουν εκβιαστικά διλλήματα και να επηρεάσουν τις επιλογές των ελλήνων προ της κάλπης, βρίσκονται πια με ρητορείες κενές περιεχομένου.  Το «πράσινο» φως δόθηκε για δυο εβδομάδες, μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου  της ΕΚΤ, στις 5 Φεβρουαρίου.
Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος  έκρινε  απαραίτητη την προσφυγή στον ELA. Σύντομα το Δημόσιο ενδέχεται να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του κράτους και αυτή η επιπλέον δυνατότητα για ρευστότητας κρίθηκε απαραίτητη.  Η εκροή καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτάσει το 1,4 δις μόνο την Τρίτη.

Οι τραπεζικές καταθέσεις, είναι ασφαλείς, δηλώνουν τραπεζικές πηγές,  καθώς το συνολικό ποσό της εκροής ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ το σύνολο των καταθέσεων φτάνει 159 δισ. ευρώ. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως οι τραπεζικές εκροές καταθέσεων οφείλονται κυρίως στην κάλυψη των υπερβολικών, φορολογικών αναγκών και την αναμενόμενη, εμπορική κίνηση των Χριστουγέννων.

Τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank  είχαν αιτηθεί την προληπτική γραμμή πίστωσης από τον  ELA. Παρά το ότι αρχικά οι άλλες δύο τράπεζες δεν φαίνεται να είχαν καταθέσει παρόμοιο αίτημα, με την Εθνική Τράπεζα, μάλιστα, να διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Δημήτρη Σπυρόπουλου. Ο κ. Σπυρόπουλος, σε δήλωσή του, τόνιζε πως η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση,  κύκλοι προσπαθούν να αναδείξουν το θέμα ως αρνητική εξέλιξη στην οικονομία που έχει να κάνει με την κήρυξη εκλογών.  Πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη θέτουν το θέμα στη σωστή του διάσταση, εξηγώντας πως η  γραμμή ρευστότητας είναι προληπτική και πως θα αντληθεί μόνο στο χειρότερο σενάριο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αιτήθηκε την πρόσβαση στο μηχανισμό και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες,  φοβούμενη την ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση στους όρους ρευστότητας, των επικείμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και σαν απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο.

  ΠΗΓΗ:kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια: