Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κυβέρνηση: «Δεν θα κλείσει "άρον - άρον" η συμφωνία.

Κυβέρνηση: «Δεν θα κλείσει "άρον - άρον" η συμφωνία με την τρόικα» 
Κυβέρνηση: «Δεν θα κλείσει "άρον - άρον" η συμφωνία με την τρόικα».Οι δύο αρχηγοί δεν επιδιώκουν να λύσουν τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βιάζεται..
να κλείσει την αξιολόγηση της τρόικας η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν στη σκιά των ακραίων πιέσεων από την τρόικα που επιβαρύνουν επικίνδυνα το εσωτερικό πολιτικό κλίμα. «Δεν θα κλείσουμε άρον άρον τη συμφωνία» ήταν το στίγμα που μετέδωσαν στα επιτελεία του οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένοντας παράλληλα ότι δεν θα υποχωρήσουν στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στις δηλώσεις του κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος, επιπλέον, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Μάριο Ντράγκι. Το περιεχόμενο της συνομιλίας τους καθρεφτίζεται στη δήλωση του αντιπροέδρου: «και οι εταίροι μας είναι δύσπιστοι και πιεστικοί, παρότι δέχονται ότι τα αποτελέσματά μας τα οικονομικά είναι εντυπωσιακά: και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα και οι τράπεζες και η δυνατότητα να αντλήσουμε επενδύσεις και άρα να έχουμε νέες θέσεις απασχόλησης. Αλλά είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, η εσωτερική κατάσταση, η οποία δυστυχώς είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».

Επίσης, αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους της Ελλάδας και στην επιδίωξη των ευρωπαίων εταίρων να μην ξανακυλήσει η ευρωζώνη σε κρίση.

Σε ότι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, σημείωσε ότι «διεκδικεί το ρόλο του και θέλει ο ρόλος του αυτός να επεκτείνεται ει δυνατόν και σε περιοχές όπως η Ευρωζώνη, που δεν ήταν καταστατικός σκοπός του ΔΝΤ, που φτιάχτηκε για τις υπό ανάπτυξη χώρες και τον τρίτο κόσμο. Άρα, το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου».

Είναι προφανές ότι οι δύο αρχηγοί αφενός επιδιώκουν μια ευνοϊκή συμφωνία – πακέτο για τη χώρα μας, με απολύτως συνδεδεμένες την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα και τη συμφωνία για την πιστωτική γραμμή και αφετέρου ότι δεν επιθυμούν να καθαρίσουν πρόωρα το πεδίο λύνοντας τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου ότι χωρίς αυτοδυναμία το κόμμα του ίσως εφαρμόσει μνημονιακή πολιτική. Οπότε τα διλήμματα πρέπει να παραμείνουν σκληρά για όλους μέχρι την ύστατη ώρα.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε σε αδρές γραμμές τι προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση, απευθυνόμενος στους πολίτες και μάλιστα στους πιο δύσπιστους. «Θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση. Δεν γίνεται συζήτηση για το ένα ή το άλλο θέμα.

 Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες. Λοιπόν, του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά. Αλλά σίγουρα πρέπει η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει, όχι τώρα αλλά και στο μέλλον αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τα παιδιά μας, για την απασχόληση, για τις επενδύσεις, για την Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα».

«Τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι όλα καλά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Και επειδή κάποιοι παραξενεύονται και λένε «μα έχουμε χάσει εισοδήματα, υπάρχει ανεργία, υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής», τους λέμε ναι, αυτό τώρα θα αρχίσει να φαίνεται στην πραγματικότητα της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη, του κάθε εργαζόμενου. Κα ιδίως αυτό θα φανεί με τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ιδιαίτερη σημασία για το μέτωπο της διαπραγμάτευσης είχε η στήριξη που έδωσαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που βάλλεται το τελευταίο διάστημα από πληθώρα στελεχών της
ΝΔ. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι κατά τη δίωρη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών ο κ. Χαρδούβελης ήταν παρών για περισσότερη από μία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, βγαίνοντας από τη συνάντηση είπε ότι θα έρθει η τρόικα, αλλά όταν ρωτήθηκε εάν οι ελληνικές θέσεις θα κλείσουν τις επόμενες 24 ώρες, είπε με νόημα: «Στη ζωή δεν κλείνει πότε τίποτα».

Νωρίς το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτση και την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Αννα Στρατινάκη.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: