Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης λαμβάνει πλέον η διαδικασία αξιολόγησης ..
και οι εναπομείνασες 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο, την ίδια ώρα που τα «φάλτσα» δεν απουσιάζουν και από πλευράς «γαλάζιων» στελεχών.Οι συμφωνηθέντες και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στόχοι για την αξιολόγηση και τις απολύσεις αναδεικνύονται, πλέον, σε πεδίο διαφοροποίησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., καθώς η Χαριλάου Τρικούπη εγείρει ενστάσεις για τη διαδικασία της αξιολόγησης και αμφισβητεί τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του προγράμματος απολύσεων, ειδικά δε στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών.
Σε αυτό το κλίμα, άρρηκτα συνδεδεμένο και με τις προβλέψεις της Χαρ. Τρικούπη για τον χρόνο των εκλογών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε, χθες, με ένταση στην «πράσινη» προσέγγιση, βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του ίδιου του κ. Βενιζέλου. «Η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων περιλαμβάνονται και οι απολύσεις. «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε συμφωνημένους στόχους σπάσαμε τα μούτρα μας (...) πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ», ανέφερε φωτογραφίζοντας τον κ. Βενιζέλο.
«Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να θυμηθεί ή αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει να μάθει, πως όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε πρόσθετα μέτρα, ο τότε υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Βενιζέλος) αρνήθηκε να μπει στη λογική αυτή δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, “κούρεμα” και αναδιάρθρωση του χρέους», απάντησε, αργά χθες, το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πώς το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μέτρο με τέτοιο αντάλλαγμα. Εμμεσες βολές εξαπολύονται και προς τον πρωθυπουργό καθώς σημειώνεται πως το 2011 «το κόμμα του κ. Μητσοτάκη περνούσε τη φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια», ενώ ο κ. Μητσοτάκης, για τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως επιδιώκει να κρύψει την αποτυχία του και το γεγονός ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το μέτρο της αξιολόγησης, χαρακτηρίζεται ως «όψιμος διαπραγματευτής» που δεν πρέπει «να κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ»!
Η υπόθεση της αξιολόγησης και των απολύσεων, προφανώς, δεν είναι ευχάριστη και για το Μαξίμου, το οποίο ωστόσο εμμένει ότι όσα έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει και να τηρηθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η διεκδίκηση φορολογικών ελαφρύνσεων στην επικείμενη αξιολόγηση. Μάλιστα, το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχουν διαμηνύσει προς την πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι απαιτείται «αυτοσυγκράτηση» και αποφυγή κινήσεων που θα μπορούσαν να εκπέμψουν εικόνα κυβερνητικής πολυφωνίας. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Αργ. Ντινόπουλος, αφήνουν αιχμές επί της σκοπιμότητας και της διαδικασίας της αξιολόγησης και των απολύσεων. «Η κυβέρνηση είναι ενιαία και πρέπει ο κάθε υπουργός να ξεφεύγει από τον παράδεισο του δικού του υπουργείου και να βλέπει τον μεγάλο στόχο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Βασ. Σοφίας επικρατεί πολεμικό κλίμα, καθώς εμφανώς και οι δύο πλευρές οικοδομούν πολιτικά επί της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι, από πλευράς Ν.Δ., θεωρούν πως οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκ του ασφαλούς. Δεδομένου ότι το 15% των «κάτω από τη βάση» αξιολογούμενων υπαλλήλων δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κύρωση και το σημερινό μεταβατικό καθεστώς αξιολόγησης θα αντικατασταθεί από 1/1/2015 από ένα νέο, χωρίς συγκεκριμένα όρια βαθμολόγησης των υπαλλήλων, «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι, εν καιρώ, το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί ότι δικαιώθηκε στην κριτική του...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου