Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2012Μέσα από «συμπληγάδες» καλείται να περάσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσουν στην κρίσιμη ...Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, όποτε και ευελπιστούν να έχουν κλείσει όλα τα άμεσα-ακανθώδη θέματα που αφορούν την οικονομία.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι μέχρι τότε να έχει εκταμιευθεί η δόση-ανάσα των 31,5 δισ. ευρώ και να έχει ληφθεί η απόφαση έστω στο παρασκήνιο για την επιμήκυνση, κατά δύο έτη τουλάχιστον, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ημέρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν μέσα σε φορτισμένο κλίμα έντασης ή ακόμα και σύγκρουσης, το οποίο πιθανότατα θα δημιουργηθεί από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και μεγάλων κοινωνικών ομάδων, γεγονός που θα καταστήσει τις εσωτερικές ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία συνολικότερα εξαιρετικά εύθραυστες.
Μονόδρομος
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την πολιτική αυτή, την οποία και θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη και παρατεταμένη κρίση. «Θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω?» είναι η φράση που είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα είναι οξύτατες.
Ο κ. Σαμαράς καλείται να αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές διάστημα:
1. Την τρόικα που απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εδώ και τώρα. Ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη προετοιμάσει ένα πραγματικά δύσκολο «πακέτο», το οποίο και θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών μας στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όποτε και θα βρίσκονται στην Αθήνα. Σημαντική εκκρεμότητα παραμένουν τα ειδικά μισθολόγια και η έγκριση των ισοδύναμων μέτρων ύψους 90 εκατ. ευρώ που θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να διασώσει τους μισθούς συγκεκριμένων κατηγόριων της ΕΛ.ΑΣ. και των ενόπλων δυνάμεων (ΕΜΑΚ, ΟΥΚ, ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, ομάδα ΔΙΑΣ, άνδρες που υπηρετούν στα υποβρύχια). Στις 7 του μηνός επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι και μέσα στον Σεπτέμβρη θα δει και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.
2. Τους κυβερνητικούς του εταίρους, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ που έχει ήδη «κλειδώσει». Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να «περάσει» τα μέτρα και από τη σύσκεψη με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο ή το αργότερο την Τρίτη. Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να στηρίξουν ενεργά την πολιτική της κυβέρνησης, εξηγώντας στους πολίτες ότι αυτά τα μέτρα είναι το διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση.
3. Τις κοινωνικές ομάδες που ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν προνομιακούς συνομιλητές της ΝΔ και σήμερα πλήττονται από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρόκειται για τους ένστολους (μέλη της ΕΛ.ΑΣ. και των ενόπλων δυνάμεων), τους κληρικούς και τους δικαστές. Ολες αυτές οι ομάδες πλήττονται κυρίως από την περικοπή στα ειδικά μισθολόγια και οι εκπρόσωποί τους θυμίζουν στη ΝΔ ότι προεκλογικά τα στελέχη της μιλούσαν για προστασία του εισοδήματός τους. Οι ίδιες αυτές ομάδες σήμερα, μαζί με τους συνταξιούχους που κυρίως πλήττονται από τα μέτρα, έχουν ήδη ξεκινήσει και τον χορό των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα ενταθούν μετά την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος περικοπών που θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
4. Τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ελέγξει κατ' αρχάς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και στη συνέχεια να διασφαλίσει -σε συνεννόηση με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη- ότι δεν θα υπάρξουν πολλές... δυσάρεστες εκπλήξεις την ημέρα της ψηφοφορίας του νέου «πακέτου». Στο εσωτερικό του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς δεν περιμένει σημαντικές -σε αριθμό- διαφοροποιήσεις, μολονότι αυτή την ώρα υπάρχουν βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στάση που τελικά θα τηρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έχει ήδη αρχίσει κύκλο επαφών με βουλευτές προκειμένου να τους ενημερώσει για την κρισιμότητα της κατάστασης και την Τρίτη, οπότε και πιθανότατα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θα θέσει ούτε λίγο ούτε πολύ θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αλλωστε, θα επιδιώξει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό, θέτοντας έτσι -εμμέσως πλην σαφώς- θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.
5. Την αντιπολίτευση που δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις, προκαλώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, η οποία κάθε άλλο θα βοηθήσει την εικόνα της χώρας στην παρούσα χρονική συγκυρία. Ο πρωθυπουργός στέλνει ήδη τα μηνύματά του, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη του «λόμπι της δραχμής», και στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα αναμένεται να είναι και πάλι οξύτατος κατά -ειδικά- του Α. Τσίπρα, την πολιτική του οποίου θεωρεί ανεύθυνη και επικίνδυνη.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ο πρωθυπουργός, όπως συζήτησε πρόσφατα και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, θέλει να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον Οκτώβρη, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ., το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό. Θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η αποπληρωμή μεγάλου μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στην αγορά. Εάν ο σχεδιασμός για κάποιον λόγο καθυστερήσει, τότε τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι πολλά και ποικίλα και θα αφορούν κυρίως την κατάσταση στην αγορά, την είσπραξη των φόρων και την ανεργία?
Ολα για τα 31,5 δισ.
Γκάζι για νέο φορολογικό νόμο και ιδιωτικοποιήσεις
Ο πρωθυπουργός θεωρεί μονόδρομο τη λήψη των δύσκολων αυτών μέτρων, καθώς γνωρίζει ότι πριν από οποιοδήποτε αίτημα καταθέσει η ελληνική πλευρά προς την ΕΕ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει αποκαταστήσει τη δική της αξιοπιστία. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει προς την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της χώρας, τους βουλευτές, τους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων που σήμερα αντιδρούν.
Κορυφαίος υπουργός σημείωνε μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η μεταστροφή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες τόσο από την πλευρά της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας, σχετίζεται απολύτως με τις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά ότι θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά και με τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της περικοπής της κρατικής σπατάλης, του περιορισμού του Δημοσίου και της προετοιμασίας για την υλοποίηση σημαντικών αποκρατικοποιήσεων.
Τα άλλα μέτωπα
Αυτή ακριβώς η πολιτική θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από την ψήφιση των μέτρων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση του δεύτερου κύματος των φορέων του δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, ενώ θα προετοιμαστεί και το σχετικό νομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα - εφεδρεία. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει πρώτο στη σχετική λίστα και ακολουθούν η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα κρατικά λαχεία, το Ολυμπιακό ακίνητο στο Μαρούσι και ο ΟΔΙΕ. Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το συντομότερο θα διοριστεί εταιρεία - σύμβουλος αποκρατικοποίησής της. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις να έχουν τουλάχιστον δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 να έχουν υλοποιηθεί.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, οπότε και θα δοθεί προς διαβούλευση. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μπορεί να παραβρεθεί στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, έχοντας ήδη ψηφίσει τα μέτρα και το νέο φορολογικό, έχοντας δρομολογήσει αποκρατικοποιήσεις και έχοντας προωθήσει ακόμη περισσότερο τη μείωση του Δημοσίου. Εφόσον όλα αυτά συμβούν, τότε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ.
|
Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012
Αγριος Σεπτέμβρης για κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνία - ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Η «ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ»
Ετικέτες,
ΜΜΕ - ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου