Χαλκιδικής.
Από τη μεγάλη φωτιά έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής περίπου 12.000-15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, η φωτιά βρίσκεται μέχρι και αυτήν την ώρα σε εξέλιξη και εκτείνεται από το Άγιον Όρος έως την Κομίτσα που απέχει 8 περίπου χιλιόμετρα από την Ουρανούπολη.
Ευτυχώς, από την πυργαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υποδομές και Μονές του Αγίου Όρους.
Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των ανέμων γεγονός που εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα ενόψει των αποψινής νύχτας λόγω του κινδύνου των αναζωπυρώσεων.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 92 πυροσβέστες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, εθελοντές, βυτιοφόρα και μηχανήματα Δήμων, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο Στρατός.
«Οφείλουμε πολλά στην άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την πρώτη ώρα», ανέφερε νωρίτερα στο protothema.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι πρόκειται για εμπρησμό.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών τόσο στην Αρκαδία, όσο και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο του ελέγχου και της κατάσβεσης.
Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, με αντικείμενο την αποτίμηση της καταστροφής και τον συντονισμό των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά και την ανάταξη της περιοχής.
Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης.
Σοβαρότερη είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει σημειωθεί από τα Μαλλωτά προς την Παλαιόχουνη, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών που μιλούν για εμπρησμό. Στη μάχη της κατάσβεσης θα μπει και ο Στρατός (όπως και στην Αρκαδία) αφού τέθηκε και στο Άγιο Όρος σε εφαρμογή το σχέδιο "Δευκαλίων".
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι περιοχές και τα χωριά που επλήγησαν από την πυρκαγιά κηρύχθηκαν με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα, ο 45χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης ζήτησε και έλαβε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης σαρανταοκτάωρη προθεσμία για να απολογηθεί.
Άλλα πύρινα μέτωπα
Σε εξέλιξη είναι, επίσης η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στο Νεοχώρι Δομοκού. Στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο κι δύο Πετζετέλ.
Υπό έλεγχο έχουν τεθεί πάντως οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την Πέμπτη στα Χανιά, στην περιοχή Δρακόνα,
στο Παραδείσι Ρόδου και στην Κεφαλονια.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου