Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

"Όχι" σε νέα μείωση του κατώτατου μισθού - Συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ


Πέμπτη 12 Ιουνίου 2012
Κατηγορηματικά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός ...
Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Σε ότι αφορά το αίτημα που τέθηκε από τις ενώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, για επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα των 701 ή 751 ευρώ με μικρότερες μειώσεις της τάξεως του 5% - 6%, ο κ. Βρούτσης είπε, ότι αυτό αποτελεί ζήτημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τόνισε, ότι η επιλογή του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούσε να τεθεί το θέμα, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε, ότι η επιλογή αυτή θα γίνει, "με γνώμονα την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής".

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων, χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της Δικαιοσύνης και της ωριμότητας. Το στοιχείο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, προκύπτει από την ηπιότητα με την οποία θα γίνονται στο εξής οι χειρισμοί και της ωριμότητας από την αποφασιστικότητα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να εργασθούν για τη σωτηρία της χώρας.

Η πρώτη απευθείας συνάντηση των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί να μετέχουν οι εργοδοτικοί φορείς του κλάδου των πολυκαταστημάτων και του κλάδου του τουρισμού.

"Θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο με τους τέσσερις κοινωνικούς εταίρους που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας" είπε μετά τη συνάντηση με τον κ. Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και διευκρίνισε ότι η Συνομοσπονδία θα ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις να επαναλάβουν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, δηλαδή την άρση των μειώσεων στο βασικό μισθό, τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και τη διατήρηση της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους όρους των ατομικών.

Ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας έχει διαλυθεί και κυριαρχείται από απλήρωτους ή ανασφάλιστους εργαζόμενους, και άτυπες μορφές εργασίας.

"Κατανοούμε την κατάσταση της χώρας, όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κατάσταση των ανέργων συναδέλφων μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, όμως θα πρέπει και η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της προς την κατεύθυνση των δεσμεύσεων των κομμάτων που την στηρίζουν", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Θάνος Βασιλόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι αποτελεί απαίτηση όλων των εργαζομένων η άμεση αλλαγή του πλαισίου των νόμων που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και πρόσθεσε, ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τα λουκέτα και τις απολύσεις".

Η ΓΣΕΕ, πάντως, προσήλθε στον διάλογο έχοντας ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας σε ημερομηνία που θα επιλεγεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: