Δευτέρα 14 Μαΐου 2012
«Σεπτέμβριος, το τελευταίο βράδυ στην Αθήνα τόσο άδειο/ τον ρώτησα, πότε θα 'ρθεις;/ απάντησε, ίσως ποτέ ξανά Αντίο Ακρόπολη, πρέπει να πηγαίνω/ Τα άσπρα τριαντάφυλλα φυλλορρόησαν/ Τι συνέβη;/ Ηθελα τόσο πολύ να μείνω».
Αν και οι... εκτιμήσεις ποικίλλουν, η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το δεκασέλιδο (!) αφιέρωμα του «Σπίγκελ». Το γερμανικό περιοδικό ανέτρεξε στο «Αντίο Ακρόπολη», μεγάλο σουξέ της Μιρέιγ Ματιέ στη Γερμανία της δεκαετίας του '70, για να περιγράψει έναν αποχαιρετισμό που θεωρεί αναπόφευκτο. Μια εικόνα Αποκάλυψης ή «έναν Αρμαγεδδώνα που θα κάνει το Μνημόνιο να μοιάζει με περίπατο» φαντάζεται η «Ρεπούμπλικα». Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η ελληνική έξοδος από το κοινό νόμισμα θα στοιχίσει 11.000 ευρώ στους πολίτες των υπόλοιπων αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης. Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα στην Ελλάδα όπου ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 20%, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα φτάσει το 70%, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 25%. Οι βρετανικοί «Τάιμς» υπενθυμίζουν ότι δύο γραφεία στοιχημάτων έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη να δέχονται τα στοιχήματα όσων ποντάρουν στην «grexit». Και όλα αυτά την ώρα που οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν κρύβουν πια ότι συζητούν για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας. Το γεγονός ότι μέλη της διοικούσας επιτροπής της ΕΚΤ σχολιάζουν πλέον δημοσίως αυτό το ενδεχόμενο δείχνει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης.
Οι γερμανοί συνάδελφοί του, όμως, έχουν αντίθετη άποψη: το «Αkropolis adieu» στο εξώφυλλο του «Σπίγκελ» εικονογραφείται από έναν κίονα των ερειπίων της Ακρόπολης πάνω στον οποίο έχει θρυμματιστεί ένα νόμισμα του ευρώ. «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ», γράφει στον υπότιτλο. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης που βλέπουν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει μέρος της βοήθειας από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους προκειμένου να απαλυνθούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου. Η χώρα θα παίρνει τη βοήθεια που προορίζεται για προβληματικές χώρες της ΕΕ με δικό τους νόμισμα. Το «Σπίγκελ» επικαλείται σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το προσωρινό ταμείο EFSF θα σταματήσει να καταβάλλει στην Ελλάδα εκείνα τα ποσά που διοχετεύονται κατευθείαν στον προϋπολογισμό της. Αντίθετα θα συνεχίσουν να δίνονται τα ποσά που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των κρατικών ομολόγων, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ΕΚΤ με τα μέτρα στήριξης που είχε πάρει μέχρι τώρα. Ετσι η ΕΚΤ δεν θα έχει απώλειες που θα επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη.
Οταν θα σταματήσει η βοήθεια προς την Ελλάδα από τα ταμεία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της. Εάν παραμείνει μέλος της ΕΕ, θα δικαιούται βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και οι άλλες χώρες που έχουν εθνικό νόμισμα.
Από τους 27. Ομως η βοήθεια αυτή δεν θα χρηματοδοτείται πλέον από τις χώρες της ευρωζώνης αλλά από το σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει την προνομιακή μεταχείριση και την πρόνοια του κλαμπ των ισχυρών της ευρωζώνης, αλλά τη μεταχείριση των φτωχότερων μελών της Ενωσης κρινόμενη με τα αντίστοιχα μέτρα και σταθμά.
Το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» καταγράφει εντεινόμενη δυσφορία στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Ο υπουργός Οικονομίας Φιλιπ Ρέσλερ (FDP) επιμένει σε σκληρή γραμμή τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει ούτε χαλάρωση ούτε παράκαμψη του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί». Εντεινόμενη δυσφορία καταγράφεται και ανάμεσα στους γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ», το 78% των Γερμανών θέλει να σταματήσει η καταβολή των δανειακών δόσεων στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει αξιόπιστη κυβέρνηση στην Αθήνα.ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου