Δευτέρα 21 Μαίου 2012
Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη μεθαυριανή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Κρίσιμης σημασίας αποφάσεις θα ληφθούν. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναλαμβάνει την ..πρωτοβουλία να εισηγηθεί την έκδοση ευρωομολόγων, τον δανεισμό των κρατών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Με την ελληνική κρίση στο επίκεντρο πραγματοποιείται μεθαύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη, η πρώτη που διεξάγεται μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας από τον Φρανσουά Ολάντ και τις καθοριστικής σημασίας επαφές των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8), στη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στην παρθενική του εμφάνιση ως πρόεδρος σε Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ολάντ αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μεταφέροντας στις αποσκευές του πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, δανεισμό των κρατών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Οπως ο ίδιος δήλωσε από τις ΗΠΑ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης των G8, στο πλαίσιο της περιγραφής των ιδεών του για την τόνωση της ανάπτυξης και την παροχή βοήθειας στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, θα κάνει πρόταση για ευρωομόλογα. Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν θα είναι ο μόνος που θα τα προτείνει. «Είχα επιβεβαίωση γι' αυτό στη συνεδρίαση των G8», είπε χαρακτηριστικά.
Η άτυπη σύνοδος των Βρυξελλών αναμένεται να επικεντρωθεί στις εκκλήσεις του νέου Γάλλου προέδρου για μέτρα ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των προσπαθειών για μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών.
Ο Φρανσουά Ολάντ είπε, μεταξύ άλλων, πως θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων -χρέους δηλαδή που εκδίδεται για ολόκληρο το νόμισμα και το οποίο εγγυάται από χώρες όπως η Γερμανία- ή για να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείσει απευθείας στις κυβερνήσεις.
Και οι δύο αυτές ιδέες αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση, αν και η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει τα ευρωομόλογα ως μια μακροπρόθεσμη προοπτική, εάν η Ευρώπη κάνει περισσότερα βήματα προς μια πιο σφιχτή πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Είναι αξιοσημείωτο πως ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας φάνηκε να έχει πολιτική επιτυχία στη συνεδρίαση των G8, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για μια σημαντική «ήττα» που υπέστη η Γερμανίδα καγκελάριος.
Eιλικρινής συζήτηση
«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, όμως οι δεσμεύσεις για τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι κάποια χώρα απομονώθηκε», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος στην ερώτηση εάν στη συνεδρίαση απομονώθηκε η Α. Μέρκελ. Σημείωσε, δε, πως «αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να το κάνουμε με όλους που έχουν σημασία στην Ευρώπη, φυσικά τη Γερμανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο». Οπως είπε εξάλλου, η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι όψεις του ίδιου νομίσματος».
«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για την ανάπτυξη, όμως οι δεσμεύσεις για τους προϋπολογισμούς δεν τίθενται εν αμφιβόλω. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι κάποια χώρα απομονώθηκε», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος στην ερώτηση εάν στη συνεδρίαση απομονώθηκε η Α. Μέρκελ. Σημείωσε, δε, πως «αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να το κάνουμε με όλους που έχουν σημασία στην Ευρώπη, φυσικά τη Γερμανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο». Οπως είπε εξάλλου, η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι «οι όψεις του ίδιου νομίσματος».
Αλλά και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό υποστήριξε πως στην άτυπη σύνοδο της Τετάρτης πρέπει να συζητηθεί το θέμα του δανεισμού των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ.
Με συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν» τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να στείλουν ισχυρό σήμα υποστήριξης στον ελληνικό λαό, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται ο προστατευτισμός αλλά και ο άμεσος δανεισμός της Ελλάδας από την ΕΚΤ».
Στο ερώτημα εάν θα συμπεριληφθεί στη διαβούλευση της Τετάρτης ο δυνητικός δανεισμός από την ΕΚΤ προς τα μέλη της Ευρωζώνης, ο κ. Ερό δήλωσε: «Κανένα θέμα δεν αποτελεί για εμάς ταμπού. Επομένως, κι αυτό θα γίνει αντικείμενο της διαβούλευσής μας. Η ιδέα, είναι να χαράξουμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, αλλά χωρίς να πνίξουμε τους λαούς μας».
Συγχρόνως, ο Ερό εισηγείται να διατεθούν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ υπέρ «αναπτυξιακού χαρακτήρα έργων» στην Ελλάδα.
«Η αβεβαιότητα, σήμερα, ωθεί την Ελλάδα στην εκδήλωση πανικού στον τομέα των τραπεζών αλλά και προς μια πολιτική αστάθεια. Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, δηλαδή να βρούμε τον τρόπο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», τόνισε σχετικά.
«ΒΕΤΟ» ΟΛΑΝΤ
Σόιμπλε στο Eurogroup υπό... όρους
Σόιμπλε στο Eurogroup υπό... όρους
Αντίθετος με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως επικεφαλής του Eurogroup εμφανίζεται ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Der Spiegel».
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο κ. Ολάντ έχει ήδη εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το κατά πόσο θα μπορούσε να δεχθεί έναν Γερμανό ως επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Για να αναδειχθεί διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, σημειώνει το περιοδικό, ο κ. Ολάντ θέτει τον όρο να εγκαταλείψει ο κ. Σόιμπλε τη θέση του στην κυβέρνηση Μέρκελ και η καγκελάριος να συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις.
Κατερίνα Κοσμά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου