Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
Δραστικές περικοπές στις κλαδικές συμβάσεις αξιώνει η τρόικα, με στόχο το ψαλίδισμα των αποδοχών υψηλού και μέσου επιπέδου. Πρόκειται για μέτρα που εξ αντικειμένου θα επηρεάσουν και τους εργαζομένους στις..
ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Η έκβαση του κοινωνικού διαλόγου κρίνεται την Τετάρτη, οπότε συναντώνται οι εργοδοτικές οργανώσεις με τη ΓΣΕΕ.
«Κούρεμα» στις κλαδικές συμβάσεις, με στόχο τη μείωση των μέσων και υψηλών αποδοχών ζητεί η τρόικα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. Τέσσερα μέτρα έχουν τεθεί επί τάπητος για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι εξελίξεις θα επηρεάσουν άμεσα και τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δηλαδή σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες).Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ, από την οποία θα κριθεί η έκβαση του κοινωνικού διαλόγου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημεία επαφής, η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει ρύθμιση, με δεδομένο το σαφές μήνυμα των δανειστών για περικοπή του μισθολογικού κόστους. Ουσιαστικά έχουν ανοίξει όλα τα θέματα που αφορούν τους μισθούς και η... ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Την καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές. Για παράδειγμα, στις κλαδικές συμβάσεις που οι μισθοί υπερβαίνουν κατά 50% την εθνική συλλογική σύμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών, ώστε η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% με 30%. Αυτό πρακτικά οδηγεί στη μείωση του μέσου μισθού στη χώρα μας.
Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η «επέκταση» των επιχειρησιακών συμβάσεων, που προβλέπουν αμοιβές κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν υποβληθεί πάνω από 300 αιτήσεις για συγκρότηση ενώσεων προτάσεων (οι οποίες μπορούν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις).
- Το πάγωμα όλων των αυξήσεων που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση (2,5% τον Ιούλιο), αλλά και στις κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα θα «παγώσουν» και οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι τριετίες.
Οι ρυθμίσεις αυτές -που βρίσκουν σύμφωνες όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις- αναμένεται να έχουν τριετή διάρκεια. Δηλαδή δεν θα δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2015.
- Την επιβολή «πλαφόν» σε 13ο και 14ο μισθό. Οπως έγραψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», συζητείται η επιβολή ενός μισθολογικού ορίου πάνω από το οποίο θα δίνεται τμήμα μόνο του 13ου και του 14ου μισθού. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το όριο αυτό να διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και στα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουν απώλειες οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση. Ωστόσο εργαζόμενος που με βάση την κλαδική σύμβαση έχει μισθό 2.000 ευρώ, θα δει το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται κατά 500 ευρώ.
- Τη μείωση του μισθολογικού κόστους με ενίσχυση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία). Είναι χαρακτηριστικό πως η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας οδηγεί σε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 20%.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει θέσει και θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού, που με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας διαμορφώνεται στα 751 ευρώ. Ωστόσο θεωρείται πιθανό οι χαμηλόμισθοι να? γλιτώσουν τα χειρότερα, υπό τον όρο ωστόσο πως θα περάσει το πακέτο μέτρων για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
ΓΣΕΕ
Αδιαπραγμάτευτη η εθνική σύμβαση
«Η εθνική συλλογική σύμβαση είναι αδιαπραγμάτευτη», λέει η ΓΣΕΕ, που καθιστά σαφές πως δεν συναινεί σε μειώσεις μισθών, επιδομάτων και δώρων. Μάλιστα η διοίκηση της Συνομοσπονδίας έχει πάρει απόφαση για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης σε περίπτωση που επιχειρηθεί μείωση των μισθών. Το συνδικαλιστικό κίνημα λέει «ναι» στον διάλογο με τους εργοδότες μόνο για θέματα που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος εργασίας (εισφορές).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου