Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Συνάντηση με τους βουλευτές Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Αμοιρίδη και Μαρία Μίχου είχαν χθες το πρωί ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, στα ..
εντευκτήρια του Συλλόγου, στο δικαστικό μέγαρο. Στα πλαίσια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος, δικηγόρος, Νίκος Παπανικολάου, το προεδρείο ενημέρωσε τους τοπικούς βουλευτές για τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, που απηχούν και τις θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενόψει της ψήφισης αύριο Τρίτη, με ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και ειδικότερα επί του άρθρου 6, που αφορά τις ρυθμίσεις επειγόντων θεμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου, δεν παραβρέθηκε ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, λόγω απουσίας του από την Κατερίνη, ενώ με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κουκοδήμο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είχε ιδιαίτερη συνάντηση την περασμένη Παρασκευή. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Οι θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης συνοψίζονται στο ακόλουθο κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου αναπτύχθηκε και προφορικά, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με στους βουλευτές:
«Την Τρίτη, 24-1-2012 ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία κατ’ άρθρο στην Ολομέλεια της Βουλής κάποιες διατάξεις του «πολυνομοσχεδίου σκούπα» του Υπουργείου Οικονομικών, που απαιτούσε η Τρόικα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διατάξεις που εξοντώνουν τους δικηγόρους και αλλάζουν άρδην τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας, προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δικηγορικών εταιριών. Επιχειρείται να θεσπιστεί η δυνατότητα ίδρυσης διασυλλογικών – διατοπικών δικηγορικών εταιριών (δηλαδή μεταξύ δικηγόρων – μελών διαφορετικών Δικηγορικών Συλλόγων), η ελεύθερη εγκατάσταση υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια, επιτρέπεται η διαφήμιση δικηγόρων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και η ονομαστική αναφορά των πελατών των δικηγόρων και επιβάλλεται η δημοσίευση των προϋπολογισμών και των απολογισμών των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ειδικότερα η επιχείρηση θέσπισης της δυνατότητας ίδρυσης διασυλλογικών δικηγορικών εταιριών ΔΕΝ αποτελεί απαίτηση της Τρόικα, αλλά απαίτηση άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος.
Η θέσπιση αυτή στοχεύει στην εκχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δικηγορικών υπηρεσιών στους ολίγους και ισχυρούς (μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, μεγάλα δικηγορικά γραφεία εσωτερικού και εξωτερικού), αφού ανοίγει το δρόμο στη σύσταση πολυεπαγγελματικών κεφαλαιουχικών εταιρών, στις οποίες με έτοιμη υποδομή και με υπερδιαφήμιση για παροχή δήθεν χαμηλού κόστους υπηρεσιών θα μπορούν να συνυπάρχουν δικηγόροι, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες τραπεζών ή άλλες, μεσίτες ή μεσιτικές εταιρίες, μηχανικοί, εργολάβοι, λογιστές κ.ά.
Αυτή η εξέλιξη βάλλει ευθέως κατά των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ), οι οποίοι θα οδηγηθούν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης» ασύμβατης ως ξένης προς τον ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία μονοπωλιακών καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτες συνέπειες την εκτόξευση του κόστους για τον πολίτη, την απώλεια της ιερής σχέσης δικηγόρου – πελάτη (καθήκον εχεμύθειας κ.λ.π.), τη συρρίκνωση των εσόδων των Ταμείων των δικηγόρων, την αναγκαστική παύση της λειτουργίας των Δικηγορικών Συλλόγων υπό τη σημερινή τους μορφή, ένεκα της οποίας μπορούν να δρουν υπέρ των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και να ασκούν πειθαρχικό έλεγχο.
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής είναι οι Τράπεζες, οι Ασφαλιστικές Εταιρίες και οι επιχειρήσεις – κολοσσοί, που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους συνεργάτες τους με αμοιβές χαμηλές έως εξευτελιστικές.
Οι μόνοι που ΔΕΝ θα ωφεληθούν θα είναι οι πολίτες, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν θα γίνουν πιο φθηνές, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δικαστικών εξόδων και ποινών.
Κυρία και κύριοι βουλευτές του Νομού Πιερίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης σας απευθύνει έκκληση την ύστατη αυτή στιγμή, να μην υπερψηφίσετε τις ως άνω διατάξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξόντωση και τους δικηγόρους της Πιερίας. Έχετε εκλεγεί για την υπεράσπιση των κοινωνικών συμφερόντων και ήρθε η στιγμή να αποδείξετε ότι μπορείτε να μην συμβάλετε με τυχόν θετική ψήφο σας, στο σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων μαχόμενων δικηγόρων της Πιερίας, αλλά και στην ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στο αγαθό της Δικαιοσύνης».
ΟΙ Γ. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ, Μ. ΜΙΧΟΥ
Οι κ. Αμοιρίδης και Μίχου, αφού άκουσαν τις απόψεις των δικηγόρων, έθεσαν κάποια διευκρινιστικά ερωτήματα και τοποθετήθηκαν αμφότεροι θετικά υπέρ της πρότασης του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης αλλά και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, να αποσυρθούν οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 6 του επίμαχου σχεδίου νόμου, και σε κάθε περίπτωση να τύχουν επεξεργασίας μέσω της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την αναμόρφωση του Κώδικα των Δικηγόρων στο σύνολό του.
Ο Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού μας, Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ., συναντήθηκε με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου την περασμένη Παρασκευή, ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταφέρει τις θέσεις του Συλλόγου στα αρμόδια όργανα της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου