Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011
Η ευρύτερη πολιτική συνεννόηση των δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που θέλουν η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι αναγκαία για δύο λόγους: Πρώτον, για να αποφύγουμε μια άτακτη χρεοκοπία με επιστροφή στη δραχμή και δεύτερον, μέσω ..
ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, να πετύχουμε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση προϋποθέσεων που θα ανακόπτουν την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε τελευταία ανάλυση η "συνεννόηση" είναι εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής. Τόσο πριν από τις εκλογές όσο και μετά.Οι κυριακάτικες δημοσκοπήσεις έδειξαν τρία πράγματα: Πρώτον η πλειοψηφία των Ελλήνων προκρίνει την ευρύτερη πολιτική συνεννόηση, δεύτερον δεν "καίγεται" για εκλογές και τρίτον εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία την παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στην θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Η κοινή γνώμη, απηυδισμένη από την προφανή ανικανότητα των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, αναζητούσε έναν σοβαρό και ικανό άνθρωπο για να κάνει... "τη δουλειά". Ετσι ο κ. Παπαδήμος προέκυψε τελικά σαν... "μάννα εξ ουρανού!". Και δύο λόγια για τους αρχηγούς: Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε έγκαιρα και με δικούς του πολιτικά ηγεμονικούς όρους να είχε επιβάλει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Δεν το τόλμησε. Κι όταν κάποια στιγμή κάτι πήγε να κάνει, το αναίρεσε αυθημερόν, κάτω από τις πιέσεις του μικροπολιτικού του περιβάλλοντος. Το έπραξε αναγκαστικά προχθές σε συνθήκες προσωπικής και κυβερνητικής κατάρρευσης...
Ο κ. Σαμαράς την αρνήθηκε από την αρχή με πείσμα, εγκλωβισμένος σε μια αντιμνημονιακή ρητορεία, αναντίστοιχη της παράταξης που ηγείται. Αναγκάστηκε τελικά σε μία... απότομη "τούμπα" που έστω κι αν "κάνει ότι αντιστέκεται" είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να την ολοκληρώσει... Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης δρώντας εξαρχής με το... πλεονέκτημα του "ελεύθερου σκοπευτή", "ποντάρισε" στην ορθή πολιτική της συνεννόησης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα με "κομματικά κριτήρια" ο μόνος κερδισμένος πολιτικά. "Νομιμοποίησε" με την είσοδο στην κυβέρνηση το ΛΑΟΣ, έναντι ενός πολιτικού συστήματος, που μέχρι χθες ήταν επιφυλακτικό έως "αρνητικό" απέναντι σε ένα κόμμα της άκρας Δεξιάς. Και δεύτερον, μπήκε πάλι στη "γαλάζια πολυκατοικία" από τη μεγάλη είσοδο του... Μέγαρου Μαξίμου παρότι τόσο καιρό οι "ιδιοκτήτες της" είχαν... σφραγίσει, υποτίθεται, "πόρτες και παράθυρα". Εν πάση περιπτώσει, χωρίς να τα αγνοούμε όλα αυτά, όπως επίσης και την... υπέρβαρη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα σχετικά... "βαρίδια" το κύριο διακύβευμα είναι να επιτύχει η προσπάθεια του κ. Παπαδήμου και να δημιουργηθούν οι χρήσιμοι "κοινοί τόποι". Πρέπει να "αντέξουμε" και να ποντάρουμε στον χρόνο και την αναγκαστική υπέρβαση των σημερινών ευρωπαϊκών δεδομένων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου