Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Πήρε πίσω" το δημοψήφισμα


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2011
"Άδειασμα" Διαμαντοπούλου σε Παπανδρέου: Μας κορόιδεψες για την κυβέρνηση εθνικής..
ενότητας
- Βάσω προς πρωθυπουργό: Έχεις άγνοια της κατάστασης της χώρας
- Δ. Λιντζέρης: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης

Τα επιχειρήματα που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφαση του να πάρει πίσω το δημοψήφισμα προκάλεσαν θυμηδία και δυσμενέστατα σχόλια από τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης του. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η χώρα βγήκε κερδισμένη από την αναξιοπιστία που προκάλεσε σε ΕΕ και ΔΝΤ και την αναστάτωση στις αγορές!
Σα να μη ήταν αυτός που άκουγε χθες τους ξένους ηγέτες να του περιγράφουν πως η απόφαση του μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ και να του υπαγορεύουν ημερομηνίες και ερωτήματα για το δημοψήφισμα ,είπε σήμερα μιλώντας στον κ. ο. του κόμματος του ότι η Ελλάδα έδειξε τη δύναμή της και κέρδισε την ενότητα της από αυτή τη δοκιμασία.
Τα επιχειρήματα αυτά προκάλεσαν οργή, αγανάκτηση και δυσμενέστατα σχόλια.
Το ότι ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε το δημοψήφισμα αφού ούτε καν την εγκεκριμένη 6 δόση του παλαιού δανείου δε θα μας χορηγούσαν, ενώ θα πάγωνε κάθε προσπάθεια για επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις ακόμα και για το επερχόμενο κούρεμα έκαναν τους περισσότερους να μιλούν για πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου για τη Νέα Δημοκρατία
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ευχήθηκε αυτό να είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας και την αλλαγή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή τη νέα στάση θα τη χαιρετίσει ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, γιατί αναδεικνύει την ευθύνη του πολιτικού κόσμου.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα κληθεί και πάλι να είναι συνδιαμορφωτής του νέου προγράμματος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα ακουστούν, από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διάφορα "όχι" του τύπου που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Σχετικά με τη συνεννόηση με τη ΝΔ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κάθε απόφαση πρέπει να εδράζεται σε συγκεκριμένα σημεία και ειδικότερα:
Πρώτον, να υπάρξει συμφωνία σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές.
Δεύτερον, να υπάρχει ο πυλώνας της σταθερότητας της Κ.Ο. Διότι, όπως τόνισε, εμείς κρατήσαμε τη χώρα όρθια και παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας της χώρας.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Το θέμα δεν είναι το δημοψήφισμα αλλά αν είμαστε έτοιμοι ως χώρα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου γιατί η απόρριψή τους με οποιαδήποτε μορφή θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α Παπανδρέου, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
"Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα στο δημοψήφισμα το "μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ", είπε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι προέκυψε ως ζήτημα επειδή δεν υπήρξε ευρύτερη συναίνεση. "Κουβαλάμε ένα σταυρό και από πάνω μας πετάνε και πέτρες", ανέφερε.
Έκανε λόγο για ανάγκη σταθερότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρά τις όποιες διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα για συνεργασία. Σημείωσε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα σκληρά μέτρα και η στάση τους είναι ηρωική και τους κάλεσε να σταθούν στο ύψος τους όχι για τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα και τα παιδιά τους.
ΑΙΧΜΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΠΟΥΛΟΥ
Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου η κα Διαμαντοπούλου σηκώθηκε όρθια και πήρε το λόγο, με ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα να την παρακολουθεί έκπληκτη. Η κα Διαμαντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο ίδιος στην ομιλία του δεν είπε τίποτα για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας όπως είχαν συμφωνήσει στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας αναστάτωση στην συνεδρίαση.
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΔΩΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν εκείνος που κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής αποσαφήνισε τελικά πως δεν πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και μετά από αυτό τότε θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για δημιουργία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση πήγε στις Κάννες με την θέση ότι αν εξασφαλισθεί η συναίνεση, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος περιττεύει και τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν παρών (με την έννοια) ότι όλοι απευθύνονταν στη χώρα, δηλαδή στην πλειοψηφία και στην αντιπολίτευση, διότι θεωρούν και δίκαιο και αναντίστοιχο να μην έχουμε στην Ελλάδα τη συναίνεση που έχουν κατακτήσει στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Πέρα από αυτό ο κ. Βενιζέλος μετά τη δήλωση της Νέας Δημοκρατίας ότι συμφωνεί με τη δανειάκή σύμβαση, ανακοίνωσε πως η ψήφιση από τη Βουλή αυτής της σύμβασης θα γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, "στριμώχνοντας" έτσι τη Νέα Δημοκρατία.
ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου η οποία ζήτησε και έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με το τέλος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός βουλευτής, Δ. Λιντζέρης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν δεν ακούσει τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως προχωράει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, συγχαίροντας παράλληλα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συναίνεση.
Με την παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διεκόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: