Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε προχθές η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με τη συμμετοχή πολλών φορέων της περιοχής και με μοναδικό θέμα την συζήτηση – ενημέρωση για το σχέδιο Π.Δ. για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου. Το προτεινόμενο σχέδιο παρουσίασαν στη...
συνεδρίαση οι κ. Π. Ανδρεαδάκης (Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθν. Δρυμού) και Γ. Μαυρίδης (Διευθυντής Δ/νσης Δασών Πιερίας), τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε για την παρουσίαση. Ωστόσο θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο, εάν τη συνεδρίαση τιμούσε με την παρουσία του και κάποιο επιστημονικό στέλεχος του ΥΠΕΚΑ που θα ήταν περισσότερο αρμόδιο να διευκρινίσει ορισμένα ζητήματα και να απαντήσει σε ερωτήματα και δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό ανησυχίες των συμμετεχόντων.Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες και στη διάρκειά της ακούστηκαν πάρα πολλές κι ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ., τα θετικά του σημεία, μα και αρκετά σημεία «τριβής» με τις ανάγκες και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά μας, έκανα αρχικά την ευτυχή διαπίστωση πως οι προσωπικές μου απόψεις, αλλά και οι θέσεις του συνδυασμού μας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως έχουν δημόσια διατυπωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αρκετοί έρχονται πλέον στα λόγια μας χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλές φορές και την ίδια ακριβώς φρασεολογία! Κατόπιν παρουσίασα τις αρχικές θέσεις του συνδυασμού μας γύρω από το θέμα. Θέσεις βέβαια που επιδέχονται βελτιώσεων και προσθηκών, όσο η διαβούλευση συνεχίζεται.
- Πρώτο και βασικότερο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι αναγκαίο να δοθεί μία γενναία παράταση στη διαβούλευση (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011), πόσο μάλλον όταν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας δηλώνουν αιφνιδιασμό κι έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα. Έτσι κι αλλιώς ο Όλυμπος δεν αξίζει μόνο έναν μήνα ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα στη διενέργεια ενός διεθνούς συνεδρίου με πρωτοβουλία, αν όχι της πολιτείας, τουλάχιστον της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλους διεθνούς φήμης δρυμούς κι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων (γεωλόγους, ζωολόγους, βοτανολόγους, δασολόγους, μα και αρχαιολόγους, περιβαλλοντολόγους, επιστήμονες αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων κ.α.) που εμπλέκονται στο θέμα του Ολύμπου, της προστασίας και της ανάδειξής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου