Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011
Το ΨΝΠΟ στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο management υπηρεσιών υγείας
-Παρουσιάστηκε η επιστημονική εργασία για την ικανοποίηση ασθενών του νοσοκομείου
Η Ελληνική... Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργάνωσε το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2011 στην Αγριά Μαγνησίας.
Συμμετείχαν ως εισηγητές (συγγραφείς εργασιών) και σύνεδροι Πανεπιστημιακοί, Διοικητές και Αναπλ.Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών, Νοσοκομείων και Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, Διοικητικά και Οικονομικά Στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και Ασφάλισης Υγείας, Διευθυντές Υπηρεσιών και Προϊστάμενοι τμημάτων, Ιατροί, Φαρμακοποιοί, Βιολόγοι, Βιοχημικοί, Νοσηλευτές, Πληροφοριακοί, Μηχανικοί, Διαιτολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, καθώς επίσης Μεταπτυχιακοί και Προπτυχιακοί Φοιτητές που ενδιαφέρονται ή ασχολούνται επιστημονικά με το Management Υπηρεσιών Υγείας, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, εκπροσώπησαν ο Αναπλ. Διοικητής κ. Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, η υπεύθυνη του Γραφείου Ποιότητας κα Παρθενόπη Ευμορφίδου, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Υποστήριξης Πολίτη κ. Αθαν. Μισιτσάκης.
Σκοπός του Συνεδρίου αυτού, ήταν η θεματολογική σύνδεση του με το επερχόμενο 24ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της European Association of Hospital Managers (ΕΑΗΜ ), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (27-28 Σεπτεμβρίου 2012) σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στη Νοσοκομειακή Διεύθυνση και λειτουργία.
Η συμμετοχή του ΨΝΠΟ σκοπό είχε την παρουσίαση των ερωτηματολογίων ικανοποίησης ασθενών καθώς και την έκδοση των στατιστικών πινάκων από τα ερωτηματολόγια απ΄ όπου εξάγονται συμπεράσματα που αφορούν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Την εργασία της συμμετοχής του ΨΝΠΟ, παρουσίασε η υπεύθυνη του Γραφείου Ποιότητας για την οποία συνεργάστηκε με το Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη.
Μικρή περίληψη της εργασίας του ΨΝΠΟ που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο παραθέτουμε παρακάτω:
Σήμερα κάθε άλλο παρά ποτέ που γίνεται λόγος για μία αυστηρή πολιτική ελέγχου του κόστους δε θα πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα «εκπτώσεις» στον τομέα της ποιότητας. Η ικανοποίηση των χρηστών των υπηρεσιών υγείας αποτελεί κύριο μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς ο πολίτης συμμετέχει ενεργά και συλλογικά στη διαμόρφωση του βιοτικού επιπέδου. Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν οι έννοιες της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και της ικανοποίησης των ασθενών και το πώς οι δύο αυτές έννοιες συσχετίζονται. Η διοίκηση ολικής ποιότητας και το μάρκετινγκ των νοσοκομείων είναι δρόμοι που οδηγούν σε καλύτερη επικοινωνία και αποτελεσματικότητα. Διερευνάται έτσι το νέο πελατοκεντρικό και πληροφοριακό μοντέλο και μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται οι παράγοντες ικανοποίησης των ασθενών που πρέπει να βαθμολογηθούν.
Μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Γραφείου Επικοινωνίας με τον Πολίτη και σε συνεργασία με το Γραφείο Ελέγχου Ποιότητας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου χρειάστηκε να αναπτυχθεί το εν λόγω ερωτηματολόγιο για το βαθμό ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες ιατρικές, νοσηλευτικές, διοικητικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Η επίτευξη του σκοπού αυτού έγινε περισσότερο επιτακτική για την υλοποίηση των διαδικασιών που συσχετίζονται με την εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO 9001:2008.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ασθενών ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αξιολογήθηκε και διορθώθηκε κατόπιν από τους υπευθύνους του Γραφείου Ελέγχου Ποιότητας και Γραφείου Επικοινωνίας με τον Πολίτη, καθώς και τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Τέλος, προσαρμόστηκαν ειδικότερα ερωτηματολόγια που ανταποκρίνονται στους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, της ΜΟ.Φ.Ψ.Υ. και των Κέντρων Ημέρας του Νοσοκομείου.
Με βάση τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν το 2010 το ποσοστό ικανοποίησης για το Ψ.Ν.Π.Ο. ήταν 80,67% και για τους δύο πρώτους μήνες του 2011 ανήλθε σε 87,75%. Επισημαίνεται ότι δίνονται τακτικά αναφορές από το Γραφείο Επικοινωνίας με τον Πολίτη, που διαχειρίζεται τα ερωτηματολόγια, στο Γραφείο Ποιότητας και στη Διοίκηση. Σκοπός είναι να υπάρξουν μελλοντικά αποτελέσματα για όλα τα τμήματα – δομές, με βάση τα οποία θα ελέγχονται οι κακές βαθμολογίες, ώστε να υπάρχουν βελτιώσεις. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχώς όλο και περισσότερα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται, κάτι που δείχνει την αλλαγή κουλτούρας, τόσο του προσωπικού του Νοσοκομείου, όσο και των ασθενών που αισθάνονται ότι συμμετέχουν και ότι η άποψή τους έχει τη δύναμη ή να επιβραβεύσει ή να αλλάξει τα κακώς κείμενα.
Επίλογος του Συνεδρίου ήταν βραβεύσεις εργασιών που παρουσιάστηκαν το διήμερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου