Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Προϋπόθεση για την 6η δόση Πάγωμα κλαδικών συμβάσεων έως το 2014


Παρασκευή14 οκτωβρίου 2011
Την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος..
ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά και το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερθείς στο επίμαχο άρθρο επί του οποίου εγείρονται διάφορες ενστάσεις από βουλευτές κάποιοι εκ των οποίων απειλούν ότι θα το καταψηφίσουν (όπως οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Σοφία Γιαννακά), "από την συνοπτική εκδοχή της έκθεσης της τρόικας που παρουσιάστηκε, το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων ακόμη και σε εταιρείες που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο.

Επίσης, γίνεται σαφέστερος ο ρόλος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, του σωματείου και η προτεραιότητά του στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

Παράλληλα, με τις αλλαγές που κατατέθηκαν στη Βουλή, μειώνονται κατά 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή, σε σχέση με τους μισθούς που οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.

Επίσης, με τροπολογία που θα καταθέσει την Παρασκευή, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου.

Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα "τεχνικό θέμα".

Επιπλέον, το Δημόσιο θα μπορεί να οργανώνει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου, η οποία είναι ψηφισμένη από το Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ρύθμιση σχετικά με την διάκριση μεταξύ νεοπροσλαμβανομένων και ήδη εργαζομένων σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.

Τέλος, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά ανέφερε ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί, όπως είπε, "στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις".

Ο κ. Κουτρουμάνης εξαπέλυσε επίθεση κατά των κοινωνικών εταίρων με αφορμή τη θέση τους για μη μείωση μισθών και συντάξεων.

"Μας λένε ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν ας δώσουν αυξήσεις. Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές πως δεν θα μειώνονται οι συντάξεις" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: