Εκπτώσεις στα πρόστιμα - Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις αλλά και πιο σφιχτές προθεσμίες προβλέπει το νομοσχέδιο
Νέες μειώσεις στα πρόστιμα, αυξήσεις στα παράβολα και σφιχτές προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος.. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των νέων ρυθμίσεων, ένα αυθαίρετο 100 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιείται ως δεύτερη κατοικία, θα μπορεί να νομιμοποιηθεί με την καταβολή προστίμου 36.720 ευρώ.
Στη ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν πλέον όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί έως την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή έως τις 28 Ιουλίου 2011, αντί της 28ης Απριλίου 2011 όπως ήταν αρχικά.
Επιπλέον, επιτρέπεται η άμεση μεταβίβαση των αυθαιρέτων, κάτι που θεωρείται κίνητρο για τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να σπεύσουν να τα εντάξουν στη ρύθμιση. Οι μεταβιβάσεις που θα γίνονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) και στο εξής, θα απαιτούν υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν παρανομίες πέρα από τις δηλωθείσες. Με την προηγούμενη μορφή του νομοσχεδίου αυτό θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά. Η διάρκεια της «τακτοποίησης» θα είναι πλέον τα 30 χρόνια, ανεξαρτήτως αν το αυθαίρετο είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως. Απαλείφθηκε δηλαδή η προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε την «τακτοποίηση» για 40 χρόνια των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ακίνητα εντός σχεδίου και για 20 χρόνια των αυθαιρέτων σε ακίνητα εκτός σχεδίου. Ωστόσο προστέθηκε νέα διάταξη, που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους δήμους στους οποίους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, όμως, αν ο πολεοδομικός σχεδιασμός εξακολουθεί και έπειτα από 30 χρόνια να μην τα λαμβάνει υπόψη, τότε τα αυθαίρετα θα διατηρούνται εφόσον ο ιδιοκτήτης τους έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο ή τμήμα όμορου οικοπέδου για τη συμπλήρωση της αρτιότητας. Διαφορετικά, πρέπει να ξαναπληρώσει πρόστιμο.
Επίσης, με την προωθούμενη ρύθμιση, το 15% των προστίμων θα αποδίδεται στο ΙΚΑ. Μάλιστα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εξαίρεση όσων έχουν πληρώσει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για την ανέγερση της κατασκευής και διαθέτουν τα σχετικά αποδεικτικά.
ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ. Ειδικότερα, με το νέο σύστημα ευνοούνται τα ακίνητα μεγαλύτερης παλαιότητας και οι πρώτες και μοναδικές κατοικίες. Τα πρόστιμα «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων διαμορφώνονται πλέον στη βάση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων εισάγονται δύο νέα στοιχεία, ο συντελεστής παλαιότητας του κτιρίου και ο «κοινωνικός συντελεστής» που αφορά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία, για τους οποίους το αυθαίρετο κτίσμα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία. Οπως προβλέπεται, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.
Οσον αφορά τον συντελεστή παλαιότητας, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 20% της οφειλής για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν από το 1983 και στο 50% για όσα έχουν χτιστεί από το 1984 έως το τέλος του 2003, ενώ για τα νεότερα κτίσματα τα πρόστιμα θα καταβάλλονται στο ακέραιο χωρίς καμία έκπτωση.
ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ. Για την εξόφληση των προστίμων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται 8 διμηνιαίες δόσεις εφόσον το αυθαίρετο είναι κατοικία και 14 δόσεις για άλλες χρήσεις, η δε καταβολή του προστίμου πρέπει να ολοκληρωθεί σε 24 και 36 μήνες, αντίστοιχα.
Η αίτηση τακτοποίησης του αυθαιρέτου μαζί με τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται είτε απευθείας είτε με συστημένη επιστολή στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ή στο ΚΕΠ του δήμου, από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2011, δηλαδή σε διάστημα δύο μηνών. ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου