Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Τριακόσιοι ελεγκτές «ξεσκονίζουν» τις ελληνικές τράπεζες

http://www.stifora.gr/imagebase/thumb.php?file=42145.jpg&sizex=500&sizey=375 
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
Δώδεκα μήνες προθεσμία έχουν οι ελληνικές τράπεζες για να αυξήσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους και να απορροφήσουν τις πιέσεις από το... ρολάρισμα των ελληνικών ομολόγων και τις απαιτήσεις διορθωτικών κινήσεων που θα προκύψουν μετά τον διαγνωστικό έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε εκπνέει η προθεσμία που τους έχει δοθεί μέσω του Μνημονίου για να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, ο τραπεζικός χάρτης της χώρας αναμένεται να είναι ριζικά διαφορετικός, ενώ δεν αποκλείεται αρκετές τράπεζες να έχουν χτυπήσει την πόρτα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ηδη ο χρόνος μετράει και οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η εταιρεία BlackRock φέρνει στην Αθήνα τριακόσιους ελεγκτές που θα κάνουν φύλλο και φτερό τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, συνεξετάζοντας παράλληλα από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον έως και τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.
Χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Παπαδάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τραπεζών για την έναρξη των διαδικασιών ελέγχου και υπενθύμισε πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, «οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012, σχέδια σχετικά με το πώς σκοπεύουν να φτάσουν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσω λύσεων από την αγορά». Στη συνέχεια, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 - και πάλι βάσει πρόβλεψης του Μνημονίου - οι τράπεζες πρέπει να έχουν απαντήσει στις απαιτήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίων είτε μέσω συνενώσεων δυνάμεων, πριν στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οπότε μια μορφή «κρατικοποίησης» για τις ιδιωτικές τράπεζες θα είναι προ των πυλών.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών όσο και η κεφαλαιακή επάρκειά τους είναι πλήρως διασφαλισμένες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ΕΚΤ και τον EFSF.
Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τον επόμενο μήνα. Η ολοκλήρωση του rollover περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα δείξει το μέγεθος των ζημιών των ελληνικών τραπεζών. Χθες, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλλάρα δήλωσε στο Dow Jones πως «σημειώνεται πρόοδος και δεν θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών», ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα υπολείπεται σημαντικά του αρχικού στόχου για συμμετοχή στο 90%. Ηδη άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Νταλλάρα, 39 τράπεζες και επενδυτικά fund έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα. Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, υποστηρίζει πως το ποσό που έχει «συγκεντρωθεί» από τους τραπεζίτες στο πλαίσιο της συμφωνίας φθάνει περίπου τα 65 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η ανταλλαγή να καλύψει ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ.
Επόμενο ορόσημο, το τέλος Νοεμβρίου οπότε αναμένεται η ετυμηγορία της BlackRock για το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.
Από τις δύο αυτές παραμέτρους, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του Μνημονίου σύμφωνα με την οποία ο δείκτης κύριων ιδίων κεφαλαίων θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 10% το 2012, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούν ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε νέα κεφάλαια δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία 7 δισ. ευρώ θα είναι οι ζημίες από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων. Από εκεί και πέρα, τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένα. Για να καλύψουν τις απαιτήσεις νέων κεφαλαίων, από το Μνημόνιο υποχρεώνονται σε πρώτη φάση να στραφούν στην αγορά. Να ζητήσουν δηλαδή από τους μετόχους τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αυξάνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο. Με τις αποτιμήσεις τους όμως να έχουν πληγεί καταλυτικά, το εγχείρημα τόσο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο, κάτι που εκτιμάται ότι θα σπρώξει τις τράπεζες στο δίχτυ ασφαλείας που παρέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

30 ΔΙΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Ηδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει κεφάλαια 10 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την παροχή επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. «Το ποσό των 30 δισ. ευρώ δεν επελέγη καθόλου τυχαία», λέει κορυφαίο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζει. ΝΕΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: