Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
Για τον Ιούλιο μετατίθεται, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τελική απόφαση για τη ...
συνέχιση της διεθνούς αρωγής προς την Ελλάδα. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να συμφωνήσουν ως τότε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επί της μορφής και των όρων της οικονομικής βοήθειας, καθώς και η περάτωση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην Ελλάδα για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάταξης της ελληνικής οικονομίας ως το 2015.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια μάχη με τον χρόνο, αφού τα ταμιακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν οριακά ως τις 12 Ιουλίου, οπότε θα συνέλθει το Eurogroup και το Eco/Fin. Ως τότε θα μεσολαβήσει η επόμενη σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Λουξεμβούργο και η σύνοδος κορυφής της μεθεπόμενης Πέμπτης που θα γίνει στις Βρυξέλλες.
Στις δύο αυτές συνεδριάσεις θα επικυρωθεί η επί της αρχής συμφωνία της ευρωζώνης για την αρωγή προς την Ελλάδα, βάσει της οποίας θα αποφασίσει στη συνέχεια το ΔΝΤ να επαναλάβει τις χρηματοδοτικές εκροές του προς την Αθήνα. Εκροές που στην πράξη είναι σήμερα παγωμένες, αφού το ΔΝΤ απαιτεί από τους Ευρωπαίους να του εξασφαλίσουν ότι για τουλάχιστον ένα χρόνο θα είναι καλυμμένες ελληνικές δανειακές ανάγκες.
Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα συγκεκριμενοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασαν ατύπως και εκτάκτως οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν έγιναν δηλώσεις από τους υπουργούς, ούτε εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν.
Διπλωματικές πηγές βεβαίωναν ωστόσο ότι σημειώθηκε κάποια μικρή σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στη Γερμανία που τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο κόστος του δεύτερου εγχειρήματος διάσωσης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέτει ως όρο η συμμετοχή αυτή να είναι απολύτως εκούσια.
Η επιδιωκόμενη σύνθεση των δύο αντιλήψεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ωστόσο η συνολικότερη ασάφεια και η βραδυπορία τόσο της Ελλάδας να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και της ευρωζώνης να αποφασίσει για την οικονομική βοήθεια, δεν αναμένεται να ενθουσιάσουν τις αγορές.
Την κατάσταση αυτή στηλίτευσαν σύμφωνα με πληροφορίες ουκ ολίγες χώρες της ευρωζώνης, με πρώτες την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες θεωρούν πως αν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν θα ομαλοποιηθεί ούτε η δική τους κατάσταση.
ΒΗΜΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου