Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης διευκρίνησε ότι δεν επίκειται καμία απόλυση στο Δημόσιο, αλλά και ότι οι μετατάξεις και οι προαγωγές πρέπει να περνούν από τη βάσανο του ελέγχου
«Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται καμία απόλυση, ούτε μόνιμου ούτε και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων», δήλωσε ο υπουργός....
Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στην Βουλή, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, γιατί πετύχαμε μια τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους και γιατί τσακίσαμε τη λογική των πελατειακών αθρόων προσλήψεων». Όπως υπογράμμισε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με αφορμή τις έντονες συζητήσεις περί του ενδεχομένου απολύσεων στο Δημόσιο, «αν από την πρώτη κιόλας μέρα του Οκτωβρίου του 2009 δεν είχαμε ξεκινήσει αυτές τις πολιτικές –με μεγάλο πολιτικό κόστος- σήμερα πράγματι θα υπήρχε μείζον θέμα και μείζον δίλλημα για την χώρα: ''Ήαπολύετε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους ή χρεοκοπείτε''». Μάλιστα όπως εξηγούσε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τυχόν απολύσεις αυτή την στιγμή θα επιβάρυναν τα κρατικά ταμεία για τα επόμενα ένα – δυο χρόνια, καθώς θα καλούντο να καταβάλλουν αποζημιώσεις, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο η κυβέρνηση στην παρούσα κρίσιμη φάση. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι «αν η κυβέρνηση δεν είχε σταματήσει τις αθρόες αναξιοκρατικές προσλήψεις», που έφτασαν το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο το 2009 στα 23 εκατομμύρια ευρώ και «αν δεν είχαμε καταργήσει τη λογική του κράτους - λάφυρο», τότε οι απολύσεις θα έμπαιναν σήμερα ως εκβιαστικό δίλημμα από τους δανειστές. «Τραβήξαμε την κόκκινη γραμμή με το νόμο για την αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων, τον οποίο η αντιπολίτευση καταψήφισε», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι αν δεν είχε μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο (είπε ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 150.000), αλλά και ο αριθμός εκείνων που υπηρετούν ως δημόσιοι υπάλληλοι (από πέρυσι μειώθηκαν κατά 50.000 με κόστος άνω του 1 δισ. ευρώ) και αν δεν είχε εφαρμοστεί ο Καλλικράτης (καταργήθηκαν 40.000 μισθοδοτούμενες θέσεις), ο οποίος ωφέλησε τους φορολογουμένους τουλάχιστον κατά 1,4 δισ. ευρώ, «σήμερα έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ένα και μόνο θα ήταν το κεντρικό ζήτημα, το κεντρικό αίτημα, έως και ο εκβιασμός απέναντι στην χώρα;» από πλευράς τρόϊκας.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται να μικρύνει κι άλλο το κράτος», ενώ επανέλαβε ότι «κανείς πια δεν μπορεί να μην αξιολογείται κατά την μετάταξη ή την προαγωγή του». «Τίποτε δεν μπορεί πια να χαρίζεται. Όλα μπορούν να κατακτιούνται, αλλά με κόπο και με απόδειξη της αξίας», είπε με έμφαση, συμπληρώνοντας: «Ούτε μισθοί, ούτε βαθμοί, ούτε μετατάξεις δεν μπορούν να γίνονται πια χωρίς αξιολόγηση». Και υπογράμμισε: «Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι τώρα είναι η ώρα της σκληρής δουλειάς, της ευθύνης, των αποτελεσμάτων και της αξιολόγησης για τον καθένα μας».
Πυρά κατά Σαμαρά
Ο κ. Ραγκούσης επεφύλαξε βολές κατά της ΝΔ με αφορμή και την θέση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα. Αναφορικά με την επιλογή της ΝΔ να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ο κ. Ραγκούσης είπε: «Συναίνεση τουλάχιστον στα αυτονόητα γίνεται με πράξεις και όχι με εύκολα λόγια, με πράξεις όπως το να υπερψηφίσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο για να περάσει η δημόσια διοίκηση σε μια ηλεκτρονική εποχή». Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας είπε ότι «θα πρέπει τη συναίνεση που επιδιώκετε να την αποδεικνύετε και στα έργα και στα λόγια», διότι, όπως σημείωσε, «η συναίνεση κατακτάται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ισοτιμίας και ειλικρίνειας».
Π. Οικονόμου: «Όχι στα τελεσίγραφα για συναινέσεις σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας»
Κατά των «έξωθεν τελεσιγράφων για απολύσεις και εκποιήσεις», τάχθηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Οικονόμου στην Βουλή. Μιλώντας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «έρχονται έξωθεν διάφορες ιδέες περί απολύσεων, περί εκποιήσεων και αισθάνομαι την τελευταία περίοδο ότι η Βουλή βρίσκεται υπό την απειλή παραλαβής τελεσιγράφου, το οποίο συνοπτικά λέει ότι θα έρθει ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι καθ’ υπαγόρευση έξωθεν της Βουλής και θα λέει: ''Ή συναινείτε στο να ξεπουλήσετε και να πουλήσετε όσο – όσο, ή δεν σας δανείζουμε''». Όπως μάλιστα τόνισε «αυτού του είδους τα τελεσίγραφα είναι πέρα από τις ''κόκκινες γραμμές'', τις οποίες έχουμε όλοι» και πρόσθεσε ότι «η δουλειά μας είναι να πούμε ότι τέτοιου είδους τελεσίγραφο απορρίπτεται πριν καν έρθει εδώ». Κάλεσε δε τους βουλευτές «να φροντίσουμε να συναινέσουμε όχι σε αυτό που μας λένε, αλλά ακριβώς στο αντίθετο: ότι δεν θα πουλήσουμε τίποτα αν δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον».(ΒΗΜΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου