Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΠΛΗΓΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ Δ ΕΘΝΙΚΗΣ - Ακρόαση ντροπή στα όρθια από την ΕΠΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, η πολυσυζητημένη συνάντηση αντιπροσωπείας της συντονιστική επιτροπής των ομάδων της Δ Εθνικής, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, το ...οποίο συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία και βέβαια μετά την κατάθεση του αιτήματος την οποία
 αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος. Οι τριμελής επιτροπή της Συντονιστικής επιτροπής απαρτίζονταν από τους Γιώργο Καλαποτλή που εκπροσωπούσε τους ομίλους 1ο,2ο και 3ο, Μανώλη Βουλκίδη που εκπροσωπούσε τους ομίλους 7ο,8ο και 9ο και Βαγγέλη Σταθόπουλο που εκπροσωπούσε τους ομίλους 4ο, 5ο και 6ο. Μαζί τους ήταν και ο δικηγόρος Αργύρης Λίβας, στον οποίο έχει προταθεί από την συντονιστική επιτροπή να μεριμνήσει για την θεσμοθέτηση αυτού του οργάνου, έτσι ώστε να μην υπάρχει θέμα νομιμοποίησής του στις επαφές που θα έχει, τόσο με την Ομοσπονδία, όσο και με την Πολιτεία.
Η ακρόαση της τριμελούς αυτής επιτροπής, με τα μέλη να στέκονται όρθια καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας της στην αίθουσα συνεδριάσεων  του Δ. Σ. της ΕΠΟ (λες και δεν υπήρχαν καρέκλες για να τους βάλουν να καθίσουν) και προκάλεσε στους εκπροσώπους από την αρχή αρνητική εντύπωση, κράτησε σχετικά λίγο χρονικό διάστημα. Η τελική κατάληξη της ακρόασης και πριν αναφέρουμε τα αιτήματα που τέθηκαν από την επιτροπή, ήταν απογοητευτική, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, με αοριστολογίες και αρνητική διάθεση από το σύνολο των μελών του Δ. Σ., με κάποιους μάλιστα να δηλώνουν ευθαρσώς ότι είναι αντίθετοι με την δημιουργία του οργάνου αυτού. Σε τελική ανάλυση δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα και άνετα μπορούμε να πούμε ότι η αντιπροσωπεία όλων των ομάδων της Δ Εθνικής κατηγορίας «έφαγε» πόρτα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τα μέλη του Δ. Σ. να την προσπερνούν και να ασχολούνται με πιο σοβαρά θέματα. Με λίγα λόγια τους είπαν ότι οι 160 ομάδες είναι αόρατες για αυτούς. Κάτι βέβαια που δεν ήταν λίγοι αυτοί που το είχαν προβλέψει.
Για να περάσουμε στην ίδια την ακρόαση, αρχικά, τέθηκε το θέμα δημιουργίας ενός νομικού συμβούλου που θα εκπροσωπεί τα σωματεία στα θεσμικά όργανα. Όμως ο πρόεδρος της ΕΠΟ είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, ότι δεν θα αναγνωρίσουν κανένα τέτοιο όργανο, δεν θα συμμετάσχει ούτε στην επιτροπή πρωταθλήματος της Δ Εθνικής της Ομοσπονδίας και μάλιστα τους είπε να τα «βρουν» με τις τοπικές Ενώσεις, οι οποίες βέβαια όχι μόνο απέχουν από τα προβλήματα των ομάδων της Δ Εθνικής, αλλά ήταν κάθετα αντίθετες (οι περισσότερες) στην δημιουργία αυτού του οργάνου, λες και δεν εκλέγονται οι διοικήσεις τους από αυτές. Ήταν δε χαρακτηριστική η ατάκα του κ. Πιλάβιου που είπε, «από εσάς προερχόμαστε και εμείς»!!! Το θέμα είναι ότι κανείς πλέον δεν το πιστεύει!!!
Στη συνέχεια ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΠΟ στο αίτημα των σωματείων να εισπράξουν τις επιχορηγήσεις από τη Γ.Γ.Α. Πρόκειται για ένα ποσό 9.000 ευρώ το χρόνο σε κάθε ομάδα, που όμως δεν δίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στο σημείο αυτό υπήρξε και κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην τριμελή επιτροπή. Στο άκουσμα του ποσού αυτού, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκης χαμογέλασε με ένα τρόπο που έλεγε, «καλά για τέτοια ποσά μιλάμε;». Επισημάνθηκε πως οι σύλλογοι της Δ’ Εθνικής μόνο… κρατικοδίαιτοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς το μπάτζετ τους κυμαίνεται από 125.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, με τα περισσότερα να αφορούν λειτουργικά έξοδα.  Επόμενο θέμα που θίχτηκε, ήταν αυτό των… τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονται στα σωματεία, ενώ εάν θελήσουν να καταθέσουν έφεση, πρέπει να πληρώσουν παράβολο 700 ευρώ. Γι’ αυτό ζητήθηκε να μειωθούν τα ποσά που επιβάλλονται ως ποινές στα σωματεία, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες στη Δ’ Εθνική είναι τα έξοδα της διαιτησίας. Ειδικά στις περιπτώσεις που ορίζονται διαιτητές από μακρινές περιοχές και τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει η κάθε ομάδα πριν τον αγώνα είναι πολλά. Το ιδανικό θα ήταν η ΕΠΟ να αναλάβει τα έξοδα της διαιτησίας, κάτι που πολύ δύσκολα θα γίνει, ή έστω να γίνονται πιο προσεκτικοί ορισμοί, αναφορικά με τις αποστάσεις.
Επιπρόσθετα, ζητήθηκε να μην υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση αγώνων Σούπερ Λίγκας το δίωρο 3-5 τις Κυριακές, οπότε διεξάγονται τα παιχνίδια της Δ’ Εθνικής, ωστόσο αυτό το αίτημα δεν έχει καμία τύχη να γίνει δεκτό, τουλάχιστον άμεσα.
Όπως, άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η τριμελής επιτροπή έφυγε από τα γραφεία της ΕΠΟ χωρίς να λάβει κάποια απάντηση, αλλά με τον κ. Πιλάβιο να δείχνει κατανόηση (!!!). Τα περισσότερα αιτήματα χαρακτηρίστηκαν δίκαια από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, όμως δεν δόθηκε καμία δέσμευση για την υλοποίησή τους.

Επόμενο βήμα, η… Γ.Γ.Α.

Η δράση της συντονιστικής επιτροπής της Δ’ Εθνικής δε θα σταματήσει στην ΕΠΟ, καθώς σήμερα θα σταλεί υπόμνημα στη Γ.Γ.Α. με το αίτημα για την καταβολή των επιχορηγήσεων, όπως και συνάντηση με τον κ. Μπιτσαξή παρουσία και του προέδρου της ΕΠΟ, στον οποίο θα δίνεται διορία μιας εβδομάδας για να λάβουν απάντηση. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει η σκέψη και η πρόθεση για αποχή από το πρωτάθλημα άμεσα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της αντιπροσωπίας, αν δεν λυθούν τα προβλήματα των ομάδων της Δ Εθνικής άμεσα, μετά από δύο μήνες το αργότερο θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από μόνες τους.

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

Τα οικονομικά προβλήματα στη Δ’ Εθνική που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. της ΕΠΟ είναι γνωστά, ενώ δεν είναι η μόνη κατηγορία που αντιμετωπίζει βιωσιμότητας. Γι’ αυτό ωριμάζει η σκέψη στην ομοσπονδία για την αναδιάρθρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη υπάρχει έτοιμο το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ τον Ιούνιο. Αυτό προβλέπει την κατάργηση τόσο της Football League 2, όσο και της Δ’ Εθνικής και τη δημιουργία μιας κατηγορίας που θα απαρτίζεται από τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων. Ένα σχέδιο το οποίο ετοίμασε ο κ. Σαρρής, αντιγράφοντας κατά πάσα πιθανότητα αυτό που είχε εκπονήσει και καταθέσει πριν τρία και πλέον χρόνια η επιτροπή υπό τον Στέλιο Σφακανιάκη και επί προεδρίας της ΕΠΟ του Βασίλη Γκαγκάτση και αναμένεται να διανεμηθεί στα μέλη του Δ. Σ. της ΕΠΟ για να το εξετάσουν πριν την επόμενη συνεδρίασή του.

Απέχουν από τις διεκδικήσεις, Έβρος Σουφλίου και Κιλκισιακός

Στις τέσσερις αριθμούν πλέον οι ομάδες από τους τέσσερις ομίλους του Βορρά, που δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή και στην δημιουργία της συντονιστικής επιτροπής της Δ Εθνικής, για την διεκδίκηση των πολλών αιτημάτων τους για να επιβιώσουν σε μια κατηγορία που θέλει να λέγεται Εθνική. Γνωρίζαμε από πριν για την αποχή της Νάουσας και του Πυργετού Λάρισας. Σ’ αυτές προστέθηκαν ακόμη δύο. Ο Έβρος Σουφλίου από τον 1ο όμιλο και ο Κιλκισιακός από τον 2ο. Είναι δε χαρακτηριστική και η στάση του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ και προέδρου της ΕΠΣ Κιλκίς κ. Χατζηαποστόλου, ο οποίος ναι μεν παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη με την εφαρμογή του μέτρου των τεσσάρων «μικρών», συμφώνησε ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που έθεσε η επιτροπή, αλλά είναι κάθετα αντίθετος με την δημιουργία αυτού του οργάνου. Φυσικό ήταν λοιπόν να απέχει η ομάδα του Κιλκισιακού, ενώ κάτι ανάλογο πρέπει να ισχύει και για τον Έβρο Σουφλίου.  

http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: