Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Συνεδριάζει την Παρασκευή για την τρίτη δόση προς την Ελλάδα

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 

Για την έγκριση του μεριδίου του ΔΝΤ, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα συνεδριάζει την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Πακακωνσταντίνου την.. Πέμπτη.
Ο ίδιος, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της κρίσης (εν όψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αλλά και όσων επακολουθήσουν το επόμενο τρίμηνο) λέγοντας πως υπάρχει η κατανόηση των εταίρων μας ενώ «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει, ότι ακόμη και με καθυστέρηση παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει».

Σχετικά μάλιστα με τη φημολογία και τα σενάρια περί εξόδου από την Ευρωζώνη, ο υπουργός υπογράμμισε πως «ακόμη και η απλή αναφορά σε επιστροφή στη δραχμή κάνει κακό, όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να γίνει, αλλά όσο απαξιώνεται ως επιχείρημα, τόσο θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η κατάσταση» είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς, «αφού οι τράπεζες έχουν αντεπεξέλθει και το Δημόσιο είναι εδώ για να τις βοηθήσει και να τις ενισχύσει».

Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση, ο υπουργός ανέφερε ότι «η χώρα και η οικονομία πέτυχαν απολύτως τόσο στους δημοσιονομικούς, όσο και στους διαρθρωτικούς στόχους, όπως προκύπτει από τους ανά τρίμηνο ελέγχους» ενώ συμπλήρωσε ότι για το επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να υλοποιηθούν 178 δράσεις- υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί:

«Το 2011 φεύγουμε από τις οριζόντιες δράσεις, όπως οι περικοπές μισθών και πάμε σε στοχευμένες δράσεις, αναφορικά με τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό τμημάτων του Δημοσίου τομέα, ειδικά στην υγεία, καθώς και σε θέματα φορολογικής διοίκησης και φοροδιαφυγής» είπε ο υπουργός.

Έθεσε μάλιστα δέκα δράσεις για τον επόμενο χρόνο, με πρώτη τη διαχείριση και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών που αφορά στην αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, την τοποθέτηση εντός του πρώτου τριμήνου οικονομικών επιθεωρητών στους σημαντικότερους φορείς της γενικής κυβέρνησης ενώ μέχρι το Απρίλιο θα κατατεθεί το νέο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τις κατευθύνσεις και τους στόχους της επόμενης τριετίας.

Δεύτερη δράση η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τρίτο η μείωση των δημοσίων οργανισμών με ζητούμενο την εξοικονόμηση 800εκ ευρώ με μία συνολική πρόταση νέων καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων που θα έλθει στις αρχές του '11.

Στον επόμενο στόχο, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ο υπουργός είπε, ότι μία πρώτη έκθεση θα υπάρξει αρχές του έτους για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στις έντονες ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι δεν έχει τίποτε κατά νου προς τον παρόν, ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι συνεννοήσεις με την ΑΔΕΔΥ κι ότι το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει διαφορισμός ανάμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους και τους μονίμους υπηρετούντες.

Επόμενες δράσεις η αντιμετώπιση της σπατάλης στην Υγεία, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η επόμενη δράση, η απελευθέρωση επαγγελμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως κι η απελευθέρωση υπηρεσιών. Έχουν ήδη εξαγγελθεί οι ρυθμίσεις που θα επέλθουν για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανάπτυξη, τη διάθεση εγγυήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με ταυτόχρονη υπογραφή συμφώνων ρευστότητας. Στον ίδιο τομέα έκανε λόγο ο υπουργός για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και τον λειτουργικό διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στην τελευταία τέλος δράση, που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της διυπουργικής αποκρατικοποιήσεων την Τετάρτη, τα στοιχεία από την οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής είναι δύσκολο εγχείρημα», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και μια ταχύτατη δημόσια διοίκηση: «Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να είμαστε μέσα στους χρόνους και να πετύχουμε τα διαρθρωτικά ορόσημα».

Κριτική από όλες τις πλευρές


Ο υπουργός δεν δέχθηκε κριτική μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές, με τον Γιάννη Αμοιρίδη να κάνει αναφορές για "ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών", ενώ ο Κώστας Γείτονας έκρινε ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς μία κριτική του λαού για αναποτελεσματικά και άδικα μέτρα "και μία ψυχολογία που ανακυκλώνει το πρόβλημα", ζητώντας από την κυβέρνηση να ρίξει βάρος στην εξασφάλιση της ρευστότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και σε νέες επενδύσεις.

Στην ανάγκη αναπροσαρμογής του μνημονίου στην κατεύθυνση ενίσχυση των επενδύσεων, αναφέρθηκε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Σπυροπάνος Μαργέλης έκρινε ότι "απαιτείται αξιοπιστία για να μας εμπιστευθεί ο κόσμος που νιώθει ανασφαλής, ανησυχεί και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων", ενώ η Αφροδίτη Παπαθανάση κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη την κόπωση των πολιτών.

Αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι εκείνο που εξοργίζει τον κόσμο είναι η πολιτική του μαρτυρίου της σταγόνας που ακολουθεί η κυβέρνηση, καλώντας τον υπουργό να πάρει μέτρα για να κρατήσει την κοινωνική συνοχή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μείωση των φορολογικών συντελεστών και τομές στον τομέα της φοροδιαφυγής.

Για προκλητικά αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τα μέτρα "δεν σκοπεύουν στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά στην προώθηση των στρατηγικών αναγκών του κεφαλαίου.

Την περαιτέρω μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου διέβλεψε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, ζητώντας από τον υπουργό να εξηγήσει, πώς με συρρίκνωση του ΑΕΠ από τη μείωση των μισθών θα επιτευχθεί μείωση του χρέους.

Στην τεράστια ύφεση που εγγίζει το 4%, αναφέρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κρίνοντας ότι όλα τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την αντιμετώπιση του χρέους, προτείνοντας επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

«Οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια όχι εξαιτίας του μνημονίου, αλλά της σοβαρής κρίσης και των επιπτώσεών της, πρέπει να γίνουν προσαρμογές, ναι με δίκαιη κατανομή βαρών, αλλά πάντως προσαρμογές» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην κριτική κυρίως των συναδέλφων του από το ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός απάντησε στα επίμονα ερωτήματα, για το αν απαιτούνται νέα μέτρα, ή τι θα γίνει αν αποτύχουν τα ισχύοντα, ότι είναι αισιόδοξος, «φτάνει η Ευρώπη να αποφασίσει πώς θα πορευθεί», αναφέροντας ως παράδειγμα το «ανεβοκατέβασμα» των spreads από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο που οφείλονταν, όπως είπε, στην Ιρλανδική κρίση.

«Εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ή θα διευκολύνουν, ή θα δυσχεράνουν την Ελλάδα, ακόμη κι όλα τα μέτρα μας πάνε κατ' ευχήν», σχολίασε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα κριθούν πολλά από το πώς θα επηρεάσει το κλίμα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, πώς θα λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι «αν θα πάμε τυχόν σε λύση ευρωομολόγου».
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: