Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βάζουν... λουκέτο στη φοροδιαφυγή - Κλείνουν 60 νυχτερινά κέντρα, καμπάνες σε γιατρούς με εισοδήματα... φτώχειας

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Λουκέτο για έναν μήνα σε 60 επώνυμα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, βγάζοντας παράλληλα στη...
φόρα και τα αποτελέσματα των ερευνών για τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου που δήλωναν εισοδήματα φτώχειας.

Τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου και εντός των ημερών αναμένονται ανακοινώσεις. Σήμερα μάλιστα, εκτός απροόπτου, αναμένεται ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δείξει το αυστηρό πρόσωπο του νόμου έναντι των φοροφυγάδων, απαντώντας- εν μέρει- και με αυτό τον τρόπο στην απαίτηση των πολιτών να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, στους 60 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων που είχαν κάνει καθεστώς τη μη έκδοση αποδείξεων, έρχονται κατ΄ αρχήν λουκέτα για έναν μήνα και σε περίπτωση υποτροπής το λουκέτο θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα επιστρατεύονται εισαγγελείς για υποθέσεις ύψους άνω των 150.000 ευρώ, όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί κακούργημα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα, ιδίως ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Νυχτερινά κέντρα, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και σε άλλους «επώνυμους» τουριστικούς προορισμούς, μπαίνουν στην αιχμή των ελέγχων χωρίς να τίθενται σε δεύτερη μοίρα οι έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες όπου επίσης υπάρχουν ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Εξελίξεις αναμένονται άλλωστε και στο μέτωπο των γιατρών του Κολωνακίου (από τους 151, οι 34 δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ και άλλοι τόσοι από 10.000 έως 20.000 ευρώ), αλλά και για τους συμβολαιογράφους οι οποίοι «φούσκωναν» τεχνητά τις δαπάνες τους για να μειώσουν τον φόρο, για ορισμένους εκ των οποίων έχουν ανοίξει ήδη οι τραπεζικοί λογαριασμοί και δεν αποκλείονται ακόμα και κατασχέσεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα
Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα πρώτα «χτυπήματα» κατά της φοροδιαφυγής θα έρθουν λίγες μέρες μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του λεγόμενου «κινήματος αποδείξεων» που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 7,8% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ έπειτα από 15 μήνες διαρκούς μείωσης, η οποία συνδέεται με την απαίτηση των πολιτών για αποδείξεις προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Μάλιστα, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ τον περασμένο μήνα θα ήταν της τάξεως του 16% αν δεν ίσχυε η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του που αξιοποίησαν πολλές επιχειρήσεις.

Παρ΄ όλα αυτά τα περιθώρια για την αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ακόμα τεράστια, αφού τα στοιχεία δείχνουν διαφυγή φόρων 6 δισ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ κάθε χρόνο και περί τα 30 δισ. ευρώ συνολικά.

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
για υποθέσεις ύψους άνω των 150.000 ευρώ, όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί κακούργημα

Μπαρ με εισόδημα μισθωτού

ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
στα νυχτερινά κέντρα έρχονται ύστερα από χρόνιες διαπιστώσεις εκτεταμένης... νυχτερινής φοροδιαφυγής που έμενε στο απυρόβλητο με την επιβολή αστείων- για τα δεδομένα του τζίρου- προστίμων. Στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων καταστηματαρχών δείχνουν ότι τρία στα τέσσερα νυχτερινά κέντρα και μπαρ δηλώνουν ετήσια έσοδα κάτω από 15.000 ευρώ, φτάνουν δηλαδή να κερδίζουν λιγότερα από τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων. Παλαιότερες διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξαν ότι μεταξύ 1.600 νυχτερινών κέντρων και μπαρ, τα 831 εμφάνισαν ζημίες και 361 κέντρα διασκέδασης δήλωσαν στην Εφορία καθαρά έσοδα έως 15.000 ευρώ. Στον αντίποδα μόλις 311 κέντρα διασκέδασης εμφάνισαν καθαρά έσοδα από 15.000

έως 80.000 ευρώ, ενώ πάνω από 80.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 97 κέντρα διασκέδασης.


Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ εφοπλιστής με 120 ακίνητα


ΠΡΟΣΤΙΜΑ
μαμούθ ύψους 40 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να επιβάλλει το ΣΔΟΕ σε κύπριο εφοπλιστή, όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Μega. Ο εφοπλιστής φέρεται να αγόρασε 120 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, γράφοντάς τα σε off shore προκειμένου να αποφύγει τους φόρους. Δεν κατέβαλε όμως ούτε τον ετήσιο φόρο ακινήτων 3% επί της αντικειμενικής αξίας ούτε δήλωνε τα μισθώματα που εισέπραττε. Οι αγορές των ακινήτων έγιναν την τελευταία πενταετία και αφορούν ακίνητα- φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, τη Μύκονο, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Ο εφοπλιστής πιάστηκε στα «δίχτυα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τώρα απειλείται ακόμα και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Περισσότερα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής


ΠΑΝΤΩΣ,
τα όπλα του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής ενισχύθηκαν σημαντικά με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, καθώς προβλέπεται σύντμηση του χρόνου άσκησης έφεσης στις 30 μέρες, λουκέτα καταστημάτων, πρόστιμα επί τόπου και ποινές φυλάκισης έως 3 μήνες.

Ειδικότερα, με ποινή φυλάκισης έως και 3 μήνες και με λουκέτα έως και για 6 μήνες απειλούνται όσοι εντοπίζονται με πλαστά- εικονικά στοιχεία ή να μην εκδίδουν αποδείξεις και λοιπά φορολογικά στοιχεία. Στις σχετικές διατάξεις του νόμου ορίζεται ότι σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών για τρεις συναλλαγές, αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επιτηδευματία.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 3 ετών το λουκέτο θα μπαίνει για 6 μήνες.

Για πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή για όποιον δεν καταχωρεί στα πρόσθετα βιβλία τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, η ποινή είναι φυλάκιση έως 2 μήνες, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει και τους 3 μήνες.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: