Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Σε ένα 24ωρο καταφθάνουν τα πρώτα χρήματα


ΔΕΥΤΕΡΑ 10/05/2010

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το δάνειο, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου βοηθείας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων... ευρώ.

Σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την τριετή συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε.


Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι το επιτόκιο κλείδωσε στο 3,09% και η πρώτη δόση, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί την Τρίτη.


Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα δοθούν από τον Οργανισμό, μαζί με τα ευρωπαϊκά δάνεια, θα αποτελέσουν το πρώτο συνολικό κονδύλι, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Για το 2010 ο συνολικός δανεισμός από το ΔΝΤ θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια και θα συνδυασθεί με 30 δισ. από ευρωπαϊκές χώρες.


Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν χαιρέτισε την «ιστορική πορεία», στην οποία δεσμεύθηκε να εισέλθει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία «θα δώσει σε αυτό το υπερήφανο έθνος την ευκαιρία να ορθοποδήσει από τα σημερινά προβλήματα και θα διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό».


Ακόμη, τόνισε ότι το πρόγραμμα αν και δύσκολο, είναι αξιόπιστο, και φιλόδοξο, και έχει σχεδιασθεί από την ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Με την έγκριση του δανείου, το ΔΝΤ απέδειξε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον λαό της, επισήμανε, αναφέροντας ότι το μέγεθος της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες θα συμβάλλει στην ευρεία διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.


Ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία έχει δεχθεί αρνητικές πιέσεις από τις αγορές και οι αρχικές προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των δημόσιων οικονομικών που δεν είναι βιώσιμα, αλλά και της αδύναμης ανταγωνιστικότητας, δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, με συνέπειες και στον τραπεζικό τομέα.


Ο Τζον Λίπσκι επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα τολμηρό πρόγραμμα, για να επανακτήσει αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών, που επικεντρώνεται στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, αυξάνει τον εξωτερικό ανταγωνισμό, και διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοδοτικού τομέα.


Η πρόκληση για το μέλλον είναι να υπάρξει πιστή εφαρμογή του προγράμματος με την αναγκαία λαϊκή συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις.(nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: