Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ύστατη έκκληση

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά το πέρας των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των κομμάτων
Ύστατη
έκκληση
Γενικό «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην αυτοδιοίκηση, αύξηση του φόρου στα καύσιμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφού περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό. Ανακοινώντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε θα μπει «τέλος στα παραθυράκια της φοροαποφυγής», θα φορολογηθεί η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, τα μερίσματα και οι off shore εταιρείες. Τόνισε ότι θα σταματήσει ο άιδκος πλουτισμός εις βάρος των πολλών με τη διασταύρωση στοιχείων.
Στο σημείο αυτό ανέφερε πως τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν εντός του 2011. Για να υπάρξει όμως αύξηση των εσόδων εντός του 2010, είπε πως θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Αναλύοντας το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο ....Δημόσιο, ανακοίνωσε το γενικό «πάγωμα» όλων των μισθών (δεν θα δοθούν αυξήσεις πέραν της ωρίμανσης), την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, καθώς και την έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.
Επίσης, ανήγγειλε «πάγωμα» στις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2010 και κατάργηση ή συγχώνευση φορέων.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας και κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο -όπως είπε- θα αντιμετωπίζει αδικίες και ανισότητες. Στο σημείο αυτό, εξήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Έκκληση για μπλόκα, απεργίες
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές δύσκολες και επώδυνες, ενώ έκανε έκκληση να σταματήσουν τα μπλόκα και οι απεργίες, καθώς δεν αντέχει η χώρα.
Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα και στα παιδιά μας να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας, όπως αγωνιζόμαστε για το σπίτι μας και την οικογένειά μας, είπε ο πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται στο κέντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο το ίδιο το ευρώ.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είπε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όροι του δανεισμού να γίνονται όλο και πιο επαχθείς και απειλούν να πνίξουν την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε στις ανακοινώσεις μετά τις κατ' ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συναίνεση υπό όρους χωρίς λευκή επιταγή ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ συναινετική στάση κράτησε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Τα κόμματα της Αριστεράς απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μέτρα νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά.
Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει συναίνεση, αλλά ζητάει άλλοθι» καθώς «ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο, λίγα λεπτά αργότερα εξήγγειλε δέσμη μέτρων αποσπασματικών».
Η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή της στην αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όταν η κυβέρνηση διατυπώσει τις συνολικές της προτάσεις, ενώ ως προς το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο σημείωσε:
«Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών του δημοσίου, το είχε ήδη εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως η πρότασή της περιείχε ειδική πρόνοια στήριξης για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, την οποία ζητάμε και σήμερα. Διαφορετικά, μαζί με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει αναδιανομή εισοδήματος, αντίστροφη εκείνης που είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τελικά σε βάρος των αδυνάτων».
«Πάνω απ' όλα όμως, η ΝΔ ζητά να δοθούν επιτέλους αναπτυξιακές ανάσες στήριξης στην οικονομία, για τις οποίες ο κ. Παπανδρέου άκουσε τον κ. Σαμαρά να αναφέρεται διεξοδικά και στη συζήτηση του Προϋπολογισμού και χθες στη Βουλή και σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Η νέα αντιλαϊκή θύελλα για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε, θα συνεχιστεί πιο άγρια και δεν θα έχει τελειωμό» σχολίασε το ΚΚΕ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Για «αποσπασματική προσέγγιση» έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ, προσθέτοντας: «Δικαιούμεθα να πληροφορηθούμε το πλήρες πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και υποχρεούνται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην επιστράτευση μέτρων. Εγχείριση με δόσεις δεν γίνεται».