Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
Τα μηνύματα πίσω από τα αποτελέσματα της εκλογής γραμματέα. Αναλυτές βλέπουν δυσαρέσκεια για τις επιλογές Γιώργου στην κυβέρνηση
«Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ». Με τη φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους σχολίαζε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε πηγαδάκι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα αποτελέσματα για την εκλογή του νέου γραμματέα του Κινήματος.
Στην ουσία το συγκεκριμένο στέλεχος ήθελε να επισημάνει ότι ο χαμηλός αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε στην ψηφοφορία ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης δεν συνιστά τίποτε ....άλλο παρά ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα είναι παράρτημα της κυβέρνησης, αντιθέτως θα ελέγχει τον Πρωθυπουργό και θα κρίνει τις επιλογές του. Στην Ιπποκράτους, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμαψυχρολουσία στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου γραμματέα- είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ξυνίδης πήρε 180 ψήφους, δηλαδή λιγότερες από όσες συγκέντρωσαν αθροιστικά ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και τα άκυρα λευκά που ήταν 194 ψήφοι- άρχισαν να αναλύουν τα μηνύματα της κάλπης, αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στη μερική αποδοκιμασία της επιλογής Παπανδρέου. Η ερμηνεία που δόθηκε έπειτα από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον στενό κομματικό πυρήνα και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να εισπράξει θετικές ψήφους από στελέχη που ενδεχομένως θα αναγνώριζαν την αξία του εάν τον ήξεραν καλύτερα. Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν επελέγη τυχαία από τον Γ. Παπανδρέου. Ως γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ξάνθης, ο κ. Ξυνίδης ήταν από τα κομματικά στελέχη που στήριξαν την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία. Βεβαίως, στις εκλογές του 2007 είχε ενταχθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάρτιο του 2008, ο Σωκράτης Ξυνίδης ήταν επίσης ανάμεσα στους πέντε γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων της περιφέρειας με τους οποίους επέλεξε να γευματίσει παραμονή του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντάς τους ότι επιθυμούσε την εκλογή τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Κανένα από τα συγκεκριμένα πέντε στελέχη δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ως μέλος του οργάνου, εξέλιξη που προκάλεσε τότε τη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση έπειτα από μέρες του Χρ. Πολυζωγόπουλου, στον οποίο είχαν ανατεθεί τα οργανωτικά του συνεδρίου.
Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές της Ιπποκράτους βλέπουν πίσω από το αποτέλεσμα για την εκλογή γραμματέα και μία έντονη δυσαρέσκεια του κομματικού πυρήνα για τις επιλογές του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος - πέραν της απήχησης που έχει σ΄ ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ - εισέπραξε πολλές από τις αρνητικές ψήφους μελών του Εθνικού Συμβουλίου που θεωρούσαν ότι «κόπηκαν» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από ομάδες στελεχών, π.χ. γεννηματικούς που πίστευαν ότι η κ. Γεννηματά έπρεπε να υπουργοποιηθεί ή ότι κάποιος εξ αυτών θα έπρεπε να αναλάβει γραμματέας του Κινήματος. Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι είδαν ανάμεσα στα λευκά ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν παλιούς εκσυγχρονιστές ή στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο βενιζελικό μπλοκ. Ακόμη και αμιγώς φιλοπαπανδρεϊκά στελέχη- λένε οι πληροφορίες- δεν στήριξαν την επιλογή Ξυνίδη, θεωρώντας ότι δεν συγκεντρώνει γύρω του τέτοια χαρακτηριστικά που θα βοηθούσαν τη συσπείρωση του κόμματος. «Αποστρατεία» δύο γενεών
Επίσης, η επιλογή Παπανδρέου στο πρόσωπο του 46χρονου γραμματέα ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως «αποστρατεία» δύο ολόκληρων γενεών στελεχών ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν και πρόσωπα που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα π.χ. Γιάννης Μίχας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. «Σήμερα γίναμε 5 χρόνων», σχολίαζε δηκτικά υψηλόβαθμος παράγων του ΠΑΣΟΚ μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο μιλώντας για απάλειψη 30 χρόνων ιστορίας του Κινήματος.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει παπαγαλάκι της κυβέρνησης»
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο νέος γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει απολύτως φυσιολογικό και λογικό το ότι εκδηλώθηκανόπως φάνηκε στην ψηφοφορίαδιαφωνίες από ορισμένους συντρόφους του για το εάν είναι η καλύτερη επιλογή.
Δίνοντας την πρώτη του μίνι συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο κ. Ξυνίδης θεωρεί πως μια τριπλή αποστολή πρέπει στη συγκεκριμένη συγκυρία να υπηρετήσει το κόμμα: «Η πρώτη είναι να είναι ουσιαστικός θεματοφύλακας των αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ με βάση τις οποίες πορευτήκαμε αυτά τα χρόνια. Η δεύτερη είναι να συγκροτήσει πολιτική άποψη για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τη χώρα όπως αυτά καθημερινά εξελίσσονται ούτως ώστε να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που έχει να εκτελέσει. Και η τρίτη είναι να καταφέρει να κάνει πιο προσιτή τη θέση τής κυβέρνησης σε όλα τα σπουδαία ζητήματα προς τον λαό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να καταντήσει παπαγαλάκι της κυβέρνησης». Σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης και το μήνυμα που έστειλαν κάποια μέλη του εθνικού συμβουλίου με την ψήφο τους, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Είναι λογικό ότι μέσα από μία εκλογική διαδικασία θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμφιβολίες για το εάν είσαι ή δεν είσαι η καλύτερη επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις ότι ήσουν η καλύτερη επιλογή είναι η σκληρή εργασία με βάση τις κοινές μας αρχές και η αποτελεσματικότητα της εργασίας αυτής».
Ομάδα διαχείρισης κρίσεων για τα δύσκολα που έρχονται
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ που προκάλεσαν σκιές κατά τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης- παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε θετικά δείγματα γραφής- θα επιδιώξει να ξεπεράσει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακού επικοινωνιακού χειρισμού- λένε στην κυβέρνηση- είναι η αντιμετώπιση του θέματος των γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών. Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε αρχικώς πόντους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι ενίσχυσε την ελπίδα στους πολίτες για υιοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας, ωστόσο τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στην ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων όσο και η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι τελικώς θα επιλεγούν «γνωστά» στους υπουργούς πρόσωπα, φαίνεται να δημιουργούν «σκιές» στην όλη διαδικασία. Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «ήταν λάθος που δώσαμε στη δημοσιότητα ως πρώτο μόνο το όνομα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, αφού άπαντες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έχει κάποιου είδους σχέση με τον υπουργό».
Επικοινωνιακές «τρύπες» της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν όμως και στο θέμα των stage. Αφενός- όπως λένε ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες- η κυβέρνηση εμφανιζόταν επί δύο 24ωρα να απολογείται για την πρόθεσή της να τα καταργήσει στον δημόσιο τομέα «την ώρα που αποτελούσαν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ» και αφετέρου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο την ημέρα που ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση για τα stage. Ενόσω συνεδρίαζε η διυπουργική επιτροπή υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο με πρόθεση να βάλει τέλος στα stage, στο briefing των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλεγε ότι «το θέμα της μοριοδότησης εξετάζεται»...
Στο Λουξεμβούργο
Ελλιπή αντανακλαστικά έδειξε όμως η κυβέρνηση και στο θέμα της αντιμετώπισης της αυστηρής κριτικής που δέχτηκε στο Λουξεμβούργο το οικονομικό επιτελείο από τον πρόεδρο του Εurogroup. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε υπουργός του οικονομικού κύκλου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την περίφημη δήλωση «game is over» του κ. Γιούνγκερ ούτως ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση από την ελληνική αντιπροσωπεία. Αντιθέτως, το διήμερο που ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματευόταν για το έλλειμμα, αντί να προβληθεί με έμφαση το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία, η νυν εμφανίστηκε ως απολογούμενη στις αιτιάσεις Παπαθανασίου πως «φουσκώνει το έλλειμμα για να μιλήσει αργότερα για μείωση».
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στον συντονισμό της κυβέρνησης αφορά στις συνεννοήσεις που γίνονται μεταξύ των υπουργών. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση που έγινε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί θα πρέπει να συνεννοούνται και να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, όπως επίσης και η παραίνεση του κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.
Όπως φαίνεται πάντως, το Μαξίμου σκέφτεται να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα δημιουργώντας μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον κ. Πάγκαλο, η οποία θα συνέρχεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων και μόνο εάν τα ζητήματα είναι κρίσιμα θα συμμετέχει σ΄ αυτήν και ο αρμόδιος υπουργός.
Τις επόμενες μέρες τα ονόματα των γενικών γραμματέων
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των επιλεγέντων γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τμηματικά τις επόμενες ημέρες.
Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε στα υπουργεία τη λίστα με τα ονόματα περίπου 1.000 καταλληλότερων για την κάλυψη των θέσεων και παράλληλα μια πιο εξειδικευμένη λίστα σε κάθε υπουργείο με 3-4 προτάσεις ως τις πλέον ιδανικές για την πλήρωση των θέσεων γενικών γραμματέων.
Τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σύνολο των 88 θέσεων έχουν επιλεγεί τουλάχιστον 10-15 γενικοί γραμματείς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι υπόλοιποι προέρχονται είτε από τον ευρύτερο κομματικό πυρήνα και διαθέτουν άριστο βιογραφικό είτε έχουν προσωπική γνωριμία με τους υπουργούς, οι οποίοι τους επέλεξαν όχι με κυρίαρχο κριτήριο τα προσόντα τους, αλλά βάσει του βαθμού εμπιστοσύνης που δείχνουν προς το πρόσωπό τους.(ΝΕΑ)
Στην ουσία το συγκεκριμένο στέλεχος ήθελε να επισημάνει ότι ο χαμηλός αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε στην ψηφοφορία ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης δεν συνιστά τίποτε ....άλλο παρά ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα είναι παράρτημα της κυβέρνησης, αντιθέτως θα ελέγχει τον Πρωθυπουργό και θα κρίνει τις επιλογές του. Στην Ιπποκράτους, λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμαψυχρολουσία στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου γραμματέα- είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ξυνίδης πήρε 180 ψήφους, δηλαδή λιγότερες από όσες συγκέντρωσαν αθροιστικά ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και τα άκυρα λευκά που ήταν 194 ψήφοι- άρχισαν να αναλύουν τα μηνύματα της κάλπης, αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στη μερική αποδοκιμασία της επιλογής Παπανδρέου. Η ερμηνεία που δόθηκε έπειτα από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον στενό κομματικό πυρήνα και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να εισπράξει θετικές ψήφους από στελέχη που ενδεχομένως θα αναγνώριζαν την αξία του εάν τον ήξεραν καλύτερα. Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν επελέγη τυχαία από τον Γ. Παπανδρέου. Ως γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ξάνθης, ο κ. Ξυνίδης ήταν από τα κομματικά στελέχη που στήριξαν την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία. Βεβαίως, στις εκλογές του 2007 είχε ενταχθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάρτιο του 2008, ο Σωκράτης Ξυνίδης ήταν επίσης ανάμεσα στους πέντε γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων της περιφέρειας με τους οποίους επέλεξε να γευματίσει παραμονή του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντάς τους ότι επιθυμούσε την εκλογή τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Κανένα από τα συγκεκριμένα πέντε στελέχη δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ως μέλος του οργάνου, εξέλιξη που προκάλεσε τότε τη δυσαρέσκεια του κ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση έπειτα από μέρες του Χρ. Πολυζωγόπουλου, στον οποίο είχαν ανατεθεί τα οργανωτικά του συνεδρίου.
Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές της Ιπποκράτους βλέπουν πίσω από το αποτέλεσμα για την εκλογή γραμματέα και μία έντονη δυσαρέσκεια του κομματικού πυρήνα για τις επιλογές του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος - πέραν της απήχησης που έχει σ΄ ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ - εισέπραξε πολλές από τις αρνητικές ψήφους μελών του Εθνικού Συμβουλίου που θεωρούσαν ότι «κόπηκαν» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και από ομάδες στελεχών, π.χ. γεννηματικούς που πίστευαν ότι η κ. Γεννηματά έπρεπε να υπουργοποιηθεί ή ότι κάποιος εξ αυτών θα έπρεπε να αναλάβει γραμματέας του Κινήματος. Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι είδαν ανάμεσα στα λευκά ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν παλιούς εκσυγχρονιστές ή στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο βενιζελικό μπλοκ. Ακόμη και αμιγώς φιλοπαπανδρεϊκά στελέχη- λένε οι πληροφορίες- δεν στήριξαν την επιλογή Ξυνίδη, θεωρώντας ότι δεν συγκεντρώνει γύρω του τέτοια χαρακτηριστικά που θα βοηθούσαν τη συσπείρωση του κόμματος. «Αποστρατεία» δύο γενεών
Επίσης, η επιλογή Παπανδρέου στο πρόσωπο του 46χρονου γραμματέα ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως «αποστρατεία» δύο ολόκληρων γενεών στελεχών ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν και πρόσωπα που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα π.χ. Γιάννης Μίχας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. «Σήμερα γίναμε 5 χρόνων», σχολίαζε δηκτικά υψηλόβαθμος παράγων του ΠΑΣΟΚ μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο μιλώντας για απάλειψη 30 χρόνων ιστορίας του Κινήματος.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει παπαγαλάκι της κυβέρνησης»
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο νέος γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει απολύτως φυσιολογικό και λογικό το ότι εκδηλώθηκανόπως φάνηκε στην ψηφοφορίαδιαφωνίες από ορισμένους συντρόφους του για το εάν είναι η καλύτερη επιλογή.
Δίνοντας την πρώτη του μίνι συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο κ. Ξυνίδης θεωρεί πως μια τριπλή αποστολή πρέπει στη συγκεκριμένη συγκυρία να υπηρετήσει το κόμμα: «Η πρώτη είναι να είναι ουσιαστικός θεματοφύλακας των αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ με βάση τις οποίες πορευτήκαμε αυτά τα χρόνια. Η δεύτερη είναι να συγκροτήσει πολιτική άποψη για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τη χώρα όπως αυτά καθημερινά εξελίσσονται ούτως ώστε να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που έχει να εκτελέσει. Και η τρίτη είναι να καταφέρει να κάνει πιο προσιτή τη θέση τής κυβέρνησης σε όλα τα σπουδαία ζητήματα προς τον λαό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να καταντήσει παπαγαλάκι της κυβέρνησης». Σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης και το μήνυμα που έστειλαν κάποια μέλη του εθνικού συμβουλίου με την ψήφο τους, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Είναι λογικό ότι μέσα από μία εκλογική διαδικασία θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμφιβολίες για το εάν είσαι ή δεν είσαι η καλύτερη επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις ότι ήσουν η καλύτερη επιλογή είναι η σκληρή εργασία με βάση τις κοινές μας αρχές και η αποτελεσματικότητα της εργασίας αυτής».
Ομάδα διαχείρισης κρίσεων για τα δύσκολα που έρχονται
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ που προκάλεσαν σκιές κατά τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης- παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε θετικά δείγματα γραφής- θα επιδιώξει να ξεπεράσει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακού επικοινωνιακού χειρισμού- λένε στην κυβέρνηση- είναι η αντιμετώπιση του θέματος των γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών. Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε αρχικώς πόντους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι ενίσχυσε την ελπίδα στους πολίτες για υιοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας, ωστόσο τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στην ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων όσο και η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι τελικώς θα επιλεγούν «γνωστά» στους υπουργούς πρόσωπα, φαίνεται να δημιουργούν «σκιές» στην όλη διαδικασία. Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «ήταν λάθος που δώσαμε στη δημοσιότητα ως πρώτο μόνο το όνομα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, αφού άπαντες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έχει κάποιου είδους σχέση με τον υπουργό».
Επικοινωνιακές «τρύπες» της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν όμως και στο θέμα των stage. Αφενός- όπως λένε ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες- η κυβέρνηση εμφανιζόταν επί δύο 24ωρα να απολογείται για την πρόθεσή της να τα καταργήσει στον δημόσιο τομέα «την ώρα που αποτελούσαν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ» και αφετέρου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο την ημέρα που ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση για τα stage. Ενόσω συνεδρίαζε η διυπουργική επιτροπή υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο με πρόθεση να βάλει τέλος στα stage, στο briefing των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλεγε ότι «το θέμα της μοριοδότησης εξετάζεται»...
Στο Λουξεμβούργο
Ελλιπή αντανακλαστικά έδειξε όμως η κυβέρνηση και στο θέμα της αντιμετώπισης της αυστηρής κριτικής που δέχτηκε στο Λουξεμβούργο το οικονομικό επιτελείο από τον πρόεδρο του Εurogroup. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε υπουργός του οικονομικού κύκλου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την περίφημη δήλωση «game is over» του κ. Γιούνγκερ ούτως ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση από την ελληνική αντιπροσωπεία. Αντιθέτως, το διήμερο που ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματευόταν για το έλλειμμα, αντί να προβληθεί με έμφαση το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία, η νυν εμφανίστηκε ως απολογούμενη στις αιτιάσεις Παπαθανασίου πως «φουσκώνει το έλλειμμα για να μιλήσει αργότερα για μείωση».
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στον συντονισμό της κυβέρνησης αφορά στις συνεννοήσεις που γίνονται μεταξύ των υπουργών. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση που έγινε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί θα πρέπει να συνεννοούνται και να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, όπως επίσης και η παραίνεση του κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.
Όπως φαίνεται πάντως, το Μαξίμου σκέφτεται να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα δημιουργώντας μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον κ. Πάγκαλο, η οποία θα συνέρχεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων και μόνο εάν τα ζητήματα είναι κρίσιμα θα συμμετέχει σ΄ αυτήν και ο αρμόδιος υπουργός.
Τις επόμενες μέρες τα ονόματα των γενικών γραμματέων
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των επιλεγέντων γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τμηματικά τις επόμενες ημέρες.
Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε στα υπουργεία τη λίστα με τα ονόματα περίπου 1.000 καταλληλότερων για την κάλυψη των θέσεων και παράλληλα μια πιο εξειδικευμένη λίστα σε κάθε υπουργείο με 3-4 προτάσεις ως τις πλέον ιδανικές για την πλήρωση των θέσεων γενικών γραμματέων.
Τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σύνολο των 88 θέσεων έχουν επιλεγεί τουλάχιστον 10-15 γενικοί γραμματείς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τους αρμόδιους υπουργούς.
Οι υπόλοιποι προέρχονται είτε από τον ευρύτερο κομματικό πυρήνα και διαθέτουν άριστο βιογραφικό είτε έχουν προσωπική γνωριμία με τους υπουργούς, οι οποίοι τους επέλεξαν όχι με κυρίαρχο κριτήριο τα προσόντα τους, αλλά βάσει του βαθμού εμπιστοσύνης που δείχνουν προς το πρόσωπό τους.(ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου