Τις τελικές αποφάσεις για ανασχηματισμό σε κυβέρνηση - κόμμα και ΔΕΚΟ παίρνει ο πρωθυπουργός και μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινά κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη
Υπό την πίεση του καθεστώτος ακυβερνησίας που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να επισπεύδει την ανακοίνωση των αποφάσεών του για ανασχηματισμό - εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Καραμανλής προγραμματίζει «κύκλο» συναντήσεων με τους κορυφαίους υπουργούς στους οποίους και θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις. Η εικόνα που έχουν αποκομίσει τακτικοί του συνομιλητές είναι ότι θα προχωρήσει άμεσα -και σίγουρα πριν από το τέλος του μηνός- σε ανασχηματισμό, στο πλαίσιο του οποίου θα εντάξει και σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Καραμανλής, επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, θα επιδιώξει να δώσει την εικόνα της ανανέωσης στο κράτος. Η λίστα του περιλαμβάνει αλλαγές στις γενικές γραμματείες, τις διοικήσεις ΔΕΚΟ αλλά και τους περιφερειάρχες.
Με τις κινήσεις αυτές θα επιχειρήσει, δε, να ικανοποιήσει και τα αιτήματα πολλών βουλευτών και κομματικών στελεχών που έχουν στείλει επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης με τις οποίες καταγγέλλουν συγκεκριμένα πρόσωπα της «κρατικής μηχανής» για αλαζονική συμπεριφορά και για εμπλοκή σε υποθέσεις αδιαφάνειας.
Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να κάνει μεγάλες αλλαγές. Θεωρούνται βέβαια η αλλαγή του επικοινωνιακού επιτελείου και η τοποθέτηση νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, η μετακίνηση του κ. Λ. Ζαγορίτη από το κόμμα καθώς επίσης και ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του υπουργού Εσωτερικών. Επίσης, ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να δημιουργήσει θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των υπουργών.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά απορρίπτει τις εισηγήσεις σημαντικών στελεχών της κυβέρνησής του για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Το επιχείρημα των εισηγητών της σχετικής πρότασης είναι αφενός η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η ΝΔ και αφετέρου η έλλειψη συνοχής που παρατηρείται στο εσωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί υπουργοί εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν έχουν τη δυνατότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο να «περάσουν» από τη Βουλή (και ειδικότερα από την ολομέλεια) δύσκολα νομοσχέδια.
Οι ίδιοι οι βουλευτές πάντως αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Χθες, στη λίστα των προσώπων που ζητούν αλλαγές προσετέθη ο κ. Μ. Χαρακόπουλος. Σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κύκλος της φθοράς για την κυβέρνηση ξεκίνησε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να κλείσει στη φετινή ΔΕΘ». «Ο πρωθυπουργός έχει στη φαρέτρα του όλα τα όπλα για μια επανεκκίνηση της κυβέρνησης που θα διασφαλίσει νικηφόρο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές», κατέληξε.
Την αντικατάσταση του κ. Β. Αντώναρου ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Γ. Σαλαγκούδης, ο οποίος επεσήμανε (ρ/ς 9,84): «Πιστεύω ότι υπήρχε μια κακή επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ από την αρχή της τετραετίας, από την αρχή του 2004 μέχρι σήμερα. Και φυσικά επιμένω ότι χρειάζεται -και δεν πρέπει να χάνεται ούτε δευτερόλεπτο- αλλαγή όλης της επικοινωνιακής πολιτικής και φυσικά και των προσώπων που ασκούν την επικοινωνιακή πολιτική».
Τέλος, δύο υφυπουργοί, οι κ. Κοντογιάννης και Τασούλας, εξαπέλυσαν χθες βολές κατά του κ. Γ. Μανώλη με αφορμή τη δήλωσή του ότι δέχθηκε πιέσεις για να αθωώσει τους Βατοπεδινούς και τον κ. Παυλίδη. Ο υφυπουργός Απασχόλησης τόνισε (ρ/ς ΝΕΤ) ότι «ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος γι αυτά που λέει, τα οποία οφείλει να αποδεικνύει», ενώ ο υφυπουργός Αμυνας εξέφρασε την άποψη ότι ο βουλευτής «δεν εννοούσε αυτά που είπε». (ΕΘΝΟΣ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου