Article Author: ΕΠΤΑ / Βαγγέλης Ζαμαντζάς
Εκποίηση 360 στρεμμάτων στις Αλυκές, αποφάσισε η ΚΕΔ, εν αγνοία μας. 5,8 εκ. ευρώ η αμοιβή του συμβούλου που θα προωθήσει τις εκποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα!
Χωρίς να ρωτήσει κανέναν στην Πιερία και αποφεύγοντας να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο Πύδνας, η ΚΕΔ προχωρά σε μια ακόμη εκποίηση έκτασης φιλέτου στο νομό μας. Μικρότερη έκταση, αλλά στην ίδια περιοχή, επιχείρησε να εκποιήσει και το 2004. Της χάλασαν τότε τα σχέδια ο Δήμος Πύδνας και οι Πιεριείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας !
Εκποίηση 360 στρεμμάτων στις Αλυκές, αποφάσισε η ΚΕΔ, εν αγνοία μας. 5,8 εκ. ευρώ η αμοιβή του συμβούλου που θα προωθήσει τις εκποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα! Χωρίς να ρωτήσει κανέναν στην Πιερία και αποφεύγοντας να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο Πύδνας, η ΚΕΔ προχωρά σε μια ακόμη εκποίηση έκτασης φιλέτου στο νομό μας. Μικρότερη έκταση, αλλά στην ίδια περιοχή, επιχείρησε να εκποιήσει και το 2004. Της χάλασαν τότε τα σχέδια ο Δήμος Πύδνας και οι Πιεριείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ! Δεν πέρασαν ούτε πέντε χρόνια, από τότε που η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, επιχείρησε να εκποιήσει μεγάλη έκταση στα όρια του Δήμου Πύδνας και επανέρχεται, ανακοινώνοντας σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο, την πρόθεσή της να βγάλει στο σφυρί, μεταξύ άλλων εκτάσεων ανα την επικράτεια και 359 στρέμματα στις Αλυκές! Η είδηση χτύπησε σαν κεραυνός το δήμαρχο Πύδνας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από την «ΕΠΤΑ», δηλώνοντας ότι αν τελικώς εκποιηθεί η έκταση, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του Δήμου του και του ίδιου στο δημαρχιακό θώκο, αφού πρόκειται για δημόσια έκταση την οποία ζητά από το 1992 το Κίτρος, μιας και αποτελεί «ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.» Το 2004 η προτελευταία απόπειρα εκποίησης της έκτασης, η οποία ματαιώθηκε (δυστυχώς όχι οριστικά, από ότι δείχνουν τα γεγονότα), με την παρέμβαση στην ΚΕΔ των τότε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νομού μας. Τι προβλέπει το σχέδιο της ΚΕΔ Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔ με το πρόσχημα της «αξιοποίησης», ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί και υπό μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης-παραχώρησης, στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων και βουνοπλαγιές, σε ιδιώτες για να μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ.
Ο βασικός λόγος, όμως είναι, ότι το Δημόσιο προγραμματίζει ένα ακόμη μεγάλο κύμα εκποιήσεων, για να βάλει στα ταμεία του κάτι παραπάνω από 100 εκ. ευρώ, χωρίς να διστάζει στις εκτάσεις προς εκποίηση, να συμπεριλάβει και εκείνες, για τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση, είχαν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες και τελικώς κατάφεραν να σταματήσουν, έστω και στο παρά πέντε. Η υλοποίηση του νέου κύματος εκποιήσεων για «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου θα γίνει μέσω της ΚΕΔ. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου. Στον διαγωνισμό, ο οποίος έληξε την Πέμπτη, πήραν μέρος 10 κοινοπραξίες, όπου συμμετέχουν τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία (Eurobank, Εθνική, Deloitte, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, KPMG, PriceWaterHouseCoopers, Grant Thornton κ. ά.), ενώ η αμοιβή του συμβούλου θα είναι 5,8 εκατ. ευρώ (!), όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές τις παραχωρήσεις προς την ΚΕΔ, την αξιολόγηση των ακινήτων και των εναλλακτικών τρόπων εκμετάλλευσης. Στις υποχρεώσεις του συμβούλου είναι η θέσπιση κριτηρίων για την επιλογή των 30 ακινήτων, η καταγραφή τυχόν νομικών ή πολεοδομικών προβλημάτων, η διενέργεια έρευνας αγοράς της περιοχής των προκριθέντων ακινήτων, η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος (επαφές με φορείς, επενδυτές, τράπεζες κλπ.), η κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η εξέταση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους, η πρόκριση βιώσιμων λύσεων και η παρουσίαση τρόπων υλοποίησης και διαχείρισής τους. Ο σύμβουλος θα πρέπει να καθορίσει τους όρους για τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων, να καταρτίσει κριτήρια για την επιλογή του επενδυτή, να προετοιμάσει τα τεύχη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων και να μεταφέρει τεχνογνωσία στην ΚΕΔ», άλλωστε για αυτό θα πληρωθεί με σχεδόν 2 δις δραχμές! Η πρώτη πράξη, παίχτηκε το 2004 Μέσα σ’ αυτές τις εκτάσεις, περιλαμβάνονται και 359 στρέμματα «φιλέτο», στην περιοχή των Αλυκών του Κίτρους. Πρόκειται για μια έκταση η οποία έχει από την μια πλευρά πρόσωπο στην παραλιακή οδό, που συνδέει τις Αλυκές με τον Κορινό ενώ από την άλλη συνορεύει με τα «τηγάνια» των Αλυκών, μια περιοχή που εκατοντάδες πολίτες επισκέπτονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης της. Άλλωστε, η ιδιότητα αυτής της λάσπης, είναι αυτή που ανάγκασε την τότε Κοινότητα Κίτρους και μετέπειτα Δήμο Πύδνας, από το 1992 να ζητήσει ένα κομμάτι της έκτασης, ώστε να το αξιοποιήσει και να αναδείξει την περιοχή μια άλλης μορφή τουρισμού, μοναδικού για το νομό μας. Η ΚΕΔ, όχι μόνο δεν παραχώρησε την συγκεκριμένη έκταση, ή έστω ένα κομμάτι της, αλλά το 2004, προσπάθησε να την εκποιήσει. Με αφορμή εκείνη την απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως τότε, ζητώντας ομόφωνα, από τον τότε δήμαρχο Πύδνας, Βαγγέλης Λαγδάρη, μαζί με τους βουλευτές του νομού, να σταματήσει την εκποίηση.
Η αλήθεια είναι, ότι με την ιδέα της εκποίησης τότε δεν ήταν σύμφωνοι ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές, Γ. Κωσνταντόπουλος, Αντ. Καρπούζας και Βαγγέλης Πολύζος, καταφέρνοντας να σταματήσουν την εκποίηση, αφού όπως έγραφε η ΕΠΤΑ (20/12/2004) «το παραθαλάσσιο ακίνητο που έβγαινε στο σφυρί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου (2004) παραμένει στην κατοχή του Υπουργείου Οικονομικών αφού δεν εμφανίστηκε στα γραφεία της Κ.Ε.Δ., ο επίδοξος αγοραστής.» Το ακίνητο που ήθελε να εκποιήσει η ΚΕΔ τότε ήταν περίπου 100 στρέμματα.
«Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, κ. Ξυραδάκης, δεσμεύτηκε πριν την διαδικασία ότι δεν θα δεχτούν καμία προσφορά», είχε πει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε δήμαρχος Πύδνας, διαβεβαιώνοντας ότι η έκταση δεν πρόκειται να βγει ξανά προς εκποίηση « Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ότι είπα στο Δημοτικό συμβούλιο αυτό και έγινε. Σταμάτησε οριστικά η υπόθεση της εκποίησης του ακινήτου. Η δημοτική αρχή ενήργησε όπως θα έπρεπε και για αυτό είχαμε το θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μία μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης και να την αποστείλουμε στο υπουργείο», υποστήριζε ο Β. Λαγδάρης.
Μάλιστα, δηλώσεις είχε κάνει για το θέμα και ο τότε βουλευτής, Βαγγέλης Πολύζος. Τότε ο κ. Πολύζος είχε πει «Ήρθα σε επαφή με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Δούκα, και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Ξυραδάκη. Ο τελευταίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται το ακίνητο να πουληθεί και μας υποσχέθηκε ότι θα επισκεφτεί την Πιερία για να δει τη συγκεκριμένη έκταση και να διαπιστώσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα».
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Ξυραδάκης, επισκέφθηκε την Πιερία, πιθανότατα όχι, αφού μετά από λίγο καιρό αντικαταστάθηκε, αλλά ο αντικαταστάτης του, ο οποίος κάποια στιγμή βρέθηκε στην Ολυμπιακή Ακτή, σίγουρα εκτίμησε την περιοχή και τις προοπτικές της καλύτερα, προφανώς και για αυτό αποφασίζει να εκποιηθεί τριπλάσια από τότε έκταση. Τα ίδια τότε, τα ίδια και σήμερα Πέντε χρόνια μετά, η ΚΕΔ, χωρίς να μπει στον κόπο να κοινοποιήσει τις προθέσεις της, ούτε στο Δήμο Πύδνας, αποφασίζει να εκποιήσει μαζί με εκείνα τα 97 στρέμματα, άλλα 260. Την πρόθεση της ΚΕΔ, πληροφορήθηκε από την ΕΠΤΑ ο δήμαρχος Πύδνας, Δημήτρης Βασιλειάδης, πέφτοντας κυριολεκτικά από τα σύννεφα, αφού όπως λέει, κομμάτι της έκτασης, ζητά ο Δήμος εδώ και πολλά χρόνια από την ΚΕΔ, ώστε να προχωρήσει σε αξιοποίησή του.
«Αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης, του Δήμου μας. Δίπλα απ’ την περιοχή για την οποία γίνεται λόγος, είναι το λιμάνι, οι εγκαταστάσεις των Αλυκών όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια μεγάλη δραστηριότητα, η λασποθεραπεία», δηλώνει ο Δ. Βασιλειάδης. Ο δήμαρχος Πύδνας, ανέφερε ότι από το 2000 ο Δήμος, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάει από την ΚΕΔ να του παραχωρηθεί αυτή η έκταση, ώστε να έχει τη δυνατότητα, να κάνει εγκαταστάσεις, που σχετίζονται με τον θεραπευτικό τουρισμό.
Πρόκειται για την απόφαση 164/2000, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, του νεοσύστατου Δήμου Πύδνας, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών «την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των κτημάτων, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη του Λιμανιού, του Υγροβιότοπου, την δημιουργία αλσυλλίων πάρκων, τη δημιουργία ιαματικών εγκαταστάσεων με τη χρήση του χώρου των Αλυκών.» Η συνολική έκταση είναι 359 στρέμματα, τελευταία παραχωρήθηκε ένα τμήμα για να γίνει ένα γκαράζ επισκευή σκαφών και το υπόλοιπο κομμάτι, πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται προσπάθεια εκποίησης. Η πρώτη απόπειρα εκποίησης έγινε το 2004. «Και τότε επίσης, από τα μέσα ενημέρωσης, είχαμε πληροφορηθεί ότι ξεκινάει διαδικασία εκποίησης. Αντέδρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με τους βουλευτές, Γ. Κωνσταντόπουλο, Αντ. Καρπούζα και Β. Πολύζο, καταφέραμε να διακόψουμε τη διαδικασία εκποίησης. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, διαπίστωσα με τρόμο, ότι και πάλι η ΚΕΔ προσπαθεί να ξεπουλήσει το συγκεκριμένο κομμάτι, χωρίς να μας ενημερώσει», συμπληρώνει ο δήμαρχος. Ο κ. Βασιλειάδης, δηλώνει ότι θα επιδιώξει να ενημερώσει για την τροπή του θέματος όλους τους βουλευτές του νομού. «Θα ζητήσω να παρέμβουν για τη διακοπή της διαδικασίας εκποίησης, όπως το έκαναν και στο παρελθόν και θα τους ζητήσω να προχωρήσει η εφαρμογή του άρθρου 206 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου προβλέπει την παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων στους Δήμους. Αν ξεπουληθεί αυτή η έκταση, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης, ειδικά εγώ» Ο πρώτος βουλευτής που πληροφορήθηκε την πρόθεση της ΚΕΔ, ήταν ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν σε συνάντηση με τον δήμαρχο Πύδνας. «Βρισκόμαστε πάλι μπροστά, σε μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια και δεν μιλάω για κάτι άγνωστο, αλλά για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου», σχολίασε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ.
Ο κ. Αμοιρίδης, συμπλήρωσε πως «στο νομό μας το έχουμε ξαναδεί το έργο και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια εκποίησης μιας μεγάλης παραλιακής ζώνης 360 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών. Είναι μια έκταση την οποία διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος. Η ΚΕΔ δεν την έχει παραχωρήσει, παρότι προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Μου προκάλεσε ενδιαφέρον η πληροφορία της εφημερίδας σας, ότι εκποιούνται 359 στρέμματα από την ΚΕΔ στην Πύδνα, στην προσπάθεια του Υπουργείου να μαζέψει 103 εκ. ευρώ.», είπε ο βουλευτής Πιερίας.
Συνεχίζοντας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο αίτημα του Δήμου Πύδνας, λέγοντας: «Είμαι κοντά στη Δημοτική Αρχή. Το είχα νιώσει κοντά στο πετσί μου όταν ήμουν δήμαρχος Κατερίνης. Και τότε προσπάθησαν να πουλήσουν ένα κομμάτι στην Ολυμπιακή Ακτή. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως είναι ένα κομμάτι γης η οποία μπορεί να αποδώσει με σωστές επενδύσεις, με μια αναπτυξιακή μελέτη από το Δήμο αφού του αποδοθεί, ώστε να αποφασίσει η τοπική κοινωνία πως θα την αξιοποιήσει γιατί σ’ αυτήν ανήκει.»
Ολοκληρώνοντας ο Γιάννης Αμοιρίδης, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την όποια πρωτοβουλία αποφασισθεί για την ακύρωση της επιχείρησης εκποίησης, τονίζοντας πως θα στηρίξει κι εκείνος τους υπόλοιπους συναδέλφους του της Πιερίας, οι οποίοι την προηγούμενη φορά αντιδράσανε και σταμάτησαν την εκποίηση, «ώστε να πετύχουμε και πάλι το ίδιο.»
Εκποίηση 360 στρεμμάτων στις Αλυκές, αποφάσισε η ΚΕΔ, εν αγνοία μας. 5,8 εκ. ευρώ η αμοιβή του συμβούλου που θα προωθήσει τις εκποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα! Χωρίς να ρωτήσει κανέναν στην Πιερία και αποφεύγοντας να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο Πύδνας, η ΚΕΔ προχωρά σε μια ακόμη εκποίηση έκτασης φιλέτου στο νομό μας. Μικρότερη έκταση, αλλά στην ίδια περιοχή, επιχείρησε να εκποιήσει και το 2004. Της χάλασαν τότε τα σχέδια ο Δήμος Πύδνας και οι Πιεριείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ! Δεν πέρασαν ούτε πέντε χρόνια, από τότε που η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, επιχείρησε να εκποιήσει μεγάλη έκταση στα όρια του Δήμου Πύδνας και επανέρχεται, ανακοινώνοντας σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο, την πρόθεσή της να βγάλει στο σφυρί, μεταξύ άλλων εκτάσεων ανα την επικράτεια και 359 στρέμματα στις Αλυκές! Η είδηση χτύπησε σαν κεραυνός το δήμαρχο Πύδνας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από την «ΕΠΤΑ», δηλώνοντας ότι αν τελικώς εκποιηθεί η έκταση, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του Δήμου του και του ίδιου στο δημαρχιακό θώκο, αφού πρόκειται για δημόσια έκταση την οποία ζητά από το 1992 το Κίτρος, μιας και αποτελεί «ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.» Το 2004 η προτελευταία απόπειρα εκποίησης της έκτασης, η οποία ματαιώθηκε (δυστυχώς όχι οριστικά, από ότι δείχνουν τα γεγονότα), με την παρέμβαση στην ΚΕΔ των τότε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νομού μας. Τι προβλέπει το σχέδιο της ΚΕΔ Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔ με το πρόσχημα της «αξιοποίησης», ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί και υπό μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης-παραχώρησης, στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων και βουνοπλαγιές, σε ιδιώτες για να μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ.
Ο βασικός λόγος, όμως είναι, ότι το Δημόσιο προγραμματίζει ένα ακόμη μεγάλο κύμα εκποιήσεων, για να βάλει στα ταμεία του κάτι παραπάνω από 100 εκ. ευρώ, χωρίς να διστάζει στις εκτάσεις προς εκποίηση, να συμπεριλάβει και εκείνες, για τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση, είχαν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες και τελικώς κατάφεραν να σταματήσουν, έστω και στο παρά πέντε. Η υλοποίηση του νέου κύματος εκποιήσεων για «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου θα γίνει μέσω της ΚΕΔ. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου. Στον διαγωνισμό, ο οποίος έληξε την Πέμπτη, πήραν μέρος 10 κοινοπραξίες, όπου συμμετέχουν τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία (Eurobank, Εθνική, Deloitte, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, KPMG, PriceWaterHouseCoopers, Grant Thornton κ. ά.), ενώ η αμοιβή του συμβούλου θα είναι 5,8 εκατ. ευρώ (!), όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές τις παραχωρήσεις προς την ΚΕΔ, την αξιολόγηση των ακινήτων και των εναλλακτικών τρόπων εκμετάλλευσης. Στις υποχρεώσεις του συμβούλου είναι η θέσπιση κριτηρίων για την επιλογή των 30 ακινήτων, η καταγραφή τυχόν νομικών ή πολεοδομικών προβλημάτων, η διενέργεια έρευνας αγοράς της περιοχής των προκριθέντων ακινήτων, η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος (επαφές με φορείς, επενδυτές, τράπεζες κλπ.), η κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η εξέταση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους, η πρόκριση βιώσιμων λύσεων και η παρουσίαση τρόπων υλοποίησης και διαχείρισής τους. Ο σύμβουλος θα πρέπει να καθορίσει τους όρους για τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων, να καταρτίσει κριτήρια για την επιλογή του επενδυτή, να προετοιμάσει τα τεύχη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων και να μεταφέρει τεχνογνωσία στην ΚΕΔ», άλλωστε για αυτό θα πληρωθεί με σχεδόν 2 δις δραχμές! Η πρώτη πράξη, παίχτηκε το 2004 Μέσα σ’ αυτές τις εκτάσεις, περιλαμβάνονται και 359 στρέμματα «φιλέτο», στην περιοχή των Αλυκών του Κίτρους. Πρόκειται για μια έκταση η οποία έχει από την μια πλευρά πρόσωπο στην παραλιακή οδό, που συνδέει τις Αλυκές με τον Κορινό ενώ από την άλλη συνορεύει με τα «τηγάνια» των Αλυκών, μια περιοχή που εκατοντάδες πολίτες επισκέπτονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης της. Άλλωστε, η ιδιότητα αυτής της λάσπης, είναι αυτή που ανάγκασε την τότε Κοινότητα Κίτρους και μετέπειτα Δήμο Πύδνας, από το 1992 να ζητήσει ένα κομμάτι της έκτασης, ώστε να το αξιοποιήσει και να αναδείξει την περιοχή μια άλλης μορφή τουρισμού, μοναδικού για το νομό μας. Η ΚΕΔ, όχι μόνο δεν παραχώρησε την συγκεκριμένη έκταση, ή έστω ένα κομμάτι της, αλλά το 2004, προσπάθησε να την εκποιήσει. Με αφορμή εκείνη την απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως τότε, ζητώντας ομόφωνα, από τον τότε δήμαρχο Πύδνας, Βαγγέλης Λαγδάρη, μαζί με τους βουλευτές του νομού, να σταματήσει την εκποίηση.
Η αλήθεια είναι, ότι με την ιδέα της εκποίησης τότε δεν ήταν σύμφωνοι ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές, Γ. Κωσνταντόπουλος, Αντ. Καρπούζας και Βαγγέλης Πολύζος, καταφέρνοντας να σταματήσουν την εκποίηση, αφού όπως έγραφε η ΕΠΤΑ (20/12/2004) «το παραθαλάσσιο ακίνητο που έβγαινε στο σφυρί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου (2004) παραμένει στην κατοχή του Υπουργείου Οικονομικών αφού δεν εμφανίστηκε στα γραφεία της Κ.Ε.Δ., ο επίδοξος αγοραστής.» Το ακίνητο που ήθελε να εκποιήσει η ΚΕΔ τότε ήταν περίπου 100 στρέμματα.
«Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, κ. Ξυραδάκης, δεσμεύτηκε πριν την διαδικασία ότι δεν θα δεχτούν καμία προσφορά», είχε πει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε δήμαρχος Πύδνας, διαβεβαιώνοντας ότι η έκταση δεν πρόκειται να βγει ξανά προς εκποίηση « Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ότι είπα στο Δημοτικό συμβούλιο αυτό και έγινε. Σταμάτησε οριστικά η υπόθεση της εκποίησης του ακινήτου. Η δημοτική αρχή ενήργησε όπως θα έπρεπε και για αυτό είχαμε το θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μία μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης και να την αποστείλουμε στο υπουργείο», υποστήριζε ο Β. Λαγδάρης.
Μάλιστα, δηλώσεις είχε κάνει για το θέμα και ο τότε βουλευτής, Βαγγέλης Πολύζος. Τότε ο κ. Πολύζος είχε πει «Ήρθα σε επαφή με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Δούκα, και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Ξυραδάκη. Ο τελευταίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται το ακίνητο να πουληθεί και μας υποσχέθηκε ότι θα επισκεφτεί την Πιερία για να δει τη συγκεκριμένη έκταση και να διαπιστώσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα».
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Ξυραδάκης, επισκέφθηκε την Πιερία, πιθανότατα όχι, αφού μετά από λίγο καιρό αντικαταστάθηκε, αλλά ο αντικαταστάτης του, ο οποίος κάποια στιγμή βρέθηκε στην Ολυμπιακή Ακτή, σίγουρα εκτίμησε την περιοχή και τις προοπτικές της καλύτερα, προφανώς και για αυτό αποφασίζει να εκποιηθεί τριπλάσια από τότε έκταση. Τα ίδια τότε, τα ίδια και σήμερα Πέντε χρόνια μετά, η ΚΕΔ, χωρίς να μπει στον κόπο να κοινοποιήσει τις προθέσεις της, ούτε στο Δήμο Πύδνας, αποφασίζει να εκποιήσει μαζί με εκείνα τα 97 στρέμματα, άλλα 260. Την πρόθεση της ΚΕΔ, πληροφορήθηκε από την ΕΠΤΑ ο δήμαρχος Πύδνας, Δημήτρης Βασιλειάδης, πέφτοντας κυριολεκτικά από τα σύννεφα, αφού όπως λέει, κομμάτι της έκτασης, ζητά ο Δήμος εδώ και πολλά χρόνια από την ΚΕΔ, ώστε να προχωρήσει σε αξιοποίησή του.
«Αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης, του Δήμου μας. Δίπλα απ’ την περιοχή για την οποία γίνεται λόγος, είναι το λιμάνι, οι εγκαταστάσεις των Αλυκών όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια μεγάλη δραστηριότητα, η λασποθεραπεία», δηλώνει ο Δ. Βασιλειάδης. Ο δήμαρχος Πύδνας, ανέφερε ότι από το 2000 ο Δήμος, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάει από την ΚΕΔ να του παραχωρηθεί αυτή η έκταση, ώστε να έχει τη δυνατότητα, να κάνει εγκαταστάσεις, που σχετίζονται με τον θεραπευτικό τουρισμό.
Πρόκειται για την απόφαση 164/2000, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, του νεοσύστατου Δήμου Πύδνας, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών «την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των κτημάτων, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη του Λιμανιού, του Υγροβιότοπου, την δημιουργία αλσυλλίων πάρκων, τη δημιουργία ιαματικών εγκαταστάσεων με τη χρήση του χώρου των Αλυκών.» Η συνολική έκταση είναι 359 στρέμματα, τελευταία παραχωρήθηκε ένα τμήμα για να γίνει ένα γκαράζ επισκευή σκαφών και το υπόλοιπο κομμάτι, πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται προσπάθεια εκποίησης. Η πρώτη απόπειρα εκποίησης έγινε το 2004. «Και τότε επίσης, από τα μέσα ενημέρωσης, είχαμε πληροφορηθεί ότι ξεκινάει διαδικασία εκποίησης. Αντέδρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με τους βουλευτές, Γ. Κωνσταντόπουλο, Αντ. Καρπούζα και Β. Πολύζο, καταφέραμε να διακόψουμε τη διαδικασία εκποίησης. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, διαπίστωσα με τρόμο, ότι και πάλι η ΚΕΔ προσπαθεί να ξεπουλήσει το συγκεκριμένο κομμάτι, χωρίς να μας ενημερώσει», συμπληρώνει ο δήμαρχος. Ο κ. Βασιλειάδης, δηλώνει ότι θα επιδιώξει να ενημερώσει για την τροπή του θέματος όλους τους βουλευτές του νομού. «Θα ζητήσω να παρέμβουν για τη διακοπή της διαδικασίας εκποίησης, όπως το έκαναν και στο παρελθόν και θα τους ζητήσω να προχωρήσει η εφαρμογή του άρθρου 206 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου προβλέπει την παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων στους Δήμους. Αν ξεπουληθεί αυτή η έκταση, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης, ειδικά εγώ» Ο πρώτος βουλευτής που πληροφορήθηκε την πρόθεση της ΚΕΔ, ήταν ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν σε συνάντηση με τον δήμαρχο Πύδνας. «Βρισκόμαστε πάλι μπροστά, σε μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια και δεν μιλάω για κάτι άγνωστο, αλλά για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου», σχολίασε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ.
Ο κ. Αμοιρίδης, συμπλήρωσε πως «στο νομό μας το έχουμε ξαναδεί το έργο και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια εκποίησης μιας μεγάλης παραλιακής ζώνης 360 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών. Είναι μια έκταση την οποία διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος. Η ΚΕΔ δεν την έχει παραχωρήσει, παρότι προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Μου προκάλεσε ενδιαφέρον η πληροφορία της εφημερίδας σας, ότι εκποιούνται 359 στρέμματα από την ΚΕΔ στην Πύδνα, στην προσπάθεια του Υπουργείου να μαζέψει 103 εκ. ευρώ.», είπε ο βουλευτής Πιερίας.
Συνεχίζοντας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο αίτημα του Δήμου Πύδνας, λέγοντας: «Είμαι κοντά στη Δημοτική Αρχή. Το είχα νιώσει κοντά στο πετσί μου όταν ήμουν δήμαρχος Κατερίνης. Και τότε προσπάθησαν να πουλήσουν ένα κομμάτι στην Ολυμπιακή Ακτή. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως είναι ένα κομμάτι γης η οποία μπορεί να αποδώσει με σωστές επενδύσεις, με μια αναπτυξιακή μελέτη από το Δήμο αφού του αποδοθεί, ώστε να αποφασίσει η τοπική κοινωνία πως θα την αξιοποιήσει γιατί σ’ αυτήν ανήκει.»
Ολοκληρώνοντας ο Γιάννης Αμοιρίδης, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την όποια πρωτοβουλία αποφασισθεί για την ακύρωση της επιχείρησης εκποίησης, τονίζοντας πως θα στηρίξει κι εκείνος τους υπόλοιπους συναδέλφους του της Πιερίας, οι οποίοι την προηγούμενη φορά αντιδράσανε και σταμάτησαν την εκποίηση, «ώστε να πετύχουμε και πάλι το ίδιο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου