Στα ταμεία των τραπεζών παραμένουν ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια που παίρνουν σφραγίδα έγκρισης τραπεζικής χρηματοδότησης, με τους δανειολήπτες να εξετάζουν εξονυχιστικά πιθανές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων προσδοκώντας μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τιμών τους επόμενους μήνες.
Είναι ένα νέο φαινόμενο, λένε τραπεζικά στελέχηκαι συμπληρώνουν: «Τα νοικοκυριά θέλουν πρώτα να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να λάβουν δάνειο και αφού πάρουν την έγκριση της τράπεζας, παγώνουν την εκταμίευση έως ότου βρουν την κατάλληλη ευκαιρία».
Το πάγωμα της ζήτησης στην αγορά ακινήτων και η πτώση των τιμών σε ποσοστό 10%-15%, που καταγράφεται ήδη, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αβεβαιότητα για το βάθος της κρίσης και την έναρξη του ανοδικού κύκλου στην πραγματική οικονομία αναμένεται πως θα οδηγήσουν σε επίταση του φαινομένου τους επόμενους μήνες και τραπεζίτες δεν αποκλείουν στο τέλος του έτους τα υπόλοιπα των δανείων να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στο τέλος του 2008, επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρωστούσαν στις τράπεζες 249,661 δισ. ευρώ με τον ρυθμό αύξησης στο 16,4%. Δύο μήνες αργότερα, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είχε καθηλωθεί στο 12,9% με τα υπόλοιπα να έχουν αυξηθεί κατά λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στα 250,549 δισ. ευρώ.
Οι εισροές
«Μην εκπλαγείτε αν δείτε στο τέλος του έτους οι συνολικές οφειλές προς τις τράπεζες να έχουν μειωθεί», λέει σε μεσημεριανή εφημερίδα» κορυφαίος τραπεζίτης που παρατηρεί πως ήδη οι εισροές αποπληρωμών στεγαστικών δανείων σε μηνιαία βάση είναι υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις δανείων. Τον Φεβρουάριο, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά μόλις 190 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο νωρίτερα, η αύξηση ήταν 1,772 δισ. ευρώ! Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στην πτώση της ζήτησης, τα αυστηρότερα κριτήρια χρηματοδότησης από πλευράς τραπεζών, αλλά και το πάγωμα εγκεκριμένων δανείων.
Σε επίπεδο ζήτησης, σε μέσα ημερήσια επίπεδα, οι τράπεζες υποδέχονταν ένα χρόνο νωρίτερα 150 αιτήσεις στεγαστικών δανείων. Τον περασμένο Ιανουάριο οι αιτήσεις έπεσαν στο ένα τρίτο και τώρα αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά σε περίπου 70 με 80. Από αυτές, δύο στις τρεις απορρίπτονται καθώς τα κριτήρια χρηματοδότησης έχουν σφίξει τα μέγιστα από πλευράς τραπεζών υπό τον φόβο των επισφαλειών, και από όσες εγκρίνονται περίπου οι μισές τελούν σε εκκρεμότητα μέχρι δανειολήπτης να δώσει το δικό του πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου και να αρχίσει την αποπληρωμή του.
Πιστωτική ασφυξία
Παρα τη σταδιακή αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας από πλευράς τραπεζών και την πτώση των επιτοκίων, οι τραπεζίτες βλέπουν μεγαλύτερη κάμψη της πιστωτικής επέκτασης τους επόμενους μήνες εξαιτίας της προβλεπόμενης επιδείνωσης της πραγματικής οικονομίας. Ήδη με την ετήσια έκθεσή του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μηδενική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία το 2009, όταν δύο μήνες νωρίτερα έθετε τον πήχυ της προβλεπόμενης ανάπτυξης στο 0,5%.
Ο ρυθμός επέκτασης
Η επιδείνωση αυτή μεταφράζεται σε υψηλότερη ανεργία και φρένο στην παραγωγική διαδικασία, που θα μετουσιωθεί και σε καθίζηση της πιστωτικής ανάπτυξης. Ο στόχος για διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε ποσοστό άνω του 10% φέτος, έχει ήδη παραχωρήσει τη θέση του σε εκτιμήσεις για αύξηση της τάξεως του 5%-8%, η οποία κατά ορισμένους τραπεζίτες ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη. «Αν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μηδενικός φέτος και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα κινηθεί μεταξύ 1,5% και 2%, μην περιμένετε πιστωτική επέκταση πάνω από 3%-4%», εξηγεί τραπεζίτης με πολλά χρόνια εμπειρίας στην ελληνική αγορά. Αν πράγματι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συγκρατηθεί στο 4% φέτος, από 16,4% πέρυσι, αυτό σημαίνει ότι τα φρέσκα δάνεια στην αγορά δεν θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ από 34,2 δισ. ευρώ το 2008, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επενδύσεις, κατανάλωση, ανεργία και συνολικά για την πραγματική οικονομία.
Εγκρίνονται στεγαστικά αλλά δεν τα εισπράττουν οι δανειολήπτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου