Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ζητείται συναίνεση!!


Την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες ασχολήθηκαν με την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, καθώς και τις συνέπειες της κρίσης στην απασχόληση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα. "Βιώνουμε πράγματι την πιο σοβαρή κρίση στη μεταπολεμική εποχή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν γίνει παρεμβάσεις από τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τόνισε την ανάγκη βοήθειας προς τα στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στον προστατευτισμό, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα μπορούσε να διακυβεύσει πολλά από αυτά που η Ευρώπη έχει πετύχει ως σήμερα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κ. Καραμανλής στην ανάγκη προστασίας οικονομικών τομέων όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ιδρυμάτων της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ, αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Ελλάδα όπως και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτη είναι η τόνωση της ανάπτυξης, δεύτερη η δημοσιονομική εξυγίανση και τρίτη η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίτευξη αυτών των τριών στόχων είναι μία δύσκολη υπόθεση και υπογράμμισε ότι το μεγάλο χρέος το οποίο έχει η χώρα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τις παροχές τις οποίες θα επιθυμούσε. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι δεν έχουμε κάνει και δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας για να ενισχυθούν οι εισοδηματικά ασθενέστερες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, ανέφερε ο Κ. Καραμανλής. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εγγύηση των καταθέσεων, αλλά και στα πρόσφατα κοινωνικά επιδόματα τα οποία έδωσε η κυβέρνηση. Καταλήγοντας επί του θέματος, σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει περισσότερο το έλλειμμα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιες πρόσθετες κοινωνικές παρεμβάσεις.
Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ την κατάσταση, η κατάσταση είναι δύσκολη, η κρίση δεν είναι στατική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβασή της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός . Επιπλέον, τόνισε ο Κ. Καραμανλής η θέση της ΕΕ είναι ότι στα δημοσιονομικά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το σχέδιό της, χωρίς την παραμικρή απόκλιση και να είναι σε ετοιμότητα ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές ή βελτιώσεις, όποτε χρειαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουμε σειρά μέτρων για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο. "Μοναδικός γνώμονας γι΄αυτό είναι το συμφέρον της χώρας," ανέφερε ο Κ. καραμανλής.
Εξάλλου, ερωτηθείς ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ούτε σήμερα κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Συμπλήρωσε, ότι η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητείται από κανέναν και σημείωσε ότι τα πρόσφατα δάνεια που συνήψε η χώρα είχαν και μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύφθηκαν.
Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ήρθε στις Βρυξέλλες, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ο πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που διέγνωσαν το βάθος της οικονομικής κρίσης και ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα και την εγγύηση των καταθέσεων, κατέληξε λέγοντας ότι είναι εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.
"Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με το μεγαλύτερο δυνατό αίσθημα ευθύνης", δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι απορρίπτει τις λογικές της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού. "Δεν προσφέρονται αυτά τα θέματα για κομματική εκμετάλευση," ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής. Άλλο είναι να αναφερόμαστε σε θέματα που ακούγονται ευχάριστα και άλλο να πετυχαίνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς, τέλος, ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε με έμφαση ότι δεν σκέφτεται εκλογές και ότι έχει τελειώσει αυτό το θέμα. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζούμε έκτακτες συνθήκες και ότι δεν είναι τυχαίο ότι για μία ακόμη φορά υπήρξε έκτακτη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Κάτω από αυτές τις έκτακτες συνθήκες έχει σημασία να επιδείξουν οι πάντες αίσθημα ευθύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, δε, ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ. "Η έξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους", τόνισε ο Κ. Καραμανλής. Η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: