Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2009
Τις πύλες της για το κοινό ανοίγει μεθαύριο στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη η έκθεση με θέμα «Πρόσωπα και όπλα του αγώνα», η οποία περιλαμβάνει περίπου 8.000 κειμήλια της προσωπικής συλλογής του διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειου Νικόλτσιου.
Γιαταγάνια, καρυοφύλλια, ξιφολόγχες, μετάλλια ανδρείας, πολεμικές στολές και όπλα, σπάνια έγγραφα είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τις αρχές του 1800 μέχρι και σήμερα, αναβιώνοντας στιγμές από την Επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικόλτσιος τόνισε ότι η συλλογή είναι αποτέλεσμα αναζήτησης 30 χρόνων. «Το κίνητρο για τη δημιουργία της συλλογής ήταν η αγάπη μου για τη νεότερη ελληνική ιστορία. Ως απόστρατος συνταγματάρχης, ο κ. Νικόλτσιος γνώριζε αρκετά καλά τα στρατιωτικά ιστορικά γεγονότα. Μέσα από τις συχνές επισκέψεις μου στα μουσεία ανακάλυψα την πολύ σπουδαία γνώση που αποκομίζεις από τα κειμήλια. Άρχισαν να με απασχολούν θέματα, όπως ποιοι κατασκευάζουν τα όπλα, τι διακοσμητικά μοτίβα φέρει κάθε αντικείμενο, ποια υλικά χρησιμοποιούσαν κατά τους προηγούμενους αιώνες για την κατασκευή όπλων και από ποιες χώρες προέρχονται αυτά.
Θεωρώ ότι τα ιστορικά κειμήλια δεν ανήκουν στους συλλέκτες, αλλά σε όλο τον κόσμο. Εμείς είμαστε απλά οι διαχειριστές τους. Για το λόγο αυτό είναι πάγια θέση μου να μοιράζομαι τη συλλογή μου με το κοινό, μέσω των μουσείων» είπε ο κ. Νικόλτσιος.
Το πρώτο αντικείμενο μάλιστα που αγόρασε ο κ. Νικόλτσιος είναι μια ιταλική ξιφολόγχη του 1891, που χρησιμοποιήθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε η συλλογή του εμπλουτίστηκε με χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα, χωρίς όμως η πρώτη αυτή ξιφολόγχη να χάνει την ιδιαίτερη αξία της για τον ιδιοκτήτη της.
Στα σπουδαιότερα κειμήλια της συλλογής συγκαταλέγονται, επίσης, το ξίφος του Τούρκου αρχιστράτηγου, Χασάν Ταχσίν πασά, η προκήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία, που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθώς και επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Υψηλάντη. Ξεχωριστή θέση όμως στη συλλογή κατέχει και το γράμμα ενός απλού στρατιώτη, που κρύβει μια πολύ συγκινητική ιστορία. Το γράμμα, που φέρει την ημερομηνία 25 Μαρτίου 1941, βρήκε ο κ. Νικόλτσιος στο εσωτερικό ενός τουφεκιού. Στόχος του στρατιώτη που το έγραψε ήταν να βρει τον επόμενο κάτοχο του τουφεκιού για να τον συντροφεύει στις ριψοκίνδυνες αποστολές του. Το γράμμα βρήκε τελικά ο σημερινός του κάτοχος, ο οποίος και επικοινώνησε με τους απογόνους του στρατιώτη, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξη του γράμματος.
Η συλλογή, ωστόσο, καλύπτει ακόμα και γεγονότα της πολύ πρόσφατης ιστορίας, καθώς σε αυτή συγκαταλέγονται και μετάλλια που απονέμει ο ελληνικός στρατός στους στρατιώτες του, που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.
Η έκθεση, με θέμα «Πρόσωπα και όπλα του αγώνα», συμπληρώνεται και από εκθέματα του Μουσείου του Νυμφαίου, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Επίσης, αντικείμενα της συλλογής του Βασίλειου Νικόλτσιου εκτίθενται -μεταξύ άλλων- στα μουσεία της Μάχης του Σκρα, της Επανάστασης του 1821 (στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς), των Βαλκανικών Πολέμων και του Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης, αντικείμενα της συλλογής έχουν παρουσιαστεί και σε εκθέσεις στις Βρυξέλες, τη Μελβούρνη και το Τορόντο.
Το Μάιο αναμένεται να εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση του μεγαλύτερου τμήματος της συλλογής στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μετά τη σχετική συμφωνία παραχώρησης της συλλογής από τον κ. Νικόλτσιο στο Μουσείο.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου