Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΡΟΪΚΑ Ξεκινούν οι ουσιαστικοί έλεγχοι


«Δια αντιπροσώπου» θα συνομιλεί η κυβέρνηση με τους απεσταλμένους της Τρόικα που ήρθαν ήδη ή θα καταφτάσουν τις επόμενες ώρες στην Αθήνα.
Εκτός από μία πρώτη συνάντηση ...
γνωριμίας που θα έχουν ο κύριος Τσακαλώτος και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί («επειδή είμαστε ευγενείς» όπως σχολίαζε εμφατικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας) οι συναντήσεις θα γίνονται είτε, όπως εχθές, μέσω υπαλλήλων των υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια, είτε μέσω εκπροσώπων που θα οριστούν από κάθε υπουργό (πχ γενικός γραμματέας ή γενικός διευθυντής υπουργείων κλπ) για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών. «Αργότερα, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθούν και συναντήσεις με υπουργούς» έλεγε αρμόδια πηγή.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ενδίδει στις αξιώσεις των δανειστών για επιτόπιους ελέγχους στα υπουργεία και υπουργός της κυβέρνησης έλεγε πως «οι συναντήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν οι θεσμοί». Φαίνεται πάντως πως η Τρόικα κέρδισε ήδη την πρώτη «μάχη» που δόθηκε για τα ξενοδοχεία, αφού άλλη πηγή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι «αρνήθηκαν να μείνουν στην Παραλιακή»  και «φωτογράφιζαν» σαν ...κέντρο υποδοχής των ξένων ελεγκτών το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου  παρατηρείται ήδη από το σαββατοκύριακο αυξημένη αστυνομική επιτήρηση.

Τι ζητάνε οι δανειστές

Μετά και τις πρώτες "αναγνωριστικές" επαφές που είχαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ουσιαστικοί έλεγχοι για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, στις τράπεζες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Πρέπει ως τον Δεκαπενταύγουστο να έχουμε τελειώσει τη συμφωνία, αλλιώς από τις 16 Αυγούστου θα είμαστε νεκροί» έλεγε χθες σημαίνων παράγοντας της κυβέρνησης. 

«Μερικοί θα ήθελαν και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να κλείσει η συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα γίνει» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος. Αλλά, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Μίνα Αντρέεβα, δεν αποκλείεται η αξίωση αυτή να συνδεθεί με την καταβολή της πρώτης δόσης των περίπου 9 δισ. ευρώ που θα ζητήσει να λάβει άμεσα και προκαταβολικά η Ελλάδα από το νέο δάνειο, για να καλύψει συσωρευμένες υποχρεώσεις της 5 δισ. προς το εξωτερικό και άλλων 4 δισ. προς το εσωτερικό.

Μηνύματα από ΔΝΤ-Κομισιόν

Αν και οι νέοι διαπραγματευτές της Τρόικα, όπως η Ρουμάνα κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ, δεν έχουν καν καταφτάσει ακόμα στη χώρα μας, το ΔΝΤ άνοιξε ήδη το δρόμο για νέες διεκδικήσεις και απαιτήσεις των δανειστών.

Οι διαθέσεις τους από τη χώρα μας φάνηκαν και σε ειδική έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, καθώς εστιάζονται σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, δηλαδή:
-        να ανατραπούν όλες οι νέες παρεμβάσεις για συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις
-        να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
-        να διατηρηθεί ο χαμηλός μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών
-        να τεθούν περιορισμοί στις απεργίες και συνδικαλιστικές ελευθερίες όπως ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίστοιχα και η εκπρόσπωπος της Κομισιόν κ. Αντρέεβα, ανέφερε μεν ότι οι επικεφαλής των τεχνοκρατών της τρόικας θα φθάσουν στην Αθήνα το αργότερα έως μεθαύριο, Πέμπτη, αλλά τόνισε πως «απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, για να υπάρξουν εκταμιεύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Αυτό δείχνει ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο του ESM ολοκληρωθούν ως τις 20 Αυγούστου, για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τότε, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί άλλη μια σειρά επώδυνων μέτρων.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν γρήγορα και χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα, ύψους 5-9 δισ. ευρώ. Για να δοθεί νέο δάνειο-γέφυρα όμως, θα χρειαστούν και πρόσθετες εγγυήσεις (collateral) όπως τα φετινά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ (περίπου 2 δισ. ευρώ), τραπεζικές μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ελληνική πλευρά αμύνεται, λέγοντας πως «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων».

Στην τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων, οι σκληροί της ευρωζώνης εντάσσουν και μέτρα όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων, καθώς και ριζικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό, στη «φωτιά» της διαπραγμάτευσης θα πέσουν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, και οι υπουργοί Εργασίας,  Οικονομίας (για τα «κόκκινα δάνεια») και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (για τον ΑΔΜΗΕ).
http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: