Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Το αριστερό αντίβαρο του Τσίπρα ή παράγοντας αποσταθεροποίησης;

..

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Το αριστερό αντίβαρο του Τσίπρα ή παράγοντας αποσταθεροποίησης;

Το "παιδί του Χαρίλαου Φλωράκη", η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και η μετωπική που έρχεται, λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές. Πώς διαμορφώνεται η σχέση του Π. Λαφαζάνη με τον πρωθυπουργό
Μετά την συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στην Αριστερή Πλατφόρμα και στις αποφάσεις της. Δεδομένου ότι δεν στηρίζει τα νέα μέτρα, αναμένουμε εξελίξεις, πιθανές παραιτήσεις ή "σιωπηλές" συγκαταβάσεις για την ενότητα του κόμματος.
Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυση του Συνασπισμού τo 1992 και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.
Είναι ο ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 30% και ο άνθρωπος που είχε το προσωνύμιο "παιδί του Χαρίλαου Φλωράκη".
Ο νυν υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  ήταν άλλωστε ο "συντάκτης" των λόγων του τότε ηγέτη του ΚΚΕ ή αλλιώς εκείνος που "εκλαΐκευσε" τον λόγο του Χαρίλαου Φλωράκη.
 
Μαζί του στον Περισσό, ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Αλέκος Αλαβάνος. Στα κεντρικά του Κομμουνιστικού Κόμματος σφυρηλατήθηκαν και οι σχέσεις Λαφαζάνη - Αλαβάνου, ενώ στην ίδια ομάδα ήταν και Μαρία Δαμανάκη, αλλά και  ο Δημήτρης Δανίκας.
Αποκαλυπτικό των σχέσεων Φλωράκη - Λαφαζάνη είναι η άποψη του Νίκου Κοτζιά, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Το βρώμικο '89":
"Ο Φλωράκης, δεν εμπιστευόταν τον Ανδρουλάκη. Αγαπούσε, όμως, πάρα πολύ, και δικαίως, τον Λαφαζάνη. Και πώς να μην τον αγαπάει: Ο Λαφαζάνης, κάθε μέρα, στην περίοδο των "τριήμερων" (των διερευνητικών εντολών του Ιουνίου 1989 για το σχηματισμό κυβέρνησης), του ετοίμαζε οχτακόσιες απαντήσεις, για ισάριθμες υποτιθέμενες ερωτήσεις.
Ο Λαφαζάνης έκανε τον Χαρίλαο πολιτικό ή τον βοήθησε, να γίνει γρήγορα πολιτικός. Γι’ αυτό και ο Χαρίλαος τον αποκαλούσε "άγιο" και του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο Λαφαζάνης, όμως, λατρεύει τον Ανδρουλάκη. Έτσι, ό,τι ήθελε να περάσει ο Μίμης στον Χαρίλαο, το έλεγε στον Λαφαζάνη. Κι αυτός, το ‘κανε δική του σκέψη και το περνούσε στον Φλωράκη".
 
Με τη ρήξη στο ΚΚΕ, ο Μίμης Ανδρουλάκης πείθει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τον ακολουθήσει με τους "ανανεωτικούς". Τα χρόνια βεβαίως πέρασαν και στον Συνασπισμό βρέθηκαν ο Αλέκος Αλαβάνος ως αρχηγός και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως ο πιθανότερος διάδοχός του.
 
Ήταν πλέον ο επικεφαλής της κυριότερης τάσης, του "Αριστερού Ρεύματος", μέσα στο οποίο γαλουχήθηκαν πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας και πολλά ακόμη στελέχη της Κουμουνδούρου.
Παρόλα αυτά, ο Αλέκος Αλαβάνος επέλεξε σαν διάδοχο του τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η ανοιχτή κόντρα μετά το Μνημόνιο 3

Ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου, ξεκαθάρισε ότι προέχει η συμφωνία μετά την ισχυρή εντολή που έλαβε με τις 251 θετικές ψήφους στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης, αφήνοντας για το άμεσο μέλλον την αντιμετώπιση των εσωκομματικών προβλημάτων.
Πριν από την ψηφοφορία προηγήθηκε θρίλερ με τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσε η φήμη ότι η τάση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψήφιζε την πρόταση της κυβέρνησης παρά τις διαφωνίες της, για να μην αμφισβητηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Εν τέλει και όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο μετά τις αναρτήσεις στο iskra.gr, τα στελέχη της Πλατφόρμας αποφάσισαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, καθώς είχαν συντονιστεί προκειμένου 7 στελέχη της να ψηφίσουν "παρών", 5 να απόσχουν και 15 να υπερψηφίσουν.
Οι τελευταίοι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ξεκαθάρισαν ότι συμφωνούν με τους συναδέλφους τους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πρόταση, αλλά οι ίδιοι ψήφισαν θετικά για να μην αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης.
Ο Π. Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία σε γραπτή του δήλωση ξεκαθάρισε:
"Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου" και συνέχισε σημειώνοντας πως "στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας".
 
Η πορεία της μετωπικής σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Π. Λαφαζάνη είχε ξεκινήσει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης.
Στην κλειστή συνεδρίαση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε δηλώσει ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν υπέγραψε την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Λίγες ώρες νωρίτερα σε ομιλία του σε συνέδριο ο κ. Λαφαζάνης είχε δηλώσει ότι το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν θα γίνει ΝΑΙ σε "μνημονιακά κρεματόρια".
Το βράδυ της ίδιας ημέρας συνεδρίασαν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στον 6ο όροφο στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη Μεσογείων.
Από το γραφείο του Π. Λαφαζάνη παρήλασαν όλα τα στελέχη της τάσης που καταγράφει σημαντικές δυνάμεις στο κόμμα, οι οποίες ξεπερνούν το 35%.
Η αντίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη εκφράστηκε και μετά τη συμφωνία - "πραξικόπημα" της 12ης Ιουλίου. Την Τρίτη, 14 Ιουλίου, ο υπουργός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι "δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας".
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν του ότι το ενιαίο νόμισμα δεν είναι φετίχ και  έχει συνταχθεί με τον Κώστα Λαπαβίτσα.
Έχει υπάρξει άλλωστε υπέρμαχος της ρήξης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και έχει κάνει ανοίγματα προς το ΚΚΕ και προς αριστερά ρεύματα που δεν έχουν αποδώσει λόγω στρατηγικών επιλογών.

Νέα εσωκομματική αντιπολίτευση;

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν την παραμονή του στη θέση του μιας και η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας αποτελεί ακόμα ένα αίνιγμα. Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται παραδοσιακά κατά των διαγραφών, ενώ λόγο για ενότητα έκανε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης.
Μόνος τρόπος απομάκρυνσης του Π. Λαφαζάνη από την κυβέρνηση θα είναι η παραίτηση για λόγους ιδεολογικού πρόσημου.
Μετά την διαφοροποίηση των στελεχών της Αριστερής πλατφόρμας στην Βουλή στην τελευταία ψηφοφορία, όπως γράψαμε παραπάνω, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι επέλεξε τον χρόνο της ρήξης με το Μαξίμου μετά την Συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής που οδηγεί στο 3ο Μνημόνιο.
Η απόφαση των βουλευτών της Πλατφόρμας δεν είναι δεσμευτική για τα στελέχη της τάσης που μπορούν να ψηφίσουν παρών ή όχι ενώ τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δ. Στρατούλης δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ωστόσο πως στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπονται διαγραφές και πως αυτό δεν συνάδει με την κουλτούρα του κόμματος.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τρίτης έλαβε χώρα σύσκεψη της Πλατφόρμας σε ξενοδοχείο της Αθήνας όπου συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις και ένα ενδεχόμενο "εναλλακτικό σχέδιο".
Όλα είναι πλέον ανοικτά.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: