Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Α. Βαρδής: Εγραφε τραγούδια μέχρι την άκρη του ονείρου

Α. Βαρδής: Εγραφε τραγούδια μέχρι την άκρη του ονείρου
«ΓΕΝΝΑΙΟΣ, ΜΕ ΣΠΑΝΙΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ».Α. Βαρδής: Εγραφε τραγούδια μέχρι την άκρη του ονείρου.Ο πολυγραφότατος..
συνθέτης που υπέγραψε κάποια από τα δημοφιλέστερα κομμάτια και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο ερμηνευτής με την αισθαντική φωνή, «έσβησε» χθες τα ξημερώματα.
Α. Βαρδής: Εγραφε τραγούδια μέχρι την άκρη του ονείρου 

«Φεύγω, φεύγω και παίρνω την καρδιά μου/κι ένα τραγούδι συντροφιά μου/φεύγω, φεύγω»: Ο άνθρωπος που έγραψε το υπέροχο αυτό τραγούδι για τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου και τροφοδότησε την ελληνική δισκογραφία με δεκάδες άλλα αγαπημένα κομμάτια δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο Αντώνης Βαρδής «έφυγε» Αφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο ενάμιση μήνα δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο, σκορπίζοντας θλίψη και συγκίνηση στα παιδιά του Γιάννη και Καλλιστώ, στον αδελφό του, στη σύντροφό του αλλά και στην οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού, της οποίας υπήρξε επί δεκαετίες ολόκληρες ιδιαίτερα σημαντικό, παραγωγικό και αγαπητό μέλος. Ηταν 66 ετών και είχε πολλά ακόμη να προσφέρει.
Ο ίδιος εξάλλου πάλεψε γενναία με τον καρκίνο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ηταν η δεύτερη φορά που το «θεριό» της αρρώστιας εισέβαλε στη ζωή του. Η πρώτη διάγνωση ήρθε μόλις στα 42 του χρόνια. Εκείνος όμως πάλεψε, βγήκε νικητής και συνέχισε την καριέρα του με μεγάλη επιτυχία. Με την ίδια δύναμη και ψυχραιμία αντιμετώπισε την είδηση της επιστροφής της αρρώστιας. Δεν το έβαλε κάτω. Ταξίδεψε στο εξωτερικό όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να δίνει τη μάχη του. Δυστυχώς όμως αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερε.
Λίγο πριν από το Πάσχα, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, ο ίδιος είχε στείλει ένα συγκινητικό ηλεκτρονικό μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης σε όλους τους φίλους του:
Α. Βαρδής: Εγραφε τραγούδια μέχρι την άκρη του ονείρου

«Φιλαράκια μου, εύχομαι σε όλους μας να κάνουμε καλή Ανάσταση. Εμείς γυρίσαμε από το Ανόβερο της Γερμανίας, πήγαν όλα καλά και θα κάνουμε όλη η οικογένεια Ανάσταση στο σπίτι μας. Στο Ανόβερο τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα, γιατί εκτός από το πρόβλημά μου, γνώρισα πολλές οικογένειες Ελλήνων να περιμένουν με μάτια βουρκωμένα ένα θαύμα από τον Θεό και από τους πολύ έμπειρους γιατρούς, για τους δικούς τους ανθρώπους. Μερικές φορές ξεχάστηκα και αποκόπηκα από το δικό μου πρόβλημα όταν μιλούσα με τους γονείς και τους συγγενείς του 15χρονου από την Πάτρα, του 10χρονου από το Μεσολόγγι, του 19χρονου από την Κρήτη, της 4χρονης από τη Θεσσαλονίκη, της 13χρονης Σαρακατσάνισσας και των υπολοίπων που ήταν εκεί. Μια συζήτηση καθημερινή που περίμενες με αγωνία να ακούσεις κάτι αισιόδοξο, ότι όλα πήγαν καλά. Εύχομαι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί να γυρίσουν ευτυχισμένοι και να κάνουν καλή Ανάσταση έστω και μακροπρόθεσμα να έχουν ψυχική ανάσταση».
Σημαντικό κεφάλαιο
Α. Βαρδής: Εγραφε τραγούδια μέχρι την άκρη του ονείρου
 
Ο Αντώνης Βαρδής αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Ταλαντούχος, εξαιρετικά μελωδικός και πολυγραφότατος συνθέτης, έβαλε την υπογραφή σε κάποια από τα δημοφιλέστερα και αγαπημένα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Ανάμεσά τους και τα «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα», «Αχ αγάπη», «Θέλω να μ' αγαπάς», «Θα εκραγώ», «Σε αγάπησα στο μέγιστο βαθμό», «Θα προχωράμε μαζί», «Δε θα με ξεχάσεις», «Απόψε θέλω να πιω», «Ροκ μπαλάντα», «Θα σε περιμένω» κ.ά. Κάποια από αυτά τα ερμήνευσε ο ίδιος σε προσωπικούς δίσκους του, με την ιδιαίτερα αισθαντική φωνή του, ενώ κάποια άλλα τα «δώρισε» σε άλλους σημαντικούς ερμηνευτές με τη φωνή των οποίων και έγιναν επιτυχίες.
Για την πλειονότητα των ερμηνευτών της ελληνικής δισκογραφίας εξάλλου η συνθετική υπογραφή του Αντώνη Βαρδή αποτελούσε εγγύηση. Γιατί ο Βαρδής είχε έναν μαγικό τρόπο να γράφει σουξέ που όμως περιείχαν ποιότητα και ευαισθησία. Ετσι λοιπόν οι μελωδίες του τραγουδήθηκαν από τους περισσότερους Ελληνες τραγουδιστές: από τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, τη Λίτσα Διαμάντη, τη Γλυκερία, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη μέχρι τον Πασχάλη Τερζή, τον Αντώνη Ρέμο, την Αννα Βίσση, τον Σάκη Ρουβά, τη Χριστίνα Μαραγκόζη, τη Νατάσα Θεοδωρίδου
Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε το 1948 στο Μοσχάτο. Η γνωριμία του με τα «ιερά τέρατα» του λαϊκού τραγουδιού, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια, σε ηλικία μόλις 6 ετών, στο «Φαληρικό», στάθηκε σημαδιακή και καθοριστική για τη ζωή του. Τότε ήταν που μπήκε μέσα του το μικρόβιο της μουσικής και εκεί, στο ίδιο εκείνο πάλκο, τραγούδησε για πρώτη φορά χρόνια αργότερα. Στο μεταξύ αναγκάστηκε να κάνει πολλές και διαφορετικές δουλειές για να εξασφαλίσει το μεροκάματο. Από ψιλικατζής και βενζινάς μέχρι υδραυλικός και ναυτικός. Tο 1954 είχε την τύχη να δουλέψει στο πλευρό του Μανώλη Χιώτη, από τον οποίο πήρε σπουδαία μαθήματα.
Ηταν γύρω στα τέλη του 1965 όταν σε ηλικία 17 ετών δημιούργησε μαζί με μια παρέα φίλων ένα συγκρότημα που του έδωσαν το όνομα «VICKINGS». Τη δεκαετία του '70 εμφανιζόταν ανελλιπώς σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας μαζί με σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Μάνος Λοίζος, Δήμος Μούτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Δημητριάδη κ.ά., ενώ το 1973 αναγνωρίστηκε και επισήμως το συνθετικό του ταλέντο, καθώς κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό σύνθεσης με ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.
Η κηδεία του Αντώνη Βαρδή θα γίνει σήμερα στις 11.00 π.μ. στο Κοιμητήριο Παιανίας, σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Συγκάτοικος με πολλά «Σ' αγαπώ»
Ο Αντώνης Βαρδής άφησε πίσω του φεύγοντας πλούσια δισκογραφία, η οποία περιλαμβάνει πολλούς προσωπικούς δίσκους αλλά και αμέτρητες συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1976 με τίτλο «Οραματίζομαι». Ακολούθησαν αρκετές συμμετοχές του σε δίσκους των Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νταλάρα, Γ. Πουλόπουλου, Χ Αλεξίου, Γ. Πάριου κ.ά., μέχρι το 1986 που ήρθε η μεγάλη επιτυχία με το προσωπικό άλμπουμ «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα».

Συνέχισε ηχογραφώντας αρκετούς δίσκους με τη Χριστίνα Μαραγκόζη, με την οποία ήταν παντρεμένος για χρόνια, ενώ από τους δίσκους-σταθμούς στην καριέρα του ήταν το «Στην Ελλάς του 2000» που κυκλοφόρησε το 1995 με τη συμμετοχή του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη, της Γλυκερίας και του Πάνου Κατσιμίχα. Το 1997 είχε τη χαρά να βγάλει την «Οικογενειακή Υπόθεση», τον πρώτο κοινό δίσκο με τον γιο του Γιάννη Βαρδή, για τον οποίο έγραψε πολλά ακόμη τραγούδια τα χρόνια που ακολούθησαν. Τη δεκαετία του 2000, εκτός από τις προσωπικές του δισκογραφικές δουλειές, καρπώθηκε τη μεγάλη επιτυχία άλμπουμ διαφόρων τραγουδιστών του σύγχρονου λαϊκού ρεπερτορίου, αλλά και νεοεμφανιζόμενων τραγουδιστών, όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Νίκος Βέρτης, η Μελίνα Ασλανίδου κ.ά.

Ο τελευταίος του προσωπικός δίσκος κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο «Στην άκρη του Ονείρου», ενώ η τελευταία του δισκογραφική συνεργασία ήταν πέρσι με τη Νατάσα Θεοδωρίδου στο άλμπουμ «Σ' αγαπώ».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
Γενναίος, με σπάνιο χιούμορ, με λεβεντιά
Βαθιά θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού αλλά και στον απλό κόσμο, η είδηση του θανάτου του Αντώνη Βαρδή. Από το πρωί, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με μηνύματα που αναφέρονται στον τραγουδοποιό ο οποίος έγραψε τόσα πολλά και αγαπημένα τραγούδια. Αρκετοί είναι μάλιστα οι καλλιτέχνες που αντικατέστησαν την φωτογραφία του προφίλ τους στο Facebook με ένα μαύρο πλαίσιο σε ένδειξη πένθους. Άλλοι πάλι τον αποχαιρετούν με στίχους του.
Γιώργος Νταλάρας: Ο Αντώνης! Φίλος και σύντροφος των πρώτων μας ευτυχισμένων στιγμών στη δουλειά και στη ζωή, που τότε ήταν ένα. Των πολύ προσωπικών στιγμών που δεν μοιράζονται. Μόνο καλά έχω να θυμάμαι. Ενα λαϊκό παιδί με σπάνιο ταλέντο που δεν του χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Ολα τα κέρδισε με σκληρή δουλειά, προσωπικό κόπο, ακόμα και τη ζωή του. Εκλεισε το μάτι στον κίνδυνο κι άλλες φορές. Ενας άνθρωπος αφοσιωμένος στη μουσική, στα παιδιά του, στους δικούς του ανθρώπους, στους φίλους του. Χάρισε στον κόσμο καταπληκτικά τραγούδια που θα ζουν στις καρδιές μας. Πέρα απ' τα τραγούδια του, όσοι είναι μουσικοί και γνωρίζουν, ξέρουν ότι είναι μοναδικός μουσικός με πηγαίο ταλέντο. Ξεκίνησε με τη σύγχρονη μουσική και αγάπησε με πάθος και τη λαϊκή. Αγάπησε τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Καζαντζίδη και από την άλλη λάτρεψε τον Θεοδωράκη και τον Μούτση.
Ανθρωπος γενναιόδωρος και γενναίος, χαριτωμένος, με σπάνιο χιούμορ, με θάρρος, με αξιοπρέπεια, με λεβεντιά...
Βιάστηκες, βρε Αντώνη!...
Ο Γιάννης, η Καλλιστώ και η Φιλοθέη έχουν τώρα ανάγκη τη δύναμή σου και το κουράγιο σου.
Καλό ταξίδι, φίλε. Θα τα ξαναπούμε.
Αντώνης Ρέμος: Αν ρωτήσεις πώς περνάω θα σου πω δυο ψέματα, ένα πως δεν σ' αγαπάω κι ένα πως σε ξέχασα. Καλό ταξίδι, Αντώνη μου...
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: