Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η στρατηγική των Παρισίων..Κλίμα συγκρατημένης.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.Η στρατηγική των Παρισίων.Συσκέψεις επί συσκέψεων στο κυβερνητικό ..
στρατόπεδο εν όψει του πρώτου σκέλους της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Μολονότι, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη εννοούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους και προσδοκίες αναφορικά με τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τους επικεφαλής των δανειστών μας στη Γαλλική πρωτεύουσα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το τριήμερο στο Παρίσι θα αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις της τρόικας σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο και οι συνδεόμενες με αυτήν απολύσεις αλλά και τα όρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να θέσει τη δική της ατζέντα με προμετωπίδα το φιλόδοξο σχέδιο φοροελαφρύνσεων.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της επικείμενης διαπραγμάτευσης και η χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και των Υπουργών, που θα απαρτίζουν την κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι, όπου οι δύο "κεφαλές" της κυβέρνησης έδωσαν σαφείς οδηγίες για την τακτική, που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ψήγματα της συγκεκριμένης τακτικής, διεφάνησαν κατά τη σύσκεψη για τον ΕΝΦΙΑ, όπου οι...περιορισμένες διορθώσεις των κραυγαλέων αδικιών, αντικατοπτρίζουν τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην υιοθετήσει στρατηγική...τυφλής σύγκρουσης με τους δανειστές, αλλά να δώσει τη "μεγάλη μάχη" επί γαλλικού εδάφους στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων, που θα συμβολίσει στο εξωτερικό και το εσωτερικό την είσοδο της χώρας στο προθάλαμο της μεταμνημονιακής εποχής.

Συγκεκριμένα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι οι πρόσφατες θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα διευκολύνουν τις επιδιώξεις της Αθήνας, που ζητά μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αναθεώρηση του αποτυχημένου μέτρου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και μία αισθητή αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι ίδιες πηγές "επαναχαράσσουν" τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, αποκλείοντας νέο Μνημόνιο ή νέα δημοσιονομικά μέτρα ενώ απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί νέων αντιδημοφιλών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και αλλαγής του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

Εξάλλου, στην επιχείρηση διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού για τις ελληνικές θέσεις κλίματος, ώστε να ξεκλειδώσει και η μεγάλη συζήτηση για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εντάσσονται και οι συνεχείς επαφές του κυρίου Σαμαρά το μεσημέρι με τον νέο κοινοτικό επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και το προσεχές Σάββατο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Κανονικά το αντιρατσιστικό στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου απεσόβησε κυριολεκτικά στο παρά ένα την πρόκληση νέας ενδοκυβερνητικής κρίσης, καθώς Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσαν την αρχική τους απόφαση να εισάγουν προς ψήφιση στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που επανήλθε στην κυβερνητική επικαιρότητα κατόπιν πιέσεων του ΠΑΣΟΚ και μετά την αποπομπή Μπαλτάκου από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα συμπεριλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, πρόταση, που συναντά οργίλες αντιδράσεις από γαλάζιους βουλευτές και αρκετούς Μητροπολίτες.

Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δε μεταδίδεται κλίμα ανησυχίας με τους στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου να διαβεβαιώνουν πως και η τροπολογία περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.

...
Πρωτοσέλιδο 28.8.2014
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: