Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Εντυπωσιακή άνοδοςττων βάσεων !Καλές επιδόσεις και ..

 
Καλές επιδόσεις και μετεγγραφές εκτόξευσαν τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Εντυπωσιακή άνοδος!Εντυπωσιακή άνοδος στα..
3/5 των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και ειδικά στα τμήματα της Περιφέρειας περιζήτητων σχολών (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές) καταγράφεται από τα στοιχεία των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας. Φέτος, μάλιστα, είχαμε διπλασιασμό των αριστούχων σε σχέση με πέρυσι.

Είναι σαφές ότι η ανοδική αυτή πορεία των βάσεων στην επαρχία είναι αποτέλεσμα του θεσμού των μετεγγραφών και της δυνατότητας που δίνεται σε πολυπληθείς κατηγορίες υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες, οικονομικά κριτήρια) να σπουδάσουν στα αστικά κέντρα της χώρας.

Έτσι, όποιος ανήκει σε κατηγορία που δικαιούται μετεγγραφής φέτος, συμπλήρωσε στο μηχανογραφικό του το περιφερειακό τμήμα της σχολής που τον ενδιέφερε (με χαμηλότερη βάση από εκείνη των αστικών κέντρων) και στη συνέχεια θα ζητήσει να έρθει στο αντίστοιχο τμήμα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας ή άλλων μεγάλων πόλεων.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της εικόνας που καθορίζει τα φετινά αποτελέσματα για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, είναι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο ενώ στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο της Αθήνας παρουσίασε άνοδο της τάξης των 700 μορίων, στο αντίστοιχο τμήμα της Κοζάνης η άνοδος της βάσης ήταν 1.963 μόρια!

Πάντως, 1164 θέσεις έμειναν φέτος κενές (591 στην κατηγορία των φετινών τελειόφοιτων Λυκείου 90%, 42 με το 10% που κάνει χρήση της βαθμολογίας του έτους 2013, 432 με το 10% για το έτος 2012, και 99 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2013 είχαν μείνει 836 κενές θέσεις.

Τα στοιχεία παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής που είχε και την ευθύνη των πανελλαδικών εξετάσεων σε περίοδο δύσκολη και με δυο εκλογικές διαδικασίες μέσα στον Μάιο. Όπως είπε, ωστόσο, παρά την πίεση του χρόνου, τα αποτελέσματα και φέτος εκδόθηκαν εγκαίρως. Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη τους επιτυχόντες και τους γονείς τους. "Σε όσους δεν τα κατάφεραν πρέπει όλοι να θυμίζουμε (γονείς, συγγενείς και φίλοι) πως υπάρχει και επόμενη φορά, αλλά και άλλες ευκαιρίες" πρόσθεσε. Δήλωσε έκανε και ο υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για την λειτουργία των σχολείων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος ο οποίος και συνεχάρη τους επιτυχόντες αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους και για εκείνους που δεν κατόρθωσαν να μπουν σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είπε ότι "δεν πρέπει να υπάρχει πικρία και λύπη, καθώς η ζωή δίνει πάντα ευκαιρίες. Με προσπάθεια, πείσμα και θέληση θα έχουν την ευκαιρία για να πραγματώσουν τις προσδοκίες τους".

Οι αριθμοί των πανελλαδικών

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958 από 104.998 που ήταν πέρυσι. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 υποψηφίους που είχαν εισαχθεί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέρυσι. Στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23.797 άτομα και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ) 1.913 άτομα. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05% (στην βασική κατηγορία των τελειόφοιτων του Λυκείου και στο 79% στο σύνολο των υποψηφίων).

Έτσι, καταγράφεται μια προοδευτική αύξηση των βάσεων σε Σχολές της περιφέρειας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Νομική Θράκης όπου έχουμε αύξηση 2,2% ή 389 μόρια, τους Μηχανολόγους - Μηχανικούς Θεσσαλονίκης με αύξηση 0,5% ή 960 μόρια και τους Μηχανολόγους - Μηχανικούς Θεσσαλίας με 7,3% ή 1.205 μόρια, στην Ιατρική Λάρισας με 3,2% ή 583 μόρια και την Ιατρική Ιωαννίνων με 3,34% ή 620 μόρια.

Οι Ιατρικές σχολές της χώρας επανήλθαν στο "ύψος τους" μετά την περυσινή πτώση τους ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια (19.233 στην Αθήνα και άνοδος 1,7% σε σχέση με πέρυσι και 19.122 στην Θεσσαλονίκη και άνοδος 2,4%). Στην Πάτρα το αντίστοιχο τμήμα είχε άνοδο 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%.

Στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ η βάση αυξήθηκε κατά 601 μόρια σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 19.072 μόρια. Οι Πολυτεχνικές σχολές γενικά κατέγραψαν μεγάλη άνοδο (με εξαίρεση τα τμήματα αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας που περιλαμβάνουν εξέταση σε ειδικό μάθημα). Η άνοδος αυτή στην επαρχία έφτασε και τα 2.000 μόρια.

Στις Νομικές καταγράφεται άνοδος βάσεων από 200 έως 400 μόρια. Στη Νομική Αθηνών η αύξηση είναι 0,8% ή 143 μόρια, στη Νομική Θεσσαλονίκης 1,2% ή 215 μόρια.

Στις θεωρητικές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές σπουδές) η άνοδος μετατοπίστηκε κυρίως στις Νομικές σχολές και τις Ψυχολογίες, παρά στις φιλολογίες και τα παιδαγωγικά τμήματα που παρουσίασαν σταθερότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις οριακές πτώσεις.

"Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψιν" δηλώνει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών δεδομένων κ. Γ. Χατζητέγας "είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το δικαίωμα μετεγγραφής" συνεχίζει.

...
Πρωτοσέλιδο 29.8.2014
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: