Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πίεζαν τις ΗΠΑ για Μπερλουσκόνι

    Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών Τίμ. Γκάιτνερ, τον Δεκέμβριο του 2011, πλάι στον Μάριο Μόντι. Τα παρασκήνια της πρωθυπουργοποίησης του Ιταλού τεχνοκράτη παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον.
Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών Τίμ. Γκάιτνερ, τον Δεκέμβριο του 2011, πλάι στον Μάριο Μόντι. Τα παρασκήνια της πρωθυπουργοποίησης του Ιταλού τεχνοκράτη παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον.Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην...
ανατροπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το φθινόπωρο του 2011, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Οι εξωτερικές πιέσεις, στις οποίες ο Γκάιτνερ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, οδήγησαν τελικά στις 11 Νοεμβρίου 2011 στην παραίτηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
Τα όσα γράφει ο Γκάιτνερ στο βιβλίο «Stress Test» συμπληρώνουν τις αποκαλύψεις του Αμερικανού συγγραφέα Αλαν Φρίντμαν σχετικά με τις κρούσεις που είχαν γίνει στον τεχνοκράτη Μόντι για πρωθυπουργοποίηση, ήδη από το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Μετά την προδημοσίευση του βιβλίου, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, κατήγγειλε αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και ζήτησε επέμβαση της εισαγγελίας. «Από την Αμερική του Ομπάμα φθάνει η καθοριστική απόδειξη του ευρωπαϊκού πραξικοπήματος σε βάρος της Ιταλίας για την ανατροπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επειτα από τα γεγονότα αυτά του 2011, η Δημοκρατία είναι σε αναστολή», είπε ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια στη Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα. «Ζητούμε να συσταθεί κατεπειγόντως κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, με τις μεγαλύτερες δυνατές εξουσίες που ορίζει το Σύνταγμα. Εχουμε μείνει έκπληκτοι με το γεγονός ότι καμία εισαγγελία δεν επενέβη παρότι στοιχειοθετείται επίθεση κατά του Συντάγματος».

Στο βιβλίο του ο Γκάιτνερ δεν αποκαλύπτει ποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τού ζήτησαν να βοηθήσει στην ανατροπή της ιταλικής κυβέρνησης. «Κάποια στιγμή, εκείνο το φθινόπωρο, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικοινωνούσαν μαζί μας για ένα σχέδιο που συνίστατο στο να υποχρεωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι να παραδώσει την εξουσία. Ηθελαν να αρνηθούμε να υποστηρίξουμε τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιταλία μέχρι να φύγει», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

«Μιλήσαμε για αυτό στον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά, όσο κι αν ήταν χρήσιμο να έχουμε μια καλύτερη ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να εμπλακούμε σε τέτοια συνωμοσία. “Δεν μπορούμε να έχουμε το αίμα του στα χέρια μας”, είπα», γράφει ο Γκάιτνερ.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει ότι συνέστησε στους Ευρωπαίους να μην αφήσουν την κρίση να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Αν ήθελαν να συνεχίσουν να πατούν την Ελλάδα στον λαιμό, έπρεπε παράλληλα να καθησυχάσουν τις αγορές ότι δεν θα επέτρεπαν την πτώχευση κρατών και την κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος».

Κατά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις των αρχών Νοεμβρίου 2011 στις Κάννες αποφασίστηκε τελικά να μη λάβει η Ιταλία κονδύλια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά μόνο να υπαχθεί σε μηχανισμό επιτήρησης. «Νομίζω ότι ο Σίλβιο έχει δίκιο», είχε πει ο Ομπάμα, συμφωνώντας με τους Ιταλούς ότι θα ήταν κακή ιδέα ο δανεισμός της Ιταλίας από το ΔΝΤ. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης, οι διαβουλεύσεις γύρω από την Ιταλία, αλλά και γύρω από το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, περιγράφονται σε μεγάλο αφιέρωμα των Financial Times που ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίζεται αύριο.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στον συντάκτη του αφιερώματος, Πίτερ Σπίγκελ, είπαν ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συχνά ζητούσαν αμερικανική διαμεσολάβηση. «Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μας ζητούσαν να πιέσουμε τους Γερμανούς να κάνουν πιο αποφασιστικές κινήσεις», είπαν οι αξιωματούχοι. «Αλλες φορές, η γερμανική κυβέρνηση ζητούσε από την Ουάσιγκτον να πιέσει τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση προκειμένου να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: