Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ελευθερία του Τύπου: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη

Katerini News | Κατερίνη | Πιερία
Κορυφαίες στη λίστα είναι οι ίδιες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που κυριάρχησαν και το 2012, με πρώτη τη Φινλανδία η οποία επιδεικνύει τον μεγαλύτερο σεβασμό στην ελευθερία του Τύπου. Δεύτερη και τρίτη στη σειρά έρχονται η Ολλανδία και η Νορβηγία.
Το γράφημα από την ...
ετήσια αναφορά της διεθνούς μη-κυβερνητικής, μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" για την αξιολόγηση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, αναπαράγει το ανεξάρτητο αμερικανικό ειδησεογραφικό σάιτ, με τον σχολιαστικό τίτλο: «Υποθέτουμε ότι αυτός ο χάρτης θα απαγορευτεί σε κάποιες χώρες».
«Ο Δείκτης της Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύεται από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνει υπόψη του το πολίτευμα κάθε χώρας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι δημοκρατίες προσφέρουν περισσότερη προστασία στην ελευθερία παραγωγής και διάδοσης των ειδήσεων και των πληροφοριών σε σχέση με τις χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται», διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Κριστόφ Ντελουάρ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αυτά είναι άσχημα νέα για τη χώρα μας. Παρότι η κατάσταση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με 16 από τα μέλη της να βρίσκονται στο top-30- το ευρωπαϊκό μοντέλο φαίνεται να ξεθωριάζει καθώς κάποιες χώρες έχουν μείνει στάσιμες ή οπισθοχωρούν.
Οι περιοριστικές νομοθεσίες που επιβλήθηκαν το 2011 διατηρούνται, ιδιαίτερα στην Ιταλία -που βρίσκεται 57η, έχοντας ανέβει 4 θέσεις- όπου η δυσφήμιση δεν έχει ακόμα αποποινικοποιηθεί, ενώ τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων κάνουν κατάχρηση των νόμων περί λογοκρισίας. Η Ουγγαρία (56η, -16 θέσεις), εξακολουθεί να πληρώνει το τίμημα των καταπιεστικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επιδείνωσαν σημαντικά τον τρόπο εργασίας των δημοσιογράφων
"Όμως ακόμη πιο ανησυχητική είναι η οπισθοχώρηση της Ελλάδας (84η στην κατάταξη, -14 θέσεις στη λίστα)", υπογραμμίζει η έκθεση: Οι δημοσιογράφοι της λειτουργουν σε ένα καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Εκτεθειμένοι στη λαϊκή οργή και αντιμέτωποι μονίμως με τη βία τόσο από πλευράς των εξτρεμιστών όσο και από πλευράς της αστυνομίας, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ πρέπει τώρα να τα βγάλουν πέρα και με τους υπερβολικά βίαιους νεοναζί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Η χώρα έχει πλησιάσει περισσότερο τη Βουλγαρία -που κατατάσσεται 87η, οπισθοχωρώντας 7 θέσεις- της οποίας οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις δεν οδήγησαν πουθενά και όπου το ίντερνετ έπαψε να είναι ένα ασφαλές πεδίο για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους".
Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δεκάδας που μας περιλαμβάνει, στην 80η θέση βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία, έχοντας ανέβει 15 θέσεις από πέρυσι, στην 81η, το Λεσότο που έχει πέσει 18 θέσεις, 82ο έρχεται το Μπουτάν με 12 θέσεις πτώση, ενώ αμέσως πάνω από την Ελλάδα στην 83η θέση βρίσκεται το Τόγκο, έχοντας οπισθοχωρήσει 4 θέσεις.
Στην 85η θέση, αμέσως μετά την Ελλάδα είναι το Κόσοβο που έχει ανέβει μια θέση, στην 86η, η Γουινέα που παρέμεινε σταθερή, στην 87η, η Βουλγαρία, στην 88η η Μαδαγασκάρη (-4 θέσεις), στην 89η η Γκαμπόν (+12 θέσεις) και στην 90η το Ανατολικό Τιμόρ (-4 θέσεις).

Περισσότερες πληροφορίες για τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα: www.rsf.org
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: