Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Επικαιροποιούν τη συμφωνία τους να τσακίσουν το λαό

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013
Με αμπαλάζ το συμβιβασμό για την ΕΡΤ, αναπροσαρμόζουν τη συμμαχία τους στα δεδομένα που γεννά η κρίση και οι ανάγκες του κεφαλαίου
Τρανή.... απόδειξη ότι οι ενδοκυβερνητικές τριβές για τη διαχείριση των απολύσεων στην ΕΡΤ και την παύση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αξιοποιείται από τους κυβερνητικούς εταίρους για να επιβεβαιώσουν τη στρατηγική τους συμφωνία στην επιτάχυνση της επίθεσης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και συνολικά στο λαό, με τη συγκρότηση ενός πιο συμπαγούς κυβερνητικού σχήματος και ανακατανομή των ρόλων, αποτέλεσε η χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.Σήμερα το βράδυ, στις 8.30 μμ, θα γίνει νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, η τρίτη κατά σειρά, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία τους για τη νέα κρατική ραδιοτηλεόραση και τη λειτουργία μεταβατικού σχήματος. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν και τυπικά χτες ότι «η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν είναι απολυμένοι». Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται ακόμα να επανακαθοριστούν οι ρόλοι των τριών κομμάτων στη συγκυβέρνηση, με ειλημμένη την απόφαση για ανασχηματισμό, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, που θα γίνει στα τέλη της άλλης βδομάδας.
Την επικαιροποίηση της περσινής προγραμματικής συμφωνίας επιβάλλουν τα νέα δεδομένα που γεννάει η βαθιά καπιταλιστική κρίση και η ανάγκη του κεφαλαίου να παρθούν επιπλέον μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού», να γίνουν νέες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, να επιβληθούν καινούριοι φόροι, όπως αυτός στη λαϊκή κατοικία, να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, κ.ά.
Οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τη σύσκεψη, ζήτησαν «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας» και λειτουργία της κυβέρνησης με «ισότιμη συμμετοχή» των τριών κομμάτων. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του πρωθυπουργού θύμιζαν τις δεσμεύσεις του Αν. Σαμαρά για ανασχηματισμό της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και επανασχεδιασμού της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα συγκεκριμένα θέματα υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Της σύσκεψης είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στους Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ υπήρξαν και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Το σχέδιο για την ΕΡΤ
Στη σημερινή σύσκεψη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Είναι ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις τους οι Βενιζέλος και Κουβέλης μίλησαν για επαναλειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να κάνουν αναφορά στην ΕΡΤ, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τους φραστικούς λεονταρισμούς, είχαν προσυπογράψει από την πρώτη στιγμή το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων σ' αυτή.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, που τόνισε ότι «ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πώς θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΣτΕ». Είναι φανερό ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ που εκδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, αποτέλεσε το αμπαλάζ για να σερβίρουν τα τρία κόμματα το συμβιβασμό τους για την ΕΡΤ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για λουκέτα - εξπρές και χιλιάδες απολύσεις σε άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις, όπου το δημόσιο διατηρεί ακόμα κάποιες θέσεις και το κεφάλαιο καραδοκεί να διευρύνει την παρουσία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός επικρατείας Δ. Σταμάτης, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς το μεταβατικό σχήμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ.
Σύμφωνα με αυτό, ορισμένοι από τους απολυμένους δημοσιογράφους και τεχνικούς της ΕΡΤ, θα κληθούν να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις έργου, προκειμένου να εκπέμψει προσωρινό πρόγραμμα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Από τη διαδικασία της υπογραφής των δίμηνων συμβάσεων θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες και μια σειρά από συμβασιούχους.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, ο μέγιστος αριθμός συμβάσεων δε θα ξεπεράσει τις 600, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτόματα και ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για 2.000 απολύσεις μέσα στον Ιούνη. Αλλες πληροφορίες μιλούσαν για δεύτερη συμβιβαστική πρόταση από το Μαξίμου, η οποία προβλέπει προσωρινή πρόσληψη επίσης με δίμηνες συμβάσεις μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων της ΕΡΤ, μέχρι και 1.200. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων, όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας και οι (ελάχιστες) προσλήψεις στην ΝΕΡΙΤ ΑΕ θα γίνουν με ατομικές συμβάσεις και τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι και ο κεντρικός στόχος της «αναδιάρθρωσης» στη δημόσια τηλεόραση.
Στελέχη της κυβέρνησης, σημείωναν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι απόλυτα συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ, αφού θεωρεί δεδομένες τις απολύσεις που έγιναν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συμφωνία εφ' όλης της ύλης
Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα παρουσιάσουν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους τις λεπτομέρειες για τη συζήτηση με τη ΝΔ και τις προτάσεις για την ΕΡΤ. Θα συζητηθούν επίσης τα παζάρια για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βιένη, όπου θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος και θα επιστρέψει στην Αθήνα λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη.
Στις χτεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη συζήτηση, άλλα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή «θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση» στη συνάντηση της Πέμπτης. «Κρίνονται πολλά» υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι «εκτός από τα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που τέθηκαν από την υπόθεση της ΕΡΤ» και πρέπει «να αντιμετωπιστούν αξιόπιστα», η συζήτηση αφορά και «την επαναθεμελίωση της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης».
Τονίζοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο συμπαγής για να χειραγωγήσει το λαό, τόνισε ότι χρειάζεται μια «κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας», που θα «λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» και με «νέα ώθηση». Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θέλει εκλογές και «αγωνίζεται για την κυβερνητική σταθερότητα». Ανέφερε τέλος, ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ και άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες».
Στο ίδιος μήκος κύματος ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε πως καταβάλλει «κάθε προσπάθεια για να υπάρξει λύση για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με όλες τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα». Εθεσε κι αυτός θέμα λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης και ανέφερε ότι «πρέπει να εξασφαλίζει κοινό τόπο, κοινή θέση και κοινή απόφαση των τριών κομμάτων».
«Είναι αναγκαίο, και το διεκδικώ, να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, την κοινωνία», είπε σε άλλο σημείο. Ο ίδιος διεκδίκησε ενεργότερο ρόλο στην τρικομματική κυβέρνηση και υποστήριξε ότι «η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ είναι διαρκώς παρούσα, όπως και η θέλησή της να βγούμε στο δρόμο εκείνο που πράγματι μπορεί να οδηγηθεί έξω από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7498304&publDate=20/6/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: