Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κίνδυνος επέκτασης του συριακού πολέμου - Με το μέρος των ανταρτών η ΕΕ στον εμφύλιο της Συρίας

http://img.protothema.gr/BC0FEC4CC15C732ADC3BE0FE8CA60BBA.jpg 
Τετάρτη 29 Μαΐου 2013
Ο κίνδυνος ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλος, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα...
μέσα ενημέρωσης σήμερα. Όλα αυτά στον απόηχο της απόφασης της ΕΕ να μην ανανεώσει το εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, κάτι που πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που χθες να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της πώλησης S - 300 στο καθεστώς Άσαντ.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ τάχθηκαν χθες υπέρ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ανανεώσει το εμπάργκο για παροχή όπλων στους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
«Μολονότι είναι τελικά μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε τη χαλάρωση του εμπάργκο της Ε.Ε. για τα όπλα, ως μέρος των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να καταδείξει την πλήρη υποστήριξή της προς την συριακή αντιπολίτευση», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάτρικ Βέντρελ.
Το Ευρωπαϊκό εμπάργκο εκπνέει την Παρασκευή. Στη συνέχεια το κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ανεξάρτητα από τους εταίρους του το εάν επιθυμεί να δώσει οπλισμό στους σύρους αντάρτες.
Βρετανία και Γαλλία έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής όπλων στην συριακή αντιπολίτευση, αρνούμενες ωστόσο να δεσμευθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Παρά το γεγονός ότι, έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στους σύρους αντικαθεστωτικούς μονάχα μη θανατηφόρο υλικό βοήθειας, ο κ. Βέντρελ τόνισε ότι άλλες χώρες παρέχουν «διαφορετικά είδη βοήθειας» στους αντάρτες.
Τα σχόλια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, επέκρινε την στάση της Ε.Ε. ως υπονομευτική για την αμερικανο-ρωσική προσπάθεια διοργάνωσης μίας ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για την Συρία.
Την απόφαση της Ε.Ε καταδίκασε και η Δαμασκός, σημειώνοντας πως αποτελεί «εμπόδιο» στις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: