Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» Στην ίδια αντιδραστική ρότα παρά τις τροποποιήσεις Το σχέδιο συζητιέται από χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Πέμπτη 07 Μαρτίου 2013
* Τα Τμήματα που εμφανίζονται με αστερίσκο, απορροφώνται κατά κύριο από τα Τμήματα που αναγράφονται δίπλα, αλλά κάποια μέρη τους μπορεί να παραμένουν στην ίδια πόλη που ήταν πριν ή να μεταφέρονται και σε άλλη πόλη πέραν της αναγραφόμενης δίπλα. Με άλλα λόγια υπάρχουν Τμήματα που διαμοιράζονται σε δυο και τρία άλλα Τμήματα. Στον πίνακα αναγράφεται το κύριο από τα Τμήματα στα οποία διαμοιράζονται...
 
Παρά τις τροποποιήσεις το σχέδιο «Αθηνά», που παρουσιάστηκε, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αλλάζει στην ουσία και την κατεύθυνσή του. Πρόκειται για το νέο «χάρτη» της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα διευκολύνει τη διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι πως, τελικά, από τα 481 τμήματα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο μηχανογραφικό παραμένουν τα 384 (στο πρώτο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός ήταν 386). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, συνολικά τα ιδρύματα της χώρας θα είναι 34, 21 πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ.
Από τα 97 τμήματα που καταργούνται, δηλαδή «απορροφώνται» ή συγχωνεύονται με άλλα τμήματα, τα 30 μεταφέρονται άμεσα σε άλλη πόλη (βλέπε πίνακα). Επίσης, 28 τμήματα στα ΤΕΙ (βλέπε πίνακα) θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017 - 2018, ώστε να αποφοιτήσουν και οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές. Ωστόσο, αυτά τα Τμήματα από φέτος θα σταματήσουν να δέχονται νέους σπουδαστές και δε θα εμφανίζονται στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Επιπλέον, ανάμεσα στα τμήματα που καταργούνται υπάρχουν πολλές «εσωτερικές» μετακινήσεις, δηλαδή τμήματα που «απορροφώνται» ή συγχωνεύονται στο ίδιο ίδρυμα και παραμένουν στην ίδια πόλη.
Τονίζεται ότι παραμένουν οι σχεδιασμοί για δύο «ομόσπονδα» ιδρύματα τα οποία είναι: Το «Αττικό ΤΕΙ» (ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά) και το Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» (Πάντειο, ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονική, Χαροκόπειο). Γενικά, οι μεταβολές σε επίπεδο Ιδρυμάτων παραμένουν ως είχαν στο αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο Παιδείας.
Στο σχέδιο εκτιμάται, επίσης, ότι ο αριθμός εισακτέων φέτος (2013 - 2014) θα είναι 49.675 (12.975 για τα ΤΕΙ και 36.700 για τα πανεπιστήμια), ενώ την περσινή χρονιά (2012 - 2013) οι εισακτέοι ήταν 51.485 (18.336 για τα ΤΕΙ και 33.149 για τα πανεπιστήμια). Οπως φαίνεται απ' τους αριθμούς θα εισαχθούν πάνω από 5.000 λιγότεροι σπουδαστές στα ΤΕΙ και περίπου 3.500 περισσότεροι στα πανεπιστήμια.
Η συγκυβέρνηση συνεχίζει το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων


Τις βασικές αρχές του σχεδίου «Αθηνά», που καταργεί και συγχωνεύει τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με κύριο στόχο να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, παρουσίασε χτες ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κατά τον υπουργό το σχέδιο έρχεται να θεραπεύσει χρόνιες αδυναμίες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι αποτέλεσμα μελέτης μηνών και διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Οπως ομολόγησε, στόχος μεταξύ άλλων είναι να συνδεθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση με την αγορά, ενώ ανέφερε ότι για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στους πανεπιστημιακούς.
Το 1993, είπε, στη χώρα υπήρχαν 344 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 2004 έφτασαν τα 489 και σήμερα λειτουργούν 543 τμήματα και 40 ΑΕΙ. Η ανάπτυξη αυτή, τόνισε, έγινε άναρχα, με πελατειακά και συντεχνιακά κριτήρια και για την εξέλιξη αυτή ισχυρίστηκε ότι υπάρχει διακομματική ευθύνη.
Το αποτέλεσμα, συνέχισε, είναι να υπάρχει μια παθογένεια στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης με κατακερματισμένα τμήματα και με ελλιπή προγράμματα σπουδών.
Οπως ισχυρίστηκε, ο «εξορθολογισμός» που επιχειρείται γίνεται χωρίς δραματική μείωση των εισακτέων. Ως επιδίωξη για τα ΑΕΙ παρουσίασε ότι είναι να γίνουν συγχωνεύσεις όσων πανεπιστημίων έχουν ελάχιστα τμήματα και για τα ΤΕΙ να υπάρχει ένα ίδρυμα ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας.
Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει το έργο προηγούμενων κυβερνήσεων για την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που σχεδιάστηκαν πριν από χρόνια, μέσω της μετατροπής των ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Για το σκοπό αυτό, είπε, οι κεφαλαιοκράτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι ίδιοι τα ιδρύματα και για τον ίδιο σκοπό επιλέχθηκαν οι νέες διοικήσεις και προωθούνται οι συγχωνεύσεις. Ο βουλευτής τόνισε ότι τα περί εξορθολογισμού και περιστολής της σπατάλης τα ακούγαμε και για το ΕΣΥ και είδαμε πού κατάντησε σήμερα και κατηγόρησε τις κατά καιρούς κυβερνήσεις ότι έσπερναν παντού τμήματα χωρίς κανέναν σχεδιασμό.
Με τις προωθούμενες αλλαγές, είπε, χιλιάδες σπουδαστές και εργαζόμενοι στα ιδρύματα θα πεταχτούν στο δρόμο, και πρόσθεσε ότι είναι υποκριτική η αντίδραση διαφόρων δημάρχων ανά την Ελλάδα αφού βλέπουν τους φοιτητές ως πελάτες και ενοικιαστές.
Κάλεσε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να οργανώσουν τον αγώνα τους για να μη μείνει κανένας εκτός σπουδών και να μη μετακινηθεί σε άλλη πόλη, και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση εργαζομένου.
Στη συνεδρίαση οι βουλευτές κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ άσκησαν αποπροσανατολιστική κριτική στο σχέδιο αφού το κύριο ενδιαφέρον τους ήταν απλώς να μη θιγούν εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Από αυτή την αποπροσανατολιστική σκοπιά ήταν πάρα πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των βουλευτών των αστικών κομμάτων να τοποθετηθούν στη συζήτηση, που δεν έφτασε ο χρόνος στη χτεσινή συνεδρία καθώς γράφτηκαν πάρα πολλοί ομιλητές και η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα.
ΠΗΓΗ: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7330181&publDate=7/3/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: