Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Εισαγγελική έρευνα για τη χορήγηση χρηματικών ποσών σε Ανεξάρτητες Αρχές

Εισαγγελική έρευνα για τη χορήγηση χρηματικών ποσών σε Ανεξάρτητες Αρχές
Τρίτη 05 Μαρτίου 2013
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τo ΒΗΜΑ της Κυριακής» σύμφωνα με το οποίο του υπουργείο Οικονομικών ελέγχει τη χορήγηση χρηματικών ποσών, που φέρονται να καταβλήθηκαν σε Ανεξάρτητες Αρχές παρά ...το νόμο.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου έδωσε ήδη εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι των αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με  «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» που επικαλείται στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ζητά να επιστραφεί μεγάλο μέρος των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα για μισθοδοσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού,

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ειδικό κλιμάκιο ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή δεν προέβη εγκαίρως στις μειώσεις μισθοδοσίας που θεσπίστηκαν με ειδικούς νόμους το 2010 και το 2011.

Ενώ με διαδοχικούς νόμους που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και επικυρώθηκαν από πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου μειώθηκε η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις Ανεξαρτήτων Αρχών , αρχικώς κατά 7% και από 1.1.2010 κατά 50%, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστέρησε πολύ να τις εφαρμόσει.

Συγκεκριμένα το διάστημα 1.1.2010 - 28.2.2010 δεν διενεργήθηκε καμία μείωση στις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων σε συνεδριάσεις, ενώ το διάστημα 1.3.2010 - 31.5.2010 διενεργήθηκε μείωση 7%. Από 1.6.2010 ως 31.3.2011 διενεργήθηκε επιπλέον μείωση 3% και μόνο μετά την 1.4.2011 υιοθετήθηκε η μείωση κατά 50%! Ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο του 2011 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανακληθούν οι μειώσεις και οι αποζημιώσεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.

Πέρα από όλα αυτά όμως, τόσο οι δυο τελευταίοι πρόεδροι της επιτροπής όσο και τα μέλη της, ενώ δεν δικαιούνταν επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, εμφανίζονται να τα εισέπρατταν από το 2004 ως τώρα κανονικά. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αμείβονταν κανονικά και κατά τις ημέρες που απεργούσαν.

 Όλα αυτά τα χρήματα, το υπουργείο οικονομικών ζητά να επιστραφούν.Θα παρακρατείται το 10% των μισθών μέχρι την εξόφληση του ποσού που θα βεβαιωθεί. Η ρύθμιση αυτή αφορά ακόμα και αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν. Το θέμα έχει αναφερθεί και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής που εποπτεύει τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμα.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: