Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ - Κοντά σε συμφωνία για δόση και χρέος στο Eurogroup

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2012
Κοντά σε συμφωνία για δόση και χρέος στο Eurogroup
Βρυξέλλες του Βαγγέλη Δεμίρη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Το σημερινό Εurogroup αποτελεί την «ώρα της αλήθειας» για την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω εγγυήσεις από τους ευρωπαίους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πηγές της ..
Ευρωζώνης, οι «17» του ευρώ έχουν καταλήξει στις βασικές παραμέτρους της κοινής θέσης που θα παρουσιάσουν στο ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους με κρίσιμες όμως λεπτομέρειες να παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Η Ευρωζώνη φέρεται να έχει συμφωνήσει -επί της αρχής- στη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δισ. που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από το πρώτο πρόγραμμα. Σήμερα αναμένεται να καθοριστεί το ύψος αυτών των επιτοκίων, τα οποία, δεν θα μηδενιστούν αλλά θα είναι της τάξης του 0,70% - 0,75%.
Παράλληλα, θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι εταίροι έχουν συμφωνήσει επίσης να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγόρασαν το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Σχέδιο
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνδυασμένης λύσης που εξετάζεται, η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -και όχι η Ελλάδα όπως ήταν η αρχική πρόθεση- θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές κάτω από το 35% της ονομαστικής τους αξίας. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την επαναγορά των ομολόγων θα καθοριστεί σήμερα, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη «φωτογραφήσει» τη λύση κάνοντας λόγο τις τελευταίες ημέρες για ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το πακέτο αυτό συνιστά «ισχυρό σημείο αφετηρίας για την επίτευξη συμφωνίας», αλλά θεωρούν δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις για να συναινέσει στην καταβολή της δόσης. Μάχη θα δοθεί για να δώσει το ΔΝΤ «πράσινο φως» και να αποδεχτεί ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά. Στην έδρα της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τη δέσμη μέτρων στην οποία κατέληξαν προχθές οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης έχει περιοριστεί σημαντικά το χρηματοδοτικό κενό των 10 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν σήμερα θα υπάρξει συνολική συμφωνία χωρίς αστερίσκους ή αν θα παραπεμφθούν ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες της λύσης στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις 3 Δεκεμβρίου.
Τηλεδιάσκεψη
Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου συζητήθηκαν όλες οι τεχνικοί παράμετροι του σχεδίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας έως και το 2016, αλλά και της μείωσης του χρέους σε επίπεδα που αποδέχεται ως βιώσιμα του ΔΝΤ. Ευρωπαϊκή πηγή προσκείμενη στη διαπραγμάτευση υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το Σάββατο οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για τη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή συμφωνήθηκε η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, χωρίς όμως να κλειδώσει το εύρος της μείωσης, να παραχωρηθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον μέρος των κερδών από ελληνικούς τίτλους που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ φέρεται να υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να γίνει επαναγορά ελληνικού χρέους και το EFSF θα αναλάβει να την υλοποιήσει στη δευτερογενή αγορά. Το ίδιο στέλεχος τόνιζε πάντως πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το ΔΝΤ συμφωνεί με το συνδυασμό αυτό. Πληροφορίες της Παρασκευής ανέφεραν πως είναι στο τραπέζι η επιστροφή περίπου του 75% των κερδών αυτών, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρχε προβληματισμός και για το εάν θα προχωρήσει το σχέδιο επαναγορών ομολόγων υπό το πρίσμα της ανόδου των τιμών στις αγορές. Με τους υπολογισμούς του προηγούμενου Eurogroup είχε εκτιμηθεί ότι από το συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσε να προκύψει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 22 δισ. ευρώ το 2020.
Στην Αθήνα συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία για την υλοποίηση του προγράμματος επαναγορών, εφόσον τελικά αποφασιστεί αυτό να προχωρήσει, υπό τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα περίπου 63 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ αυτών και αρκετά hedge funds που έχουν κτίσει θέσεις το τελευταίο διάστημα. Το σχέδιο προβλέπει την επαναγορά ομολόγων στην τιμή 30 - 35 λεπτά ανά ευρώ με στόχο με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 10 δισ. μέσω του EFSF να επαναγοραστεί όσο χρέος είναι δυνατόν και να υπάρξει υπό ιδανικές συνθήκες μια μεγάλη ελάφρυνση της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές στην αγορά ανεβαίνουν εν αναμονή ενός τέτοιου σχεδίου προκαλώντας ερωτήματα για την αποδοτικότητά του. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να γίνει με τρόπο, αντίστοιχο με την έκδοση τίτλων μέσω κοινοπραξίας, αντίστροφα πλέον αφού η Ελλάδα αγοράζει ομόλογα και δεν πουλάει.
Ανοικτά μέτωπα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση κενού 10 δισ. ευρώ, που φαίνεται ότι χωρίζουν Ε.Ε. και ΔΝΤ, ώστε το χρέος το 2020 να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ, ποσοστό που το ΔΝΤ φέρεται να έχει αποδεχθεί.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξει συμφωνία για το εύρος μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα, καθώς η Γερμανία επιμένει αυτά να μην είναι χαμηλότερα εκείνων που δανείζεται η κρατική γερμανική τράπεζα KFW.
Οι Ευρωπαίοι καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδίου επαναγορών ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες σε τιμές 30 - 35 λεπτά ανά ευρώ, προκειμένου με 10 δισ. ευρώ να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους κατά 22 δισ. ευρώ.
Διαφορά 8 δισ.
Σύμφωνα με το έγγραφο με το οποίο αποχώρησαν όλες οι πλευρές από το Eurogroup της προηγούμενης Τρίτης, απέμεναν περίπου 8 δισ. ευρώ να βρεθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας έως και το 2016, ενώ οι παρεμβάσεις οδηγούσαν σε χρέος 128% του ΑΕΠ αντί για 124% που φαίνεται πως είναι ο νέος στόχος.
Προετοιμασία
Στην Αθήνα συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία για την υλοποίηση του προγράμματος επαναγορών, εφόσον τελικά αποφασιστεί αυτό να προχωρήσει, υπό τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα περίπου 63 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ αυτών και αρκετά hedge funds που έχουν κτίσει θέσεις το τελευταίο διάστημα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: