Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Καταστροφές στο λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου και σε χωράφια του έλους Βαρικού - Λόγω κακοτεχνιών της Κοινοπραξίας στις υποδομές, οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμού και...


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 Τοπικά
Με εντολές Γ. Παπαθανασίου - Γ. Φαρμάκη, μηχανήματα της ΔΕΑΔΟ άνοιξαν δίοδο του ποταμού προς τη θάλασσα, ενώ ανυψωτικό μηχάνημα του Δήμου ανέσυρε τις βυθισμένες βάρκες
Σοβαρές καταστροφές στο λιμάνι της Γρίτσας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή προκλήθηκαν κατά τις..
πρόσφατες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα όμως κατά τη βροχόπτωση της περασμένης Τετάρτης.
Οι καταστροφές προκλήθηκαν εξαιτίας κακοτεχνιών της κοινοπραξίας, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει το παρακείμενο ποτάμι και να βυθιστούν βάρκες, να ξηλωθούν δίκτυα και εργαλεία αλιέων και γενικά να διαλυθούν κάποιες υποδομές.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που προκλήθηκε στο λιμάνι Γρίτσας Λιτοχώρου (το οποίο, σημειωτέον, ανήκει στο λιμενικό ταμείο) δεν είναι τωρινό αλλά εμφανίστηκε από το 2007.
Όπως είχε γίνει γνωστό από τότε, η κοινοπραξία που μεταφέρει αδρανή υλικά προς τη Θεσσαλονίκη, δεν φρόντισε να τακτοποιήσει κακοτεχνίες που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια πρόσθετων υποδομών που είχε κατασκευάσει εκεί προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της μεταφοράς των υλικών.
Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει έντονα την τότε δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον τότε δήμαρχο Λιτοχώρου, Αθανάσιο Τσιφοδήμο, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι το λιμάνι δεν ανήκει στον δήμο, είχε παρέμβει και είχε διαμαρτυρηθεί προς τα αρμόδια υπουργεία με στόχο να λυθεί το πρόβλημα.
Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία δεν παρενέβησαν, στον βαθμό που έπρεπε, ώστε να λυθεί το θέμα, γι' αυτό και το πρόβλημα υφίστατο.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΑΡΑΔΩΝ
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν, στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, να υπερχειλίσει το παρακείμενο ποτάμι, να μπουν τα νερά στον προβλήτα και στο λιμάνι και να καταστραφούν δίκτυα τα οποία παρασύρθηκαν στη θάλασσα, να βουλιάξουν βάρκες και γενικότερα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή αλλά και στους εκεί ψαράδες.
Επίσης από το φούσκωμα του ποταμού πολλά χωράφια πάνω από την εθνική οδό πλημμύρισαν και οι αγρότες διαμαρτύρονται έντονα αφού είναι χωράφια με καλλιέργειες μηδικής (τριφύλλι) ενώ κάποια άλλα χωράφια μόλις πριν από λίγες ημέρες τα είχαν φυτέψει με σιτάρι.
Σε δηλώσεις τους, ψαράδες της περιοχής, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα συμβάντα. "Από τότε φωνάζανε, διότι στην ουσία έκλεισαν την έξοδο του ποταμού στην θάλασσα. Πήγαν να περάσουν τον μισό Όλυμπο από 2 κιούγκια" τόνισε χαρακτηριστικά ο αλιέας Γιάννης Ξυπτεράς.
Τον τόπο της καταστροφής επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου καθώς της και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, προκειμένου να γίνουν εργασίες στο παρακείμενο ποτάμι αλλά και να αρχίσουν οι εργασίες ανάσυρσης των αλιευτικών σκαφών.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
"Δυστυχώς τα λιμάνια δεν ανήκουν στους Δήμους" τόνισε ο κ. Παπαθανασίου. "Εδώ και πολλά χρόνια το φωνάζουμε αλλά κάποιοι κωφεύουν. Παρ' όλα αυτά εμείς έμπρακτα και όχι με λόγια δείχνουμε το ενδιαφέρον μας.
Μόνο μηχανήματα της ΔΕΑΔΟ είναι εδώ σήμερα για να βοηθήσουν την κατάσταση. Από δηλώσεις και υποσχέσεις χορτάσαμε", δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕΑΔΟ, Γ. ΦΑΡΜΑΚΗ
Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Γιώργος Φαρμάκης επισήμανε ότι από το πρωί τρία μηχανήματα της ΔΕΑΔΟ (JSB, φορτωτής και ερπυστριοφόρος τσάπα) εκτελούν εργασίες διάνοιξης προκειμένου να εκτονωθούν τα νερά του ποταμού στη θάλασσα.
Μόλις δε κατέβουν τα νερά, με ανυψωτικό μηχάνημα του Δήμου θα βγάλουμε και τις βυθισμένες βάρκες. "Δόξα τω θεώ που υπάρχει και η ΔΕΑΔΟ", σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, "διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα όχι μόνο σήμερα αλλά και γενικότερα για τον δήμο μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: