Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου βλέπουν αξιωματούχοι της ΕΕ Τα βήματα που απομένουν


Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
Την αρχική έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να δώσει το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, αλλά τα κεφάλαια θα εκταμιευτούν για την Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου και υπό τον απαράβατο όρο ότι θα πληρούνται ...
όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Εκτός της πολιτικής συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης, στο Eurogroup αναμένεται και η έγκριση προτάσεων για τη μείωση του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση.
Στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των βημάτων που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνεται η έγκριση των προτάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, τελικός έλεγχος από την τρόικα, νέο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, υπογραφή αναθεωρημένου μνημονίου στις 4 Δεκεμβρίου.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει εκπληρώσει όλες τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο απάντησε: "Το έχουν κάνει. Δύο μικρά σημεία μένουν να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση".
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις προετοιμασίες για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα αναμένουν μια "καταρχήν πολιτική συμφωνία" για την αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, προσθέτουν, θα υπάρξει και συζήτηση για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις "προαπαιτούμενες ενέργειες", πριν εκταμιευτεί η όποια δόση.
Το χρονοδιάγραμμα των βημάτων
Μόλις δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την πολιτική έγκρισή τους για την εκταμίευση της δόσης, οι προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους και για την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.
Αυτό θα δώσει στην Αθήνα χρόνο να ολοκληρώσει τις λίγες "προαπαιτούμενες ενέργειες" που εκκρεμούν.
Στις 28 Νοεμβρίου, η τρόικα θα ελέγξει αν οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο.
Στις 3 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης -σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.
Η Ελλάδα και η Κομισιόν θα συνυπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η χώρα θα λάβει τη δόση του δανείου στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα στο οποίο φέρεται να έχει συμφωνήσει η ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: