Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Α. Φαρμάκης: "Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να σώσουν ζωές" - Εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη χρήση απινιδωτή


Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 Τοπικά
Εκπαίδευση του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό) πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, πάνω στη χρήση του αυτόματου απινιδωτή και της Καρδιοαναπνευστικής ....
Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).
Την εκπαίδευση παρακολούθησε και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Αστέριος Φαρμάκης, ο οποίος και εκπαιδεύτηκε στη χρήση του αυτόματου απινιδωτή.
Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
Όπως τόνισε η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ. Ν. Κατερίνης Ελένη Φωτιάδου, η εκπαίδευση γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος από το Υπουργείο.
Το προσωπικό μας μαθαίνει να δίνει πρώτες βοήθειες και στους ασθενείς εδώ και στον κόσμο έξω, γιατί ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί βοήθεια, και με τα χέρια αλλά και με αυτόματο απινιδωτή.
Να δώσουμε ρεύμα δηλαδή σε ασθενή με κοιλιακή μαρμαρυγή, για να τον σώσουμε, να τον κρατήσουμε στη ζωή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
Θα εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό. Πρώτα είναι το νοσηλευτικό, στη συνέχεια το ιατρικό και το διοικητικό. Η εκπαίδευση είναι τριετή, που σημαίνει ότι όσοι έκαναν κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα το 2009 θα πρέπει να ξαναεκπαιδευτούν γιατί έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Η εκπαίδευση θα εξακολουθήσει και από το νέο έτος".
Ο Υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Πιερίας
Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος ΕΚΑΒ τομέα Πιερίας Νίκος Παντελιάδης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος και στην εκπαίδευση που μπορεί να σώσει ζωές.
Θεωρούμε ότι, όσο όλος ο πληθυσμός γνωρίζει πρώτες βοήθειες και ειδικά όταν εκπαιδευτεί στη χρήση του αυτόματου απινιδωτή, αναβαθμίζεται και το δικό μας έργο, θα είναι το "μακρύ χέρι" του ΕΚΑΒ θα έλεγα.
Είναι κάτι που θα σώσει ανθρώπινες ζωές, οπότε ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και του νοσηλευτικού προσωπικού και των πολιτών".
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης
Ο Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ιατρικές πράξεις στον τομέα των πρώτων βοηθειών μπορούν να σώσουν ζωές και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα επεκταθεί πέρα από το νοσοκομείο.
Θα μπορούν να κάνουν καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση απινιδωτή, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή, όπως όταν κάποιος πάθει ανακοπή να μπορέσει ο καθένας να τον βοηθήσει και όχι μόνο γιατροί.
Αυτό που γίνεται εδώ, θα επεκταθεί μετά και στο σύνολο της πόλης. Έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε μέσα στην πόλη εστίες, σε σημεία που συχνάζει πολύ κόσμο, όπως η νομαρχία, τράπεζες, σούπερ μάρκετ.
Να δώσουμε τη δυνατότητα να δίνονται τέτοιες πρώτες βοήθειες, με τοποθέτηση απινιδωτών, κάπως όπως έχουμε μέχρι σήμερα πυροσβεστικές φωλιές.
Μέχρι στιγμής πάει καλά το πρόγραμμα, έχουμε να εκπαιδεύσουμε πολύ κόσμο και ευχαριστούμε το ΕΚΑΒ γιατί αυτό μας εκπαιδεύει.
Το προσωπικό του έχει αυτή την κατάρτιση ενώ οι ίδιοι μπορούν να εφαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: