Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Βαλάσης Κοτρώνης: «Πραξικοπηματική η παρέμβαση σε κατώτατο μισθό-ΣΣΕ» - ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ - ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

http://www.olympio-bima.gr/images/site/1/1058265302_ergatiko.jpg 
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012
Ως πραξικοπηματική χαρακτηρίζεται από πλευράς του συνδικαλιστικού κόσμου η προσφάτως αναγγελθείσα παρέμβαση της....
κυβέρνησης στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού. Τα όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες από πλευράς του υπουργού εργασίας, έφεραν νέο αναβρασμό στις τάξεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά και τη στάση που επέδειξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον κ. Βρούτση.
Όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της συνάντησης, ξανα-τίθεται στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των μισθών και κυρίως των αποζημιώσεων απόλυσης αλλά και συνταξιοδότησης, η ευελιξία στη διαχείριση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας καθώς και ο καθορισμός του βασικού μισθού από την κυβέρνηση και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στον αντίποδα, υπάρχουν στοιχεία ενδεικτικά για το ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως αυτά που παρουσιάζει στην έκθεσή της η ΓΣΕΕ:
Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2003 και των μειωμένων κατώτατων μισθών έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεύτερης πενταετίας της δεκαετίας του 1970.
Κατά τα έτη 2010-2011 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 8,6%. Αυτή η μείωση της απασχόλησης στη διάρκεια της ύφεσης μετατράπηκε σε κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά την τριετία 2009-2011 (σε συνδυασμό με την δυνατότητα μείωσης των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας) έχει προκαλέσει μείωση των πραγματικών μισθών κατά 13,2%.
Παράλληλα, η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά το 2012 θα συνοδευτεί από την μείωση των μέσων πραγματικών αποδοχών των μισθωτών στο τέλος του 2012 κατά περίπου 20% έναντι του 2009. Κατά την διετία 2010-2011 ο μέσος ονομαστικός μισθός μειώθηκε κατά 6,4% έναντι του 2009, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας κατά 1,9%. Επομένως, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, που είναι η διαφορά τους, μειώθηκε κατά 4,5%.
Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η μείωση του μοναδιαίου εργασίας προβλέπεται να είναι σημαντική (8% περίπου) εξαιτίας των διαθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας (μείωση κατώτατου μισθού, απονέκρωση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, κλπ).
Οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 25.470 ευρώ έναντι 33.687 ευρώ περίπου στην Ισπανία, 36.032 ευρώ στην Γερμανία, 47.286 ευρώ στην Γαλλία και 44.659 ευρώ στην Ιρλανδία. Μετά τις μειώσεις του 2012,οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων κατά το 2013 θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Κροατίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Βαλάσης Κοτρώνης.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει την κοινωνία, επιχειρώντας να στείλει στον Καιάδα τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους συνταξιούχους.
Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας προαναγγέλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ’ επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπώς η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ-ΟΕΕ.
Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές. Είναι φανερό ότι και την κοινωνία εξαθλιώνουν και την οικονομία βυθίζουν στην ύφεση και την κρίση.
Καταγγέλουμε και απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νέα κυβερνητική παρέμβαση για τη νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την πρόθεση κατάργησης του όποιου εργατικού δικαιώματος έχει απομείνει, με πολιτικές που ακυρώνουν προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και συνταγματικές και ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέψεις.
Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας προαναγγέλει μειώσεις μισθών αλλά και εργοδοτικών εισφορών χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν μέρα με την ημέρα. Το μόνο σχέδιο που έχει η Κυβέρνηση είναι να «στηρίζει» τα Ταμεία περικόπτοντας από τους συνταξιούχους μέρος ακόμη και αυτής της πενιχρής σύνταξής τους.
Η κυβερνητική πρακτική που στοχοποιεί σχεδόν αποκλειστικά μισθωτούς και συνταξιούχους, θα βρει απέναντί της την κοινωνία και τα συνδικάτα και θα απανηθεί απεργιακά, άμεσα και δυναμικά».ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: