Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μετά τη Χίο η πύρινη λαίλαπα απειλεί τη Ζάκυνθο - Ενδείξεις για εμπρησμό στις πυρκαγιές της Χίου και της Ζακύνθου

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής σε δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, ενώ οι προσπάθειες τους εντείνονται σήμερα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο, όπου επιχειρούν 120 ...πυροσβέστες, 56 άτομα ως πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη που από το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού.  Η μεγαλύτερη, όμως, καταστροφή έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στη Χίο, όπου η καμμένη έκταση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Ε.F.F.Ι.S.), έχει υπερβεί τα 127.400 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μαστιχόδεντρων.
Τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στη διερεύνηση των αιτίων των καταστροφικών πυρκαγιών προανήγγηλε ο Νίκος Δένδιας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, καθώς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε λόγο για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών σε πολλές περιπτώσεις, αναμεσά τους και οι πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο.

Μόνο μέσα σε τρεις μέρες εκδηλώθηκαν 282 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε αργά χθες το βράδυ η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί νωρίτερα στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη μέρα στο Σολομό Κορινθίας.

Σε εξέλιξη παραμένει για τρίτη μέρα και η φωτιά στην Τροιζήνα, ενώ μία ακόμα ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Αυλώνα Μεσσηνίας.

Το θετικό πάντως είναι ότι κανένα από τα παραπάνω πύρινα μέτωπα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, υψηλός είναι ο κίνδυνος στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μίλησε για ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις εμπρησμών στη Χίο, αλλά και τη Ζάκυνθο.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: